Pe aceeași temă
Deputatul partidului Justiție și Dreptate (PiS), aflat la putere, Arkadiusz Mularczyk, a vorbit recent în cadrul unui interviu televizat despre valoarea despăgubirilor pentru distrugerile și pierderile de vieți omenești provocate de armata germană în Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Concret, este vorba de 850 de miliarde de dolari (echivalentul a 685 de miliarde de euro).
El spune că estimările sunt făcute după calculele Oficiului polonez pentru daune de război din anul 1947, a explicat parlamentarul polonez.
Parlamentul polonez a înființat încă de anul trecut o comisie parlamentară care trebuie să întocmească un raport asupra pierderilor de război care să fie utilizat de politicieni pentru negocierile pentru plata compensațiilor.
După încheierea Războiului Rece, în 1989, Polonia și Germania au lansat un proces fără precedent de reconciliere și bună înțelegere. Politicieni ai ambelor țări au depus eforturi pentru a separa politica actuală de trecut, fără a uita însă de crimele naziste germane.
Cererile de despăgubiri au revenit pe ordinea de zi in anul 2005, după ce partidul PiS a ajuns la guvernare, dar au rămas fără urmări, fiindcă tabăra conservator-naționalistă a pierdut în scurt timp puterea.
În vara anului 2017, când relațiile germano-polone au ajuns într-o criză profundă, liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a readus în actualitate tema explozivă. El a vorbit despre „pierderi gigantice” și a anunțat-o „contraofensiva istorică”. „Polonia nu a renunțat niciodată la despăgubiri. Cei care gândesc așa se înșală", a subliniat Kaczynski.
Guvernul german a reactionat prin respingerea pretentiilor vecinului de la est. Adjunctul purtatorului de cuvant guvernamental, Ulrike Demmer, a declarat ca Germania isi asuma politic, moral si financiar responsabilitatea istorica, dar chestiunea despagubirilor ar fi deja reglementata definitiv atat juridic, cat si politic.
Serviciul de consultanta stiintifica al Bundestagului german a sprijinit pozitia Guvernului de la Berlin. Toate pretentiile ridicate din cauza crimelor comise de germani in cel de-al Doilea Razboi Mondial si-au pierdut valabilitatea cel tarziu odata cu Acordul Doi plus Patru incheiat in 1990, se arata in raportul sau.
Acordul este "punctul final in chestiunea reparatiilor de razboi." In plus, guvernul polonez a renuntat oficial la alte despagubiri financiare in anul 1953.
Partea poloneza nu s-a lasat insa impresionata de argumentele germane. Experti ai Parlamentului de la Varsovia au ajuns la concluzia ca pretentiile sunt valabile atat politic, cat si juridic.
Expertii pun sub semnul intrebarii legitimitatea guvernului polonez din anul 1953, care a renuntat la plata reparatiunilor. Polonia se afla pe atunci in sfera de influenta sovietica si actiona conform ordinelor de la Moscova, fara a tine cont de propriile sale interese, subliniaza expertii polonezi.
"Polonezii nu au obtinut pana acum decat un procent din despagubirile primite de cetateni din tari occidentale sau din Israel. Si asta desi pierderile noastre raportate la numarul de locuitori au fost cele mai mari din lume", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, in cadrul unui interviu oferit saptamanalului german Der Spiegel.
Noul ministru de Externe polonez, Jacek Czaputowicz, a incercat la mijlocul lunii ianuarie să calmeze spiritele, cu ocazia primei sale vizite oficiale la Berlin. El a declarat: "Noi dorim sa se poarte aceasta dezbatere, dar aceasta nu trebuie sa impovareze relatiile dintre guvernele noastre." Si, intr-adevar, guvernul polonez nu a ridicat pana acum pretentii la adresa Berlinului.
Imensele pierderi suferite de polonezi in timpul razboiului izbucnit din vina Germaniei sunt o realitate istorica. Din cei aproximativ 35 de milioane de locuitori ai Poloniei, in timpul ocupatiei germane au pierit sase milioane de polonezi catolici si evrei.
Expertii germani sunt insa de parere ca PiS este in aceasta chestiune mai mult interesat de politica interna decat de despagubiri.
"De fapt, nu e deloc vorba de incontestabilele crime comise de Wehrmacht si de SS in Polonia intre anii 1939-1945. Mai degraba este vorba de provocarea unor emotii anti-germane. De aceea, s-a si vehiculat aceasta cifra gigantica", a scris Sven Felix Kellerhoff intr-un articol publicat in cotidianul german Die Welt.
„Astazi Arkadiusz Mularczyk si formatiunea PiS folosesc memoria ca pe o replica atunci cand oficialii de la Bruxelles si Berlin critica guvernul polonez pentru reformarea autoritara a statului", a scris Michael Thumann in saptamanalul Die Zeit.
La intrebarea de ce nu solicita Rusiei reparatii de razboi, Mularczyk a raspuns cu o sinceritate dezarmanta. Despagubirile din partea Germaniei sunt mai „realiste”. „Rusia este o tara care nu respecta dreptul international, o tara care incalca acest drept", a adaugat politicianul PiS.
El intenționează să se deplaseze în curând la Berlin pentru a le aminti deputaților din Bundestag de vină pe care o poartă Germania.