Pe aceeași temă
Liderii din Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada şi Japonia se întâlnesc pentru trei zile la în Alpii Bavarezi la Schloss Elmau.
Înainte de startul discuțiilor, guvernul de la Londra și președintele Biden au anunțat că Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc.
Totodată, președinta Comisiei Europene a declarat că impactul global negativ al invaziei ruse va fi în centrul discuțiilor de la reuniunea G7. În plus, Boris Johnson a făcut apel la grupul G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de război.
Ucraina cere mai multe arme și sancțiuni contra Moscovei după atacul asupra Kievului
Ucraina a cerut duminică mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei de la ţările G7, reunite în summit din Bavaria, în urma unei lovituri aeriene a Rusiei mai devreme în timpul dimineţii asupra unui complex rezidenţial din apropierea centrului Kievului, relatează France Presse şi Reuters, citate de Agerpres.
"Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme grele pentru Ucraina", a scris pe Twitter Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei ucrainene, chemând de asemenea la "înfrângerea imperialismul bolnav" rus.
"Acest copil ucrainean de 7 ani dormea liniştit la Kiev până când o rachetă rusească de croazieră i-a aruncat casa în aer. Şi multe altele în Ucraina sunt lovite. Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme grele pentru Ucraina", a declarat Kuleba în postarea pe Twitter.
Boris Johnson: Costul victori rusești în Ucraina este prea mare
Liderii mondiali trebuie să recunoască prețul sprijinirii Ucrainei, inclusiv creșterea costurilor energiei și alimentelor, dar trebuie, de asemenea, să recunoască că prețul pentru a permite Rusiei să câștige ar fi mult mai mare, a declarat premierul britanic Boris Johnson, citat de Reuters.
Vorbind la începutul summitului G7, Johnson a spus duminică că Occidentul trebuie să-și mențină unitatea în fața agresiunii Moscovei.
„Pentru a proteja acea unitate, pentru a o face să funcționeze, trebuie să avem discuții cu adevărat sincere despre implicațiile a ceea ce se întâmplă, presiunile pe care le resimt prietenii și partenerii individuali”, a spus liderul guvernului britanic.
„Dar prețul de a da înapoi, prețul de a permite lui Putin să reușească, să ocupe părți uriașe din Ucraina, să continue cu programul său de cucerire, acest preț va fi mult, mult mai mare. Toată lumea de aici înțelege asta", a mai spus Boris Johnson.
Joe Biden îi mulțumește lui Olaf Scholz pentru „leadership” în criza legată de războiul din Ucraina
Preşedintele SUA Joe Biden i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz pentru „leadership-ul” său asupra răspunsului la criza legată de Ucraina, cu ocazia unei întâlniri pentru o discuţie bilaterală înaintea summitului G7, informează Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin se aştepta ca Occidentul „să se divizeze” după invazia sa în Ucraina, dar nu s-a întâmplat aşa, a mai spus Biden într-un schimb de cuvinte plin de bună dispoziţie cu Scholz, care este gazda summitului desfăşurat într-o staţiune alpină bavareză.
„Vreau să vă felicit (...). Putin miza de la început ca, cumva, NATO şi G7 să se divizeze, dar nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla aşa ceva”, a adăugat liderul de la Casa Albă, conform Agerpres.
NATO trebuie „să rămână unită” împotriva agresiunii ruse în Ucraina, a mai spus Joe Biden, citat de France Presse, înaintea discuţiilor cu cancelarul german Olaf Scholz
Charles Michel: „Națiunile G7 împărtășesc aceleași obiective – să tăiem oxigenul din mașina de război a Rusiei”
„Națiunile G7 împărtășesc aceleași obiective – să tăiem oxigenul din mașina de război a Rusiei, având în același timp grijă de economiile noastre”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European, relatează BBC.
Vorbind la începutul summitului G7 din Bavaria, Michel a declarat că „războiul Rusiei a pus lumea în pericol”, afirmând că acesta a afectat aprovizionarea cu alimente și combustibil, prețurile și securitatea.
Charles Michel a mai spus că G7 și UE au o „unitate de nezdruncinat” în sprijinul Ucrainei.
UE va continua să ofere sprijin financiar, umanitar și politic Ucrainei, spune Michel, dar se angajează să ofere mai mult – și să sprijine reconstrucția Ucrainei.
El spune că războiul modelează, de asemenea, Uniunea Europeană, prin acordarea statutului de candidatură Ucrainei și Republicii Moldova, iar alte națiuni speră să le urmeze.
Războiul înseamnă că lumea s-a schimbat de la summitul G7 de anul trecut din Cornwall, spune Michel, adăugând că „lumea ne privește – să luăm deciziile corecte și să apărăm dreptul internațional”.
Ursula von der Leyen: „Suntem alături de Ucraina atât cât va fi nevoie”
„Suntem alături de Ucraina atât cât va fi nevoie. Impactul global negativ al războiului Rusiei în Ucraina va fi în centrul discuțiilor de la reuniunea G7”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de startul G7.
Biden și o parte din liderii G7 interzic importurile de aur rusesc. „Trebuie să tăiem finanţarea pentru regimul lui Putin”
Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc în noile sancţiuni impuse ca răspuns la invazia Ucrainei, a anunţat duminică Downing Street, în prima zi a unui summit G7.
„Aceste măsuri îi vor lovi direct pe oligarhii ruşi şi vor ataca inima maşinii de război a lui Putin”, a declarat prim-ministrul britanic Boris Johnson, care se va reîntâlni pentru trei zile cu liderii marilor puteri industrializate în Germania.
„Putin îşi iroseşte resursele în scădere în acest război inutil şi barbar. Îşi hrăneşte ego-ul în detrimentul poporului ucrainean şi al celui rus”, a adăugat liderul guvernului de la Londra, citat de Agerpres. „Trebuie să tăiem finanţarea regimului lui Putin. Asta facem cu aliaţii noştri”, a mai spus Boris Johnson.
SUA i-au impus lui Putin costuri fără precedent, pentru a-l lăsa fără sursele de care are nevoie pentru finanțarea războiului împotriva Ucrainei, a spus Biden. „Împreună, liderii G7 vom anunța că vom interzice importurile de aur rusesc, un export major care aduce zeci de miliarde de dolari pentru Rusia”, a transmis Biden înainte de reuniunea G7 din Bavaria.
Știrea inițială
Biden a aterizat la Munchen (sudul Germaniei) venind de la Washington şi urmează să ajungă la locul unde va avea loc summitul G7 cu un elicopter militar. Prima sa întrevedere în timpul acestei vizite de trei zile va avea loc duminică cu cancelarul german Olaf Scholz.
Apoi, el va participa la un summit NATO, la Madrid, săptămâna viitoare, conform Agerpres.
Această deplasare survine într-un „moment esenţial pentru solidaritatea transatlantică”, a declarat joi John Kirby, care coordonează comunicarea la Casa Albă pe probleme strategice.
La G7 şi la NATO, „veţi vedea clar cum intenţia preşedintelui, de la început, de a ne revitaliza alianţele şi parteneriatele ne-a permis să fim acolo” pentru a „trage la răspundere Rusia”, a promis el.
De asemenea, Joe Biden intenţionează, a afirmat Kirby, să demonstreze aliaţilor săi că înfruntarea Rusiei şi confruntarea Chinei sunt obiective complementare, nu opuse.
Washingtonul şi-a stabilit trei obiective principale pentru G7: să crească şi mai mult presiunea asupra Moscovei, să facă propuneri concrete pentru a răspunde la creşterea preţurilor la energie şi alimente şi să lanseze un parteneriat privind infrastructurile cu ţările în curs de dezvoltare.
Acest ultim punct este un răspuns la investiţiile gigantice ale Chinei în întreaga lume.
În NATO, americanii şi aliaţii lor vor elaboreze un nou „concept strategic” care, pentru prima dată, va evoca provocările pe care le lansează China.
Casa Albă a exclus până acum orice oboseală occidentală faţă de războiul din Ucraina care pare să dureze şi are şi un cost pentru populaţiile occidentale: „Nu am văzut fracturi şi fisuri” în cadrul NATO, a spus, de asemenea, John Kirby.