Aeroportul din Bruxelles nu era pregătit să facă față unui atac terorist

E.b. | 07.07.2016

Atentatele teroriste din ultima vreme au arătat cât de puţin pregătite sunt marile aeroporturi pentru asemenea evenimente.

Pe aceeași temă

 

Potrivit unui raport al unei comisii parlamentare belgiene, publicat astăzi, Aeroportul din Bruxelles (Zaventem), unde s-au comis, la 22 martie a.c., atacuri teroriste sângeroase, revendicate de gruparea Stat Islamic (SI), nu a avut un plan de criză, iar comunicarea dintre serviciile de urgenţă a fost ca şi inexistentă.
 

„La 22 martie, a existat un eşec total în ceea ce priveşte comunicarea”, afirmă raportorii Comisiei parlamentare de anchetă, dând drept exemplu reţeaua de radio Astrid a poliţiei, saturată până în punctul în care un sfert (23%) din cele 34.000 de încercări de comunicare au eşuat în acea zi.

Potrivit documentului, planurile specifice ale aeroportului au fost proiectate în primul rând pentru a face față unei catastrofe cum ar fi, de pildă, "prăbușirea unui avion", dar nu includ situaţii speciale legate de atacuri teroriste, cum au fost cele din 22 martie, în care şi-au pierdut viaţa 32 de oameni. 

 

VEZI IMAGINI

 

De altfel, şi comunicarea între serviciile de urgență în primele ore după atentate sunt dur criticate de Comisia de anchetă parlamentară belgiană, într-un prim raport, rămas încă confidențial, însă din care televiziunea publică RTBF a difuzat mai multe fragmente.

 

Comisia de anchetă insistă asupra faptului că planul de criză al aeroportului să fie "actualizat de urgență" pentru a lua în considerare dezastrele care nu sunt legate de prăbuşirea avioanelor, dar care se pot produce în zonele accesibile publicului care se îmbarcă ori părăseşte aeroportul. Pe scurt, planurile de criză ale Aeroportului Zaventem nu includ situaţii legate de  terorism, iar acest aspect nu a fost prevăzut în exercițiile de pregătire a personalului de salvare, afirmă raportul.

 

La 21 iulie, va fi publicată versiunea finală a anchetei parlamentare legată de Aeroportul Zaventem.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22