Aflat în retragere, Putin spune că poate reveni în decurs de ore în Siria

Tudor Despina | 17.03.2016

Peste 460 de milioane de dolari a costat aventura Rusiei în Siria. Deși a sunat retragerea, Vladimir Putin a avertizat: Suhoiurile pot să reapară în zonă în câteva ore.

Pe aceeași temă

 

Liderul de la Kremlin a vorbit joi despre un success răsunător în Siria, dar a ținut să sublinieze că Moscova continuă să-l susțină pe Assad, iar forțele armate ruse își pot face simțită prezența în Orientul Mijlociu în decurs de câteva ore, dacă e necesar.

 

Vorbind în cadrul unei ceremonii pentru decernarea de medalii personalului militar care a luptat în Siria, Putin a ținut să respingă orice supoziție privind o ruptură între Moscova și Damasc. Deși retragerea parțială a rușilor a fost convenită cu Bashar al-Assad, a spus Vladimir Putin, Kremlinul poate reactiva ușor prezența militară în zonă, în decurs de ore dacă e nevoie.

 

Dacă e necesar, în câteva ore, Rusia își poate consolida contingentul în regiune până la o dimensiune direct proporțională cu situația de la sol și putem folosi întreg arsenalul de capacități aflat la dispoziția noastră”, a declarat liderul rus, citat de Reuters.

 

El a înaintat și o sumă pentru factura pe care Federația trebuie să o achite în urma campaniei din Orientul Mijlociu: 33 de miliarde de ruble, adică undeva la 464 de milioane de dolari SUA.

 

Operațiunea militară din Siria, bineînțeles, a cerut anumite cheltuieli, dar mare parte a fost asigurată din bugetul ministerului Apărării – în jur de 33 de miliarde de ruble. Suma a fost inclusă în bugetul pe 2015 al ministerului”, a adăugat Putin, potrivit agenției ruse Tass.

 

Luni, Vladimir Putin a anunțat că cea mai mare parte a forțelor armate ruse va începe retragerea marți. Liderul de la Kremlin și-a argumentat decizia prin faptul că Moscova și-a atins în mare parte obiectivele. Potrivit purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale ruse, Peskov, Putin l-a informat pe Assad cu privire la decizia luată, iar liderul de la Damasc s-a arătat de acord.

 

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului informa la începutul acestei luni că, în cinci luni de bombardamente în Siria, rușii au lăsat în urmă peste 1.700 de civili uciși. Dintre aceștia, 429 sunt copii, iar alte 250 de victime sunt femei. Un bilanț provizoriu al războiului din Siria indică peste 250.000 de morți și alte zece milioane de persoane dislocate, în ceea ce s-a dovedit a fi una dintre cele mai grave crize ale migrației. La începutul acestei săptămâni, Națiunile Unite – care coordonează negocierile de pace de la Geneva – au avertizat că alternativa la un compromis în Siria este reluarea unui război chiar mai violent decât până acum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22