Pe aceeași temă
Potrivit unui raport al unei comisii parlamentare belgiene, publicat astăzi, Aeroportul din Bruxelles (Zaventem), unde s-au comis, la 22 martie a.c., atacuri teroriste sângeroase, revendicate de gruparea Stat Islamic (SI), nu a avut un plan de criză, iar comunicarea dintre serviciile de urgenţă a fost ca şi inexistentă.
„La 22 martie, a existat un eşec total în ceea ce priveşte comunicarea”, afirmă raportorii Comisiei parlamentare de anchetă, dând drept exemplu reţeaua de radio Astrid a poliţiei, saturată până în punctul în care un sfert (23%) din cele 34.000 de încercări de comunicare au eşuat în acea zi.
Potrivit documentului, planurile specifice ale aeroportului au fost proiectate în primul rând pentru a face față unei catastrofe cum ar fi, de pildă, "prăbușirea unui avion", dar nu includ situaţii speciale legate de atacuri teroriste, cum au fost cele din 22 martie, în care şi-au pierdut viaţa 32 de oameni.
De altfel, şi comunicarea între serviciile de urgență în primele ore după atentate sunt dur criticate de Comisia de anchetă parlamentară belgiană, într-un prim raport, rămas încă confidențial, însă din care televiziunea publică RTBF a difuzat mai multe fragmente.
Comisia de anchetă insistă asupra faptului că planul de criză al aeroportului să fie "actualizat de urgență" pentru a lua în considerare dezastrele care nu sunt legate de prăbuşirea avioanelor, dar care se pot produce în zonele accesibile publicului care se îmbarcă ori părăseşte aeroportul. Pe scurt, planurile de criză ale Aeroportului Zaventem nu includ situaţii legate de terorism, iar acest aspect nu a fost prevăzut în exercițiile de pregătire a personalului de salvare, afirmă raportul.
La 21 iulie, va fi publicată versiunea finală a anchetei parlamentare legată de Aeroportul Zaventem.