Pe aceeași temă
S-a ajuns la această înțelegere după ani de pregătire și două săptămâni de negocieri intense. Barack Obama și Hollande au telefonat în ultimele zile numeroși lideri ai lumii pentru a-i convinge să semneze acordul, potrivit The Guardian.
Acordul stabilește obiective ambițioase pentru limitarea creșterii temperaturilor, mult peste așteptările de dinaintea reuniunii, și verificarea la fiecare cinci ani a îndeplinirii angajamentelor asumate de către statele semnatare.
La finalul procedurilor, Laurent Fabius, ministrul de Externe al Franței, țara gazdă a summitului, a lovit cu ciocănelul COP21 masa prezidiului, pentru a anunța tuturor că acordul a fost aprobat formal.
"Este un ciocănel mic, dar cred că poate face o treaba buna", a spus el după ce aplauzele participanților s-au oprit, scrie The Guardian.
Acordul include angajamentele de reducere a emisiilor luate anterior de 186 de state, angajamente ce ar fi putut opri încălzirea la doar 2,7 grade C – 3 grade Celsius.
Acordul mai stabilește procedurile de revizuire la intervale regulate de cinci ani și mecanismul de verificare, prima astfel de acțiune urmând să aibă loc în anul 2025.
Toate statele au fost de acord cu cererea SUA și a UE de a-și revizui fiecare emisiile o dată la cinci ani.
Țările bogate au promis că până în 2025 vor stabili o nouă sumă pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice, pornind de la cele 100 de miliarde de dolari pe an care a fost deja (în 2009, la Copenhaga) promisă statelor în curs de dezvoltare începând cu anul 2020.
Principalele dificultăți ale negocierilor au privit nivelul diferit al reducerilor de emisii de carbon care s-a cerut fiecărei ţări. Statele mai dezvoltate au fost nevoite să accepte reduceri mai mari, ţinând cont şi de faptul că poluează mai mult.
O altă problemă a constituit-o transparenţa. În vreme ce ţările bogate precum Statele Unite şi cele din vestul Europei vor constituirea unui sistem unic la nivel global de verificare a îndeplinirii cerinţelor asumate în cadrul acordului, state precum China sau India, aflate în plină dezvoltare, sunt reticente în a-l accepta.