Activist din Belarus, mort în închisoare de pentru că ar fi făcut infarct, dar avea capul bandajat

Redactia | 27.05.2021

Corpul unui activist din Belarus care a murit în închisoare săptămâna trecută a fost predat rudelor cu capul înfășurat în bandaje, deși cauza decesului a fost un infarct.

Pe aceeași temă

Vitold Așurak, în vârstă de 50 de ani, a murit pe 21 mai în timp ce era închis pentru o pedeapsă de 5 ani pentru participarea la protestele anti-guvernamentale. Acesta fusese condamnat în luna ianuarie.

Familiei i s-a dat pe 25 mai trupul, iar rudelor li s-a spus că a murit în urma unui infarct, scrie Radio Europa Liberă. S

oția lui Ashurak a declarat presei la începutul săptămânii că soțul ei nu avea probleme cardiace anterioare. Așurka a fost înmormântat miercuri, 26 mai.

Prietenul de familie și jurnalistul Volha Bykouskaya a declarat presei că Așurak era înfășurat în bandaje de la vârful capului până la nas și „doar gura îi era vizibilă”.

Familia Ashurak a refuzat să vorbească cu jurnaliștii despre starea corpului lui Așurak și nu va solicita o autopsie independentă.

Comitetul de investigații al Belarusului a publicat un videoclip în care susține că este Așurak, și în care acesta se prăbușește de două ori în celula sa. Gărzile pot fi văzute aplicând un bandaj pe capul prizonierului după prima cădere. Mai mult, potrivit Comitetului, personalul închisorii susține că „condamnatul și-a spart capul, dar nu s-a plâns de sănătatea sa și a refuzat să fie tratat și internat”.

Ashurak, în vârstă de 50 de ani, a fost membru al partidului de opoziție al Frontului Popular din Belarus și coordonator al mișcării Pentru libertate. El a luat parte activ la valul de proteste după alegerile prezidențiale din 9 august.

Vitold Așurak a fost unul dintre cei peste 400 de deținuți politici închiși în urma alegerilor prezidențiale, potrivit grupurilor de drepturi locale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22