5.000 de oameni au fost evacuați din Kabul în ultimele 24 de ore

Redactia | 18.08.2021

Talibanii au preluat duminică controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan.

Pe aceeași temă

Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban. Talibanii au promis că vor fi pașnici și nu vor încălca drepturile civililor, însă situația este departe de a putea fi catalogată drept stabilă.

Aproximativ 5.000 de diplomați, personal de securitate, asistenți și cetățeni afgani au fost evacuați din

Kabul în ultimele 24 de ore, a declarat miercuri un oficial occidental pentru Reuters.

Fostul președinte afgan Ashraf Ghani, care a fugit din țară, este în Emiratele Arabe Unite

Fostul președinte afgan Ashraf Ghani, care a fugit duminică din țară în timp ce talibanii se apropiau de capitala Kabul, se află în Emiratele Arabe Unite, potrivit ministerului de Externe al acestei țări.

Focuri trase de talibani, lângă aeroportul din Kabul. Cel puțin trei morți în Jalalabad, după un protest

Reporterul CNN aflat în Afganistan, Clarissa Ward, a transmis, miercuri, de pe străzile din Kabul, descriind situația din capitala Afganistanului. Potrivit relătarii acesteia, în apropierea aeroportului din Kabul, talibanii au tras spre oamenii care încearcă să ajungă în interiorul aeroportului.

„Au biciuit oamenii, au tras cu armele în aer sau spre oameni”, a spus ea. „În interiorul aeroportului, pare mai puțin haos, deoarece zona este controlată. Însă, este incredibil de intimidant pentru oamenii care doresc cu disperare să părăsească această țară și se tem că talibanii nici măcar nu-i vor lăsa să treacă de acele puncte de control.”, spune jurnalistul CNN.

În același timp, în orașul Jalalabad, talibanii au tras spre o mulțime de oameni care a ieșit pe străzi cu drapelul afgan. Aceștia înlocuiseră steagul insurgenților din piața principală a orașului.

Cel puțin trei persoane au fost ucise și mai multe persoane sunt rănite, după ce militanții talibani au deschis focul în timpul protestelor împotriva grupului din orașul afgan Jalalabad, au declarat pentru Reuters doi martori și un fost oficial al poliției.

Sassoli: Toate statele UE trebuie să primească refugiați afgani pentru a-i feri de răzbunarea talibanilor

Uniunea Europeană are responsabilitatea de a accepta refugiaţi afgani şi nu poate lăsa persoane care au lucrat pentru blocul comunitar în Afganistan „să se confrunte cu răzbunarea” talibanilor, a declarat miercuri preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, citat de Reuters.

El a spus că refugiaţii care sosesc din Afganistan, controlat în prezent de talibani, ar trebui să fie repartizaţi proporţional între statele membre ale UE.

„Noi trebuie să-i protejăm pe cei care au lucrat şi cooperat cu noi, nu putem permite ca ei să fie lăsaţi să se confrunte cu răzbunarea”, a insistat Sassoli într-o declaraţie făcută presei la Vilnius, capitala Lituaniei, unde se află în vizită.

Boris Johnson: Nu ne vom întoarce în Afganistan

ACTUALIZARE MIERCURI, 18 AUGUST, 14.28 Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că este "o iluzie" să se creadă că vreo naţiune membră NATO ar vrea să reînceapă acţiunea militară în Afganistan după ce talibanii au preluat acolo puterea.

"În opinia mea, este o iluzie să se creadă că vreunul dintre partenerii noştri doreşte continuarea prezenţei militare sau o soluţie militară impusă de NATO în Afganistan", a declarat Johnson în timpul unei sesiuni extraordinare a parlamentului.

"Această idee s-a sfârşit odată cu încheierea misiunii de luptă în 2014 şi eu nu cred că desfăşurarea a zeci de mii de militari britanici care să lupte împotriva talibanilor constituie o opţiune", a mai spus premierul britanic, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

În faţa degradării situaţiei din Afganistan, guvernul lui Boris Johnson a criticat deschis decizia americană de retragere a trupelor din Afganistan, care a condus la plecarea forţei NATO, din care făceau parte şi britanicii. El a exclus în schimb orice intervenţie militară în această ţară.

Luni, ministrul britanic de externe Ben Wallace a calificat revenirea la putere a talibanilor în Afganistan drept "un eşec al comunităţii internaţionale". Cu toate acestea, el a asigurat că angajamentul britanic în Afganistan, care a costat viaţa a 457 soldaţi britanici în cei 20 de ani de misiune, "nu a fost degeaba".

Președintele Cehiei îl critică pe Joe Biden: Retragerea este „o lașitate”

Preşedintele Republicii Cehia, Milos Zeman, a criticat SUA şi NATO, organizaţie din care ţara sa face parte din 1999, pentru retragerea militară din Afganistan. Zeman anticipează că talibanii vor crea un centru terorist din care vor lansa atacuri în întreaga lume.

Într-un interviu acordat portalului Parlamentni listy, şeful statului ceh apreciază că „eşecul” NATO în ţara asiatică va submina încrederea unora dintre partenerii mai mici ai organizaţiei cu privire la capacitatea de răspuns a alianţei în cazul unei crize, scrie Agerpres, preluând agenția EFE.

Zeman, care ocupa postul de prim-ministru social-democrat atunci când Cehia a aderat la NATO, susţine că el personal l-a avertizat atât pe actualul preşedinte al SUA, democratul Joe Biden, cât şi pe predecesorul său, republicanul Donald Trump, că retragerea trupelor din Afganistan este „o laşitate” care nu va avea niciun efect pozitiv.

Preşedintele ceh a mai avertizat totodată că Statele Unite şi-au pierdut prestigiul ca lider mondial în urma retragerii din Afganistan şi că cele întâmplate ridică semne de întrebare cu privire la legitimitatea existenţei NATO.

În fapt, Zeman a ajuns chiar să declare că a investi în Alianţa Nord-Atlantică este „o risipă de bani” şi că Republica Cehă ar trebui să-şi redirecţioneze cheltuielile către bugetul apărării naţionale.

Preşedintele ceh a atras atenţia că talibanii au finanţarea asigurată graţie traficului de opiu, Afganistanul fiind principalul producător la nivel mondial al acestui drog, şi că gruparea islamistă radicală va crea un centru terorist de unde va realiza atacuri în întreaga lume.

Pe de altă parte, Milos Zeman a atras în repetate rânduri atenția prin pozițiile sale controversate, care l-au adus în situația de a fi catalogat drept un apropiat al Rusiei.

El a șocat recent după ce a pus la îndoială teza emisă de propriul său guvern privind implicarea Rusiei în explozia unui depozit de armament din Cehia, motiv pentru care guvernul de la Praga anunțase la 17 aprilie expulzarea a 18 diplomați ruși.

Pozițiile sale au stârnit proteste de stradă la Praga, cehii acuzându-l că este pro-rus.

SUA anunță o înțelegere cu talibanii privind un coridor spre aeroportul din Kabul

Talibanii sunt „pregătiţi să protejeze” accesul către aeroportul din Kabul pentru civilii evacuaţi de americani, a declarat marţi consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

Mii de americani care trăiesc în Afganistan şi afgani care i-au ajutat pe occidentali vor să părăsească ţara de teama represaliilor talibanilor, dar sunt încă blocaţi în afara aeroportului în zone controlate de insurgenţi.

Până acum, armata SUA a evacuat peste 3.200 de persoane din Afganistan, în special personalul american, cu ajutorul unor avioane militare, a declarat marţi un oficial de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.

În afară de aceste 3.200 de persoane, aproape 2.000 de refugiaţi afgani au fost evacuaţi spre Statele Unite, a precizat oficialul citat.

Insurgenţii au comunicat Statelor Unite „că sunt gata să protejeze transportul în siguranţă al civililor către aeroport şi intenţionăm să îi facem să respecte acest angajament”, a dat asigurări responsabilul american, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Cu toate acestea, el a făcut referire la unele informaţii potrivit cărora oameni ar fi fost „întorşi din drum, împinşi sau chiar bătuţi” în drum spre aeroport.

„Sesizăm acest lucru printr-un canal de comunicare cu talibanii pentru a încerca să rezolvăm aceste probleme. (...) Dar, în general, am constatat că oamenii au putut ajunge la aeroport”, a spus el. „Un număr foarte mare au reuşit să ajungă la aeroport”, a menţionat oficialul american, recunoscând totuşi că „situaţia se schimbă de la oră la oră”.

Cu toate acestea, la Berlin, şeful diplomaţiei germane a criticat obstacolele puse de talibani afganilor care doresc să părăsească ţara.

„Talibanii au înfiinţat puncte de control în tot oraşul şi controlează întreaga zonă şi zona înconjurătoare a aeroportului”, a spus Heiko Maas. Singurele persoane autorizate să intre în aeroport sunt „străini, dar niciun lucrător local sau cetăţean afgan” nu are acces, a menţionat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22