Abuzuri ale producatorilor auto: Consumul real este si cu 50% mai mare decat cel comunicat

Paul Cristescu | 29.09.2015

Conform unui raport al Transport & Environment, datele oficiale legate de consumul autoturismelor produse de diferite companii sunt rezultatul unor teste regizate cu grija, diferenta dintre realitate si teste putand sa ajunga chiar la 50%.

Pe aceeași temă

 

Raportul arata ca, in medie, emisiile de CO2 ale masinilor sunt cu 40% mai mari decat cele comunicate de constructori dupa testele de laborator, care sunt, in general, manipulate. In 2001, diferenta dintre laborator si realitate era de numai 8%, relateaza Hotnews.
 

La modele precum Clasa A, Clasa C si Clasa E de la Mercedes, emisiile in trafic sunt cu peste 50% mai mari, iar BMW Seria 5, Peugeot 308, Volkswagen Golf si Renault Megane au emisii cu peste 40% mai mari. La fel de mare este diferenta si la emisiile de oxizi de azot.
 

Consumul de combustibil este strans legat de emisiile de CO2, iar constructorii auto au facut tot ce se putea la teste pentru ca rezultatele sa fie cat mai bune.Daca in 2001 diferenta dintre emisiile de la teste si cele din lumea reala era de numai 8%, acum este de 40%, iar realizatorii raportului avertizeaza ca se intampla lucruri necurate, iar modul de testare trebuie urgent schimbat.
 

Cercetatorii spun ca nu au dovezi ca alti producatori ar folosi software de manipulare la teste, insa adauga ca diferentele dintre rezultatele din laborator si cele de pe sosea sunt prea mari incat sa fie explicate prin practici demult folosite la teste si tolerate de autoritati. Printre aceste practici se numara folosirea unor cauciuri speciale, condusul pe anumite suprafete, deconectarea alternatorului sau utilizarea unor lubrifianti de super-calitate.
 

CITITI SI: Volkswagen: Das Auto, Die Krise

 

Testele distorsionate adauga pentru fiecare sofer in medie 450 euro/an la costurile cu combustibilul, din moment ce consumul real este net mai mare decat cel promis in materialele de marketing, se mai arata in raport. Noile teste, mult mai pertinente, ar trebui sa intre in vigoare in 2017, insa constructorii incearca mereu sa amane termenul. "Sistemul european de masurare a emisiilor de CO2 si a consumului de combustibil este puternic discreditat. Scandalul Volkswagen reprezinta doar varful aisberg-ului si sub el se gasesc abuzuri extinse ale companiilor auto, ceea ce permite masinilor sa inghita chiar si cu 50% mai mult combustibil decat sustin constructorii", spune Greg Archer,, manager pentru vehicule ecologice la T&E.

 

Volkswagen admite ca a manipulat emisiile de la masinile diesel in Europa

 

Ministrul german al Transporturilor a declarat ca Volkswagen ar fi admis ca au existat manipulari ale emisiilor de la masinile diesel si in Europa. AutoBild a scris ca un model BMW depaseste cu mult limitele europene de emisie de gaze poluante, provocand o cadere a actiunilor BMW cu peste 8%. Comisia Europeana cere fiecarei tari sa ancheteze problema.


In Marea Britanie multi detinatori de masini Volkswagen au luat legatura cu firmele de avocatura pentru a afla in ce mod pot da compania in judecata pentru ca le-a vandut masini mai poluante. Va fi unul dintre cele mai mari procese colective din istoria Regatului Unit, scrie The Guardian. In Australia, India si Japonia va fi deschisa de asemenea o ancheta, relateaza Hotnews.

 

Doi sefi ai grupului Volkswagen au fost fortati sa demisioneze, scrie Reuters, pe surse. Este vorba de Ulrich Hackenberg, seful diviziei dezvoltare de la Audi si de Wolfgang Hatz, seful diviziei de motoare a Porsche. Der Spiegel scrie ca si directorul de dezvoltare al Volkswagen - Heinz-Jakob Neusser -  va fi obligat sa demisioneze.Seful Porsche va fi ales in functia de director executiv al Volkswagen. Mueller are o majoritate in cadrul consiliului de supraveghere, format de 20 de membri, a precizat sursa citata.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22