9.500 de morți în Turcia și Siria și zeci de mii de răniți. 23 de milioane de oameni sunt afectați

L. G. | 08.02.2023

Numărul victimelor crește de la oră la oră, intervențiile salvatorilor fiind extrem de dificile. Supraviețuitorii dorm sub cerul liber la sub zero grade și nu toți au primit încă alimente și corturi.

Pe aceeași temă

Numărul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria a ajuns la cel puțin 9.487, potrivit autorităților din cele două țări afectate.

În Turcia, numărul morților a crescut la cel puțin 6.957, iar alți peste 38.000 au fost răniți, a declarat ministrul mediului al țării, Murat Kurum, în timpul unui briefing televizat miercuri dimineață

În Siria, cel puțin 2.530 de persoane au fost ucise atât în zonele controlate de guvern, cât și în regiunile controlate de rebeli.

În zonele afectate de devastatoare cutremure foarte mulți supraviețuitori continuă să doarmă sub cerul liber, sau prin mașini în condițiile în care temperaturile pe timpul nopții sunt negative. Zeci de mii de locuințe s-au prăbușit sau au devenit de nelocuit. Numărul oficial al morților a depășit miercuri dimineață 8.700, atât în Turcia cât și în Siria vecină, iar numărul acestora va crește, foarte multe persoane aflându-se încă blocate sub dărâmături.

„Unde sunt corturile, unde sunt food-trucks?” a spus Melek, în vârstă de 64 de ani, în orașul Antakya din sud, adăugând că nu a văzut nicio echipă de salvare.

"Nu am văzut nicio distribuție de alimente aici, spre deosebire de dezastrele anterioare din țara noastră. Am supraviețuit cutremurului, dar vom muri aici din cauza foametei sau a frigului", a adăugat el pentru reporterul Reuters.

În Siria, oficial, până miercuri dimineață sunt peste 2.500 de morți, iar după aproape 12 ani de război, Guvernul de la Damasc trebuie să se confrunte cu o mare criză umanitară.

Posibil 20.000 de morți și 23 milioane de oameni afectați de cutremur

Catherine Smallwood, ofițerul superior de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, a declarat pentru AFP că bilanțul final ar putea ajunge la 20.000 de morți.

„Există un potențial continuu ca alte prăbușiri să aibă loc, astfel încât vedem adesea creșteri de ordinul de opt ori față de cifrele inițiale", a spus ea, când bilanțul victimelor se ridica la 2.600 de morți.

„Întotdeauna vedem același lucru în cazul cutremurelor, din păcate, și anume că rapoartele inițiale privind numărul de persoane care au murit sau care au fost rănite vor crește destul de mult în săptămâna următoare", a adăugat Smallwood.

Având în vedere amploarea crizei, peste 40 de țări au oferit ajutor de urgență și asistență Turciei și Siriei. OMS a precizat că până la 23 de milioane de persoane ar putea fi afectate de urmările cutremurului.

<iframe width="874" height="492" src="https://www.youtube.com/embed/Z3anaB3iBVc" title="Live from Turkey Earthquake" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Siria acuză SUA că blochează ajutoarele umanitare

Ministerul Afacerilor Externe și al Expatriaților din Siria a respins marți „tentativele” oficialilor americani de a „induce în eroare opinia publică mondială” cu privire la sancțiunile economice impuse poporului sirian, susținând că „nu există nimic care să împiedice livrarea de ajutor umanitar în Siria”, informează agenția de presă de stat din Siria SANA.

„Oficialii administrației americane, printre care purtătorul de cuvânt regional al Departamentului de Stat al SUA, Samuel Werberg, și misiunile permanente ale SUA la New York și Geneva, continuă încercările lor de a induce în eroare opinia publică mondială și poporul american că nu există nimic în Legea Cezar sau în sancțiunile americane care să împiedice livrarea de ajutoare umanitare urgente către poporul sirian", a declarat Ministerul Afacerilor Externe și Expatriaților într-un comunicat.

În declrație se adaugă că sirienii, în timp ce se ocupă de catastrofa provocată de cutremur, sapă printre dărâmături cu „propriile mâini sau folosind cele mai simple unelte, deoarece utilajele și echipamentele pentru construcții sunt interzise, aflându-se sub sancțiunile impuse de SUA”. Ministerul a declarat că sirienilor li se interzice, de asemenea, „accesul la medicamente și echipamente medicale care i-ar ajuta să facă față pericolelor și bolilor, adăugând că medicamentele pentru tratarea cancerului sunt cel mai bun exemplu în acest sens.”

Stare de urgență în 10 provincii din Turcia

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență în 10 provincii. Dar locuitorii din mai multe orașe turcești afectate și-au exprimat furia și disperarea față de ceea ce au spus că este un răspuns lent și inadecvat din partea autorităților.

Cutremurul inițial de 7,8 grade a avut loc luni imediat după ora 4 a.m., în toiul nopții în plină iarnă, dând populației adormite șanse mici de a reacționa.

Erdogan, care candidează în alegerile prezidențiale din mai, este așteptat să viziteze unele dintre zonele afectate afectate în cursul zilei de miercuri.

Autoritățile turce spun că aproximativ 13,5 milioane de oameni au fost afectați într-o zonă care se întinde pe aproximativ 450 km de la Adana în vest până la Diyarbakir în est - mai largă decât cea dintre Boston și Philadelphia, sau Amsterdam și Paris.

Sub dărâmături

Cutremurul, urmat câteva ore mai târziu de un al doilea aproape la fel de puternic, a distrus mii de clădiri, inclusiv spitale, școli și blocuri de locuințe, a rănit zeci de mii de oameni și a lăsat nenumărate persoane fără adăpost în Turcia și nordul Siriei.

Salvatorii s-au străduit să ajungă în unele dintre zonele cele mai afectate, rămase izolate cu drumurile distruse, vremea nefavorabilă și lipsa resurselor și a echipamentelor de intervenție. Unele zone sunt fără combustibil și electricitate de mai bine de 48 de ore.

Oficialii asociațiilor de ajutor și-au exprimat îngrijorarea deosebită cu privire la situația din Siria, unde nevoile umanitare erau deja mai mari decât oricând de la izbucnirea unui conflict care a împărțit națiunea și complică eforturile de ajutorare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22