Administrația americană califică drept contraproductiv să declare Rusia ca fiind un „stat terorist”

L. G. | 07.09.2022

Președintele Joe Biden a refuzat să desemneze Rusia drept „stat susținător al terorismului” în ciuda cererii Ucrainei cât și a unor lideri democrați din Congres care i-au solicitat același lucru.

Pe aceeași temă

Joe Biden „a luat o decizie finală împotriva desemnării Rusiei drept stat sponsor al terorismului”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit Reuters. Ea a explicat că „desemnarea Rusiei drept stat sponsor al terorismului ar putea pune în pericol exporturile de alimente și periclita acordul mediat de ONU  pentru transporturile de mărfuri prin Marea Neagră”, potrivit unui comunicat de presă.

Jean-Pierre a precizat că acest lucru ar putea dăuna eforturilor de a trimite ajutoare umanitare în Ucraina. Totodată, o astfel de calificare ar putea „submina (coaliţia) multilaterală fără precedent care a fost atât de eficientă în a cere socoteală (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi capacităţii noastre de a susţine Ucraina” în negocieri, a adăugat ea.

Calificarea drept stat care „susţine terorismul” de către prima economie mondială are consecinţe vaste şi expune băncile şi întreprinderile americane unor proceduri judiciare speciale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut la sfârşitul lunii iunie ca Rusia să fie recunoscută drept un „stat care susţine terorismul”, la o zi după un atac aerian rus al unui centru comercial, soldat cu 18 morţi.

În iulie, președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, i-a cerut insistent secretarului de stat Antony Blinken ca președintele Biden să desemneze Rusia ca stat care susține terorismul, altfel Congresul o va face.

O astfel de hotărâre oficială ar permite extinderea în continuare a sancțiunilor asupra națiunii vizate și ar plasa Rusia pe aceeași listă cu Cuba, Iran, Coreea de Nord și Siria.

În timp ce unele țări precum Letonia și Lituania au făcut deja nominalizarea oficială, administrația americană a rezistat în mod constant solicitărilor de a face acest lucru, secretarul de stat Antony Blinken susținând recent că o desemnare teroristă nu ar schimba prea mult lucrurile: „Costurile care au fost impuse Rusiei de noi și de alte țări sunt absolut în concordanță cu consecințele care ar urma din desemnarea ca stat sponsor al terorismului”, a spus el în iulie.

La începutul conflictului din Ucraina de acum șase luni, administrația Biden a folosit termenul „genocid” atunci când s-a referit la presupusele atrocități comise de trupele rusești (însă mai recent a încetat să mai folosească acest termen), iar până acum a rezistat unor apeluri venite din partea Congresului de a eticheta Rusia drept stat terorist.

Parlamentul leton a calificat Rusia, la jumătatea lunii august, drept „stat care susţine terorismul”, ale cărui acțiuni în Ucraina constituie un „genocid vizând poporul ucrainean”, într-o declaraţie salutată imediat de către Kiev şi denunţată de Moscova.

Reamintim că Moscova a avertizat că dacă SUA ar face oficial o asemenea etichetare a Rusiei, va rupe imediat toate relațiile diplomatice cu Washingtonul. Deși relațiile bilaterale sunt cele mai reci din istoria recentă din cauza invaziei din Ucraina, fiecare parte are încă ambasadele deschise și diplomații la post - deși John Sullivan, ambasadorul SUA la Moscova, și-a anunțat retragerea săptămâna aceasta, după aproape trei ani în funcție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22