Actul fondator Rusia-NATO se dezintegreaza, spun rusii. Alianta respinge acuzatiile

Tudor Despina | 06.01.2016

In lumina noii Strategii de Securitate a Federatiei Ruse, Statele Unite si NATO isi pastreaza pozitia: extinderea in Europa de Est nu reprezinta o amenintare asupra Moscovei.

Pe aceeași temă

Respingem categoric afirmatiile total nefondate potrivit carora NATO si politicile sale constituie o amenintare la securitatea Moscovei”, a spus marti Oana Lungescu, purtatoarea de cuvant a Aliantei, citata de Radio Europa Libera. Lungescu a adaugat ca Alianta inca studiaza noua doctrina de securitate promovata de Rusia la inceputul acestui an.

 

Tot marti, reprezentantul permanent al Mocovei la NATO a reluat avertizarile privind ceea ce rusii percep o extindere a Aliantei in apropierea granitelor Federatiei. Intr-un interviu pentru agentia TASS, Alexander Grushko a criticat noile masuri luate de Aliatii occidental in Flancul Estic, privind acele rotatii temporare de forte. “Actiunile luate de Alianta pentru intarirea Flancului Estic contravin spiritului si literei angajamentelor luate” in Actul Fondator Rusia-NATO, tratat despre care Grushko a spus ca se “dezintegreaza”.

 

SUA, noua amenintare la adresa rusilor

 

Pentru prima dată în ultimul deceniu, în strategia de securitate realizată de Kremlin se precizează că SUA reprezintă o amenințare pentru Rusia. Nou strategie o înlocuiește pe cea din 2009, care nu menționa nimic despre SUA și NATO.

 

Statele Unite sunt o ameninţare pentru Rusia - aşa scrie în noua strategie de securitate a Moscovei. Aceasta înlocuieşte documentul din 2009, care nu făcea nicio referire la Statele Unite sau la NATO. Documentul se numeşte "Despre Strategia de Securitate Naţională a Federaţiei Ruse" şi a fost semnat de preşedintele Vladimir Putin chiar în prima zi din acest an.

 

Unele puncte reprezintă un semn clar al deteriorării relaţiilor Moscovei cu lumea occidentală. Statele Unite ale Americii sunt considerate una dintre ameninţările la adresa securităţii nationale a Rusiei - o formulare fără precedent în ultimul deceniu. De asemenea, este pentru prima dată, în ultimii ani, când se face referire la NATO. În legătură cu situaţia din Ucraina şi anexarea peninsulei Crimeea, documentul menţionează că Statele Unite şi Uniunea Europeană au susţinut o lovitură de stat anticonstituţională în Ucraina, care a dus la conflict militar şi o profundă divizare a societăţii ucrainene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22