Pe aceeași temă
Deocamdată, nu se știe când va fi luată decizia oficială, dar este posibil cca acest lucru să se întâmple la reuniunea de pe 14 septembrie a miniștrilor de externe.
Surse diplomatice susțin că există deja un acord preliminar privind prelungirea sancțiunilor, care expiră la 31 ianuarie.
"Există un consens general" de a merge cu prelungirea sancțiunilor pentru încă șase luni, a declarat miercuri presei, la Bruxelles, ministrul spaniol de externe Jose Manuel Garcia-Margallo.
Sancțiunile au fost instituite în iulie 2014, ca replică la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.
Eceste măsuri limitează importurile Rusiei și accesul băncilor rusești la piețele de capital europene, și au dus la degradarea rapidă a relațiilor dintre Bruxelles și Moscova.
Aceste măsuri sunt printre cei mai controversați pași făcuți pentru a limita implicarea Rusiei în Ucraina, afectând negativ atât economia rusă, cât și pe cea a blocului comunitar, mai scrie Agerpres.
Însă UE a condiționat ridicarea sancțiunilor de succesul acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, care trebuia să fie implementat până la sfârșitul acestui an, însă violențele persistă.
Reamintim că în vară, când miniștrii de externe ai UE au prelungit până la 31 decembrie sancțiunilor, Rusia a reacționat printr-o mișcare simetrică, dar mai dură – a prelungit măsurile de retorsiune cu un an.