Acord istoric la COP21: Limitarea incalzirii globale la cel mult 2 grade Celsius

Iulian Popescu | 12.12.2015

Reprezentanții celor 195 de state ale lumii prezenți la COP21 au semnat sâmbătă un acord istoric pentru limitarea încălzirii globale la cel mult 2 grade Celsius și continuarea tuturor eforturilor pentru a aduce temperaturile la 1,5 grade Celsius peste media temperaturilor din epoca preindustrială.

SHARE 1

Pe aceeași temă

 

S-a ajuns la această înțelegere după ani de pregătire și două săptămâni de negocieri intense. Barack Obama și Hollande au telefonat în ultimele zile numeroși lideri ai lumii pentru a-i convinge să semneze acordul, potrivit The Guardian.

 

Acordul stabilește obiective ambițioase pentru limitarea creșterii temperaturilor, mult peste așteptările de dinaintea reuniunii, și verificarea la fiecare cinci ani a îndeplinirii angajamentelor asumate de către statele semnatare.

 

La finalul procedurilor, Laurent Fabius, ministrul de Externe al Franței, țara gazdă a summitului, a lovit cu ciocănelul COP21 masa prezidiului, pentru a anunța tuturor că acordul a fost aprobat formal.

 

"Este un ciocănel mic, dar cred că poate face o treaba buna", a spus el după ce aplauzele participanților s-au oprit, scrie The Guardian.

 

Acordul include angajamentele de reducere a emisiilor luate anterior de 186 de state, angajamente ce ar fi putut opri încălzirea la doar 2,7 grade C – 3 grade Celsius.

 

Acordul mai stabilește procedurile de revizuire la intervale regulate de cinci ani și mecanismul de verificare, prima astfel de acțiune urmând să aibă loc în anul 2025.

 

Toate statele au fost de acord cu cererea SUA și a UE de a-și revizui fiecare emisiile o dată la cinci ani.

 

Țările bogate au promis că până în 2025 vor stabili o nouă sumă pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice, pornind de la cele 100 de miliarde de dolari pe an care a fost deja (în 2009, la Copenhaga) promisă statelor în curs de dezvoltare începând cu anul 2020.

 

Principalele dificultăți ale negocierilor au privit nivelul diferit al reducerilor de emisii de carbon care s-a cerut fiecărei ţări. Statele mai dezvoltate au fost nevoite să accepte reduceri mai mari, ţinând cont şi de faptul că poluează mai mult.

 

O altă problemă a constituit-o transparenţa. În vreme ce ţările bogate precum Statele Unite şi cele din vestul Europei vor constituirea unui sistem unic la nivel global de verificare a îndeplinirii cerinţelor asumate în cadrul acordului, state precum China sau India, aflate în plină dezvoltare, sunt reticente în a-l accepta.

Comentarii 1

Ioan Vlad Nicolau - 12-13-2015

Chiar este cineva convins că omul, poate chiar în condiţiile în care tehnica în ziua de astăzi are într-adevăr foarte multe posibilităţi, să oprească încălzirea planetei? Gîndindu-ne la faptul că în ultimul milion de ani planeta s-a încălzit şi s-a răcit periodic de vreo treizeci şi cinci de ori şi nu aşaaa cu vreun grad două, ci drastic şi mai gândindu-ne că ultima perioadă de răcire, când planeta era acoperită cu o carapace de ghiaţă groasă de doi, trei, kilometri până aproape de limita Saharei s-a încheiat acum vreo 12.000 de ani când prezenţa omului deabea, deabea era sesizabilă, eu încep să mă-ndoiesc. Dar gândindu-mă mai departe că în 12000 de ani trecuţi de atunci şi până astăzi planeta cu sau fără acest mizerabil om s-a încălzit în continuu chiar dacă mizerabilul a scos fum serios şi cu tot dinadinsul numai începînd de pe la mijlocul secolului nouăsprezece, îndoielile mele în cea ce priveşte vina exclusivă a omului, în cea ce priveşte modificarea climei, cresc până aproape de nu se mai poate. Şi dacă mă mai gândesc la faptul că mizerabilul om vrea în 10 (zece) ani să stopeze un fenomen început de natură şi poate încă neterminat, acum 12000 de ani, începe să mă umfle râsul! Mult mai repede cred eu că acest fenomen natural este de neoprit, dar dacă politicienilor le cade bine, îl pot folosi drept argument major pentru scopuri politice de cu totul altă natură decât lupta cumplită dar dreaptă, împotriva climei! Dece şi cum? Păi citiţi, sau cereţi să vi se arate protocolul de încheere al istoricelor hotărâri care cuprinde înafara diminuării scoaterei de fum şi foarte multe alte hotărâri colaterale, care implică din partea unora renunţări şi sacrificii la una şi alta, iar din partea altora, avantagii şi câştig ţeapăn, tot aşaaa.... la una şi la alta! Şi încă una aşaaaa.... ca amuzament pentru publicul mai puţin informat: gândiţi-vă că Marea Mediterană şi Marea Neagră, acum 12, 13 mii de ani nu existau! S-au format numai un pic mai tîrziu sub influenţa încălzirii temperaturii! Fără intervenţia mizerabilului, care practic era absent din peisaj. Iar acum nefericitul, nici mai mult nici mai puţin, vrea să-ntoarcă cea ce este de neîntors în zece ani! Hi,hi,hi! Poa-să stea nefericitu' şi-n limbă! Şi dacă mai sunt unii care totuşi nu le ajunge asta, pot să se aşeze cu popourile împotriva fenomenului că tăt una-i! Să nu fiu înţeles greşit! Nici eu n-aş vrea să văd Veneţia sau insulele Fidji sub apă! Dar dacă nu se poate altfel….., degeaba vreu eu sau altul. Clima-şi vede de treabă, aşa cum şi-a văzut timp de patru miliarde şi jumătate de ani, de când se născu planeta pe care o numim a noastră, dar nu e!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22