A 88-a zi de război. Rusia a intensificat ofensiva în Donbas

Redactia | 22.05.2022

Rusia a intensificat ofensiva în Donbas, context în care Ucraina a exclus posibilitatea de a accepta un armistițiu cu Rusia și a respins ideea de a încheia un acord cu Moscova cu cedare de teritorii.

Pe aceeași temă

Rusia a intensificat ofensiva în Donbas, context în care Ucraina a exclus posibilitatea de a accepta un armistițiu cu Rusia și a respins ideea de a încheia un acord cu Moscova care să implice cedarea de teritorii. Președintele Volodimir Zelensky spune că în prezent 700.000 de apărători ai Ucrainei luptă în toată țara împotriva invadatorilor ruși. Între timp, în zonele eliberate din Harkov, oamenii se întorc la casele lor, dar unii mai găsesc doar pereți găuriți și clădiri distruse. Rusia a interzis intrarea în această ţară pentru 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA.,

Peste 1.800 de instituții de învățământ din Ucraina, distruse de ruși

Peste 1.800 de instituții de învățământ din Ucraina au fost distruse de forțele ruse de la începutul războiului, a declarat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Armata rusă a distrus 1.873 de instituții de învățământ. Aceste pierderi sunt colosale”, a spus Zelenski în discursul său de sâmbătă noaptea. 

Este vorba despre școli primare, grădinițe și universități, a adăugat el.

Zelenski: Situația din Donbas este „extrem de dificilă”, dar nicio armă nu va aduce Rusiei victoria

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis în discursul său din timpul nopții de sâmbătă că „situația din Donbas este extrem de dificilă”, deoarece armata rusă a intensificat atacurile în Sloviansk și Severodonețk în ultimele zile, scrie CNN.

"Forțele armate ale Ucrainei resping această ofensivă. Fiecare zi în care apărătorii noștri resping aceste planuri ofensive ale Rusiei, perturbându-le, ne apropie de ziua dorită, pe care o așteptăm cu nerăbdare și pentru care luptăm: Ziua Victoriei", a spus Zelenski.

„Nici o lovitură rusească; niciun atac de rachete în regiunea Rivne, nici de artilerie în regiunea Harkov sau Sumî, nici toate armele posibile din Donbas nu vor aduce Rusiei vreun rezultat”, a adăugat Zelenski.

FSB și GRU știu că războiul este pierdut și se pregătesc pentru o Rusie post-Putin (expert în securitate)

Oficiali de rang înalt de la Moscova cred că războiul din Ucraina este pierdut şi se pregătesc pentru o Rusie fără Vladimir Putin la conducere, susţine un expert în securitate, citat de Insider.

Potrivit lui Christo Grozev, expert în securitate în grupul de investigație Bellingcat, oficiali cu influenţă în cadrul serviciilor de informaţii cred că liderul de la Kremlin pierde controlul asupra puterii.

„Elita informată” din cadrul forțelor de securitate „înțelege că războiul este pierdut”, a declarat Christo Grozev, într-un interviu acordat Radio Liberty.

Potrivit lui Grozev, mai mulți oficiali de la FSB și GRU se pregătesc pentru o Rusie post-Putin. „Unii dintre ei caută o ocazie de a-și scoate familiile din Rusia”, a spus Grozev.

Ucraina va deveni probabil o „federație", afirmă un oficial rus

Un politician rus și reprezentant desemnat de Putin în regiunea anexată Crimeea afirmă că este puțin probabil ca Ucraina să continue să existe în forma sa actuală.

Georgy Muradov a sugerat că Ucraina va deveni probabil o federație sau un grup de state, relatează agenția de presă de stat rusă RIA, citată de Al Jazeera, potrivit Mediafax.

El a adăugat că nicio țară care se respectă pe sine nu ar tolera o încălcare flagrantă a drepturilor propriului popor în statele vecine, invocând argumentul pe care Moscova îl folosește în mod obișnuit pentru că a invadat Ucraina.

„Și cu atât mai mult dacă aceste încercări au ca rezultat exterminarea totală a oamenilor, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani în ceea ce privește rușii și vorbitorii de limbă rusă din Ucraina, unde au trăit timp de secole în țara lor natală", a spus el.

Președintele Poloniei a ajuns la Kiev

Preşedintele polonez Andrzej Duda a ajuns din nou, duminică, în capitala ucraineană Kiev pentru o vizită de sprijin a ţării angrenate în război cu Rusia, relatează dpa, citată de Agerpres. El va fi, duminică, primul şef de stat care se va adresa parlamentului Ucrainei de la începerea războiului, în urmă cu trei luni, potrivit administraţiei prezidenţiale poloneze de la Varşovia.

Duda face demersuri pentru ca Ucrainei să i se acorde statutul de ţară candidată la aderarea la UE cât de curând posibil.

Şeful de stat polonez a mai vizitat Kievul după declanşarea războiului în aprilie şi s-a întâlnit cu acest prilej cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

După revenirea în ţară, Duda a acuzat Rusia că poartă un "război total" în Ucraina. El a spus la jumătate lui aprilie că nu va uita niciodată impresiile din satul Borodianka, care a fost distrus cu rachete de atacatorii ruşi.

El a efectuat atunci o vizită în Ucraina alături de preşedinţii Lituaniei, Letoniei şi Estoniei.

Iniţial, Duda a sugerat la momentul respectiv ca şi preşedintele german Frank-Walter Steinmeier să participe la deplasare. Totuşi, au existat semnale de la Kiev că Steinmeier nu era binevenit la Kiev, din cauza poziţiei sale faţă de Rusia. Neînţelegerile de atunci sunt considerate acum a fi depăşite, notează dpa.

Singurul membru al guvernului german care a vizitat Kievul de la declanşarea invaziei ruse este ministrul de externe Annalena Baerbock.

Serviciile secrete britanice: Rușii vor să folosească în Ucraina tactici din Siria

ACTUALIZARE 8.40 Serviciile secrete britanice spun că Rusia încearcă să folosească în Ucraina o tactică pe care a perfecționat-o în Siria. Soldații ruși ar utiliza drone de recunoaștere pentru a identifica țintele care urmează să fie lovite de avioane de luptă sau de artilerie. Numai că stocul de drone s-a redus substanțial.

Rușii au intensificat ofensiva și în Lugansk, regiune pe care susțin că sunt la un pas de o cuceri complet. Trupele Kremlinului au tras asupra unei școli din Severodonețk, unde au ucis mai mulți civili. Totuși, trupele ucrainene continuă să reziste și au reușit să distrugă un depozit de arme a cărui locație a fost dezvăluită chiar de propagandiștii ruși.  

Pentagonul anunță de asemenea că mai multe obuziere de 155 de mm au fost încărcate în avioane pentru a fi transportate în Ucraina.  

Între timp, forțele ruse au împiedicat sute de oameni să părăsească orașul Vasilivka, aflat în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei. Imaginile arată un șir nesfârșit de aproximativ 1.000 de mașini, parcate pe marginea drumului. Potrivit unor surse locale, civilii sunt blocați acolo și nu pot merge în teritoriile controlate de Ucraina, dar nici nu se pot întoarce în oraș.

Deși situația este în continuare dificilă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că diplomația este singura cale prin care se poate încheia războului, dar acuză Rusia că nu vrea acest lucru.

VIDEO Războiul din Ucraina îi pune pe fermierii italieni în fața unei dileme: să facă agricultură sau să-și vândă terenurile avantajos?

ACTUALIZARE 8.10 Înainte de război, Ucraina era un important exportator de cereale, cunoscută drept grânarul Europei. Acum, însă, Europa și restul lumii se tem că lucrurile se vor schimba.Italia este un exemplu. Această țară s-a bazat mult timp pe importuri, iar în prezent, fermierii din Sicilia spun că pot cultiva mai mult grâu. Dar nu e atât de simplu, deoarece terenurile lor sunt la mare căutare pentru alternative la gazul rusesc. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Zona din jurul orașului Trapani din vestul Siciliei este bogată în vânt și soare. Tocmai de aceea, în aer plutește senzația unei goane după aur. Arhitectul Antonino Mazzara spune că regiunea este un El Dorado pentru surse regenerabile.

„Toată lumea este interesată: francezii, germanii, americanii - nu doar italienii. Companiile internaționale vor să investească în producția de energie electrică generată de vânt și soare”, explică arhitectul Antonino Mazzara.

Când se pun în mișcare turbinele eoliene, afacerile prosperă pentru arhitect. Asta, deoarece el intermediază licențe pentru terenurile destinate eolienelor și parcurilor solare. Inclusiv câmpuri pe care au fost cultivate cândva cereale.

Biden, în Coreea de Sud: Este nevoie de o alianță globală pentru a face față unor crize precum războiul din Ucraina

Este nevoie de o alianță globală pentru a face față unor crize precum războiul din Ucraina, spune Joe Biden. Liderul de la Casă Albă a făcut declarația la finalul întâlnirii cu omologul său din Coreea de Sud.

Înaintea întâlnirii cu liderul de la Seul, Biden a mers la cimitirul național, unde s-a recules la mormintele soldaților morți în războiul din Coreea. De la Seul, liderul de la Casă Albă merge în Japonia, alt aliat strategic al Washingtonului în zona Asia Pacific.

Joe Biden, președintele Statelor Unite: "Războiul din Ucraina nu are consecinţe doar asupra Europei, ci este un atac împotriva democraţiei şi principiilor fundamentale ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale.

Cred cu adevărat că suntem într-un moment de referinţă din istoria mondială. Totul se schimbă atât de rapid, încât cred că vom mai vedea astfel de lucruri, vorbim de o competiţie între democraţii şi autocraţii.

Modul în care vom răspunde nu implică doar o alianţă regională, ci una globală. Există o mulţime de lucruri care decid dacă o democraţie poate să fie sprijinită sau nu în mijlocul acestor schimbări incredibile cu care ne confruntăm. Amândoi (Joe Biden şi preşedintele sud-coreean, n.red.) am convenit că trebuie sprijinită şi că împreună putem juca un rol important în îndeplinirea acestei sarcini".

Ucraina respinge ideea unor concesii teritoriale făcute Rusiei 

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak recunoaște că poziția Kievului în privința războiului a devenit tot mai intransigentă, dar spune că orice concesii făcute Moscovei s-ar întoarce împotriva Ucrainei, pentru că Rusia ar riposta și mai dur după orice pauză în lupte.

„Războiul nu se va opri (după vreo concesie). Va fi doar pus pe pauză pentru o perioadă de timp”, a declarat Podoliak pentru Reuters, într-un interviu acordat din biroul prezidențial, puternic păzit, unde unele dintre ferestre și coridoare sunt protejate de saci de nisip, notează agenția de presă. „Apoi, cu o intensitate reînnoită, rușii își vor spori armamentul, efectivele și își vor îndrepta greșelile, se vor moderniza puțin, vor demite mulți generali și vor începe o nouă ofensivă, chiar mai sângeroasă și pe scară mai largă”, a continuat consilierul prezidențial.

Podoliak a catalogat drept „foarte ciudate” apelurile care vin din Occident pentru o încetare urgentă a focului ce ar implica ca forțele rusești să rămână în teritoriile pe care le-au ocupat în sudul și estul Ucrainei. „Forțele (rusești) trebuie să părăsească țara și după aceea va fi posibilă reluarea procesului de pace”, a subliniat el.

Luptători de la Azovstal contra Viktor Medvedciuk?

Moscova analizează posiblitatea de a elibera luptători ucraineni capturați la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol în schimbul lui Viktor Medvedciuk, un oligarh apropiat de președintele Vladimir Putin, care este arestat de ucraineni, relatează agenția France-Presse, preluată de Agerpres.

„Vom studia problema”, a afirmat deputatul Leonid Sluţki, membru al delegaţiei ruse la ultimele negocieri cu Kievul, citat de agenţia de presă Ria Novosti. El a dat acest răspuns sâmbătă, după ce a fost întrebat despre posibilitatea unui astfel de schimb.

Aflat la Doneţk, oraș aflat sub control rus, Sluțki a precizat că posibilitatea unui astfel de schimb va fi abordată la Moscova de „cei care au prerogative pentru asta”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22