Pe aceeași temă
A doua zi după referendumul interzis care a avut loc în Catalonia și a fost marcat de ciocniri cu poliția, ruptura pare să se adâncească și mai mult între Madrid și liderii separatiști ai acestei puternice regiuni a Spaniei, care evocă o posibilă declarație de independență, relatata luni AFP, preluată de Agerpres
Autoritățile de la Barcelona au anunțat că au votat 2,26 milioane din cei 5,34 milioane de alegători, iar 90% din voturi au fost pentru secesiune, precizează Reuters, preluată de Agerpres.
"Ne-am câștigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republică", a afirmat Puigdemont, înconjurat de miniștrii săi. Rezultatele vor fi cunoscute în zilele următoare și vor fi comunicate parlamentului catalan, pentru a permite implementarea legii referendumului. Aceasta prevede că în cazul unui vot popular în favoarea secesiunii, va urma o declarație de independență.
Inițial, premierul catalan nu a oferit cifre, ci doar a dat de înțeles că marea majoritate a răspuns "da" la întrebarea supusă referendumului: "Doriți să fie Catalonia un stat independent, sub formă de republică?". "Uniunea Europeană nu mai poate continua să-și întoarcă privirea", a susținut Puigdemont, citat de DPA.
Într-un interviu acordat pentru AFP, Puigdemont, 54 de ani, aflat la conducerea executivului catalan de la începutul lui 2016, a dat asigurări că în cazul în care tabăra "da" va câștiga la referendum, el va declara independența Cataloniei, regiune strategică în inima Europei, ce reprezintă 19% din PIB-ul spaniol. Conștientizând situația de blocaj, Puigdemont a făcut apel la Uniunea Europeană (UE), îndemnând-o să "nu mai privească în altă parte".
Potrivit executivului catalan, tabăra favorabilă "unui stat independent sub formă de republică" a întrunit 90%, adică 2,26 milioane din voturi la o rată de participare de 42,3%, iar anunțul a fost primit cu urale și petarde în centrul Barcelonei, unde s-au reunit câteva mii de separatiști.
Consultarea, considerată ilegală de Curtea Constituțională, nu a beneficiat de niciuna dintre garanțiile necesare: nicio comisie electorală nu a supervizat organizarea, numărătoarea nu a fost una transparentă, votul nu a fost secret, etc.
Ca urmare a ciocnirilor între susținătorii referendumului și poliția spaniolă, 844 de persoane au solicitat duminică îngrijiri medicale, potrivit datelor sistemului medical din Catalonia, preluate de AFP.
În reacțiile internaționale predomină condamnarea violențelor.
Carles Puigdemont a susţinut că a fost deschisă calea unei declaraţii unilaterale de independenţă.
"Stat independent, sub forma unei republici"
"Odată cu această zi de speranţă şi suferinţă, cetăţenii Cataloniei şi-au câştigat dreptul la un stat independent, sub forma unei republici", a declarat Puigdemont într-o intervenţie televizată, în care a apărut flancat de alţi lideri catalani, conform BBC, preluat de News.ro.
"Nu a avut loc un referendum pentru independenţă în Catalonia"
Afirmaţiile liderului catalan au loc după ce premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, duminică seara, într-un discurs televizat, că în Catalonia nu a avut loc un referendum pentru independenţă.
"Astăzi nu a avut loc un referendum pentru independenţă în Catalonia", a afirmat Rajoy.
El a spus că toţi spaniolii au putut vedea că statul de drept îşi menţine forţa şi acţionează cu toate resursele legale şi eficient în faţa oricăror provocări.
Premierul Rajoy a calificat ceea ce s-a întâmplat în Catalonia drept un atac la statul de drept.
"Nu putem permite ca progresul din ultimii 40 de ani să fie înlocuit prin şantaj", a spus premierul Rajoy, conform The Independent.
"Astăzi avem motive să credem în democraţia noastră. (...) Îmi declar disponibilitatea la dialog în termenii legii", a adăugat el.
Fără a-l numi, Rajoy l-a desemnat pe Puigdemont drept unul dintre responsabilii evenimentelor de duminică, estimând că a promovat "încălcarea legii și ruptura conviețuirii". "Nu căutați alți vinovați, pentru că nu sunt", a spus el.