Pe aceeași temă
"Eu sunt tradiționalist și cred că sinceritatea e cea mai bună metodă, chiar dacă sunt la mijloc puncte nevralgice. Aici avem un punct nevralgic diplomatic, dar este mai bine să îți asumi conflictul sincer decât să ai două fețe. La 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra, așadar nu sărbătoresc, ceea ce este o atitudine onestă și către români, pentru că măcar nu îi mințim. Eu consider că diplomația maghiară a procedat corect atunci când a ales calea sinceră și onestă", a declarat Viktor Orban, conform Agerpres.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit joi la Satu Mare cu președintele UDMR Kelemen Hunor și cu liderii județeni ai Uniunii.
Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto le-a cerut diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. La cererea jurnaliștilor de la Budapesta, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior de la Budapesta a confirmat ordinul, scria hvg.hu.
Valorile pe care se bazează Uniunea Europeană
Ministerul român de Externe a catalogat decizia lui Szijjarto drept "greu de înțeles, cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează însăși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică. România a fost și este un stat care va rămâne profund atașat respectului acestor valori".
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a vorbit din nou duminică despre decizia sa de a le interzice diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie și a declarat că Ungaria a respectat întotdeauna sensibilitățile altor țări în ceea ce privește evenimentele istorice și se așteaptă la aceeași atitudine din partea celorlalți, a transmis MTI.
Ungurii nu au nimic de sărbătorit de 1 decembrie, mai ales nu împreună cu românii, deci este de înțeles ca diplomații ungari să nu participe la recepțiile organizate de autoritățile române în această zi, a reiterat Szijjarto, într-o conferință de presă la Budapesta.
Reacția fostului președinte al României, Traian Băsescu (care, prin intermediul contului său de Facebook, a cerut expulzarea ambasadorului ungar la București și rechemarea ambasadorului român de la Budapesta — n.r.) spune multe despre persoana care face astfel de afirmații, a mai spus șeful diplomației ungare.
Relaţiile s-au înrăutăţit
Relațiile diplomatice dintre România și Ungaria nu sunt dintre cele mai bune, s-au înrăutățit după 2012, a declarat la începutul acestei săptămâni vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, într-o conferință de presă la sediul Fidesz, informează publicația index.hu.
Întrebat dacă pentru deteriorarea relațiilor dintre România și Ungaria poate fi considerată responsabilă și Budapesta, Semjén a răspuns că poate spune, cu conștiința curată, că nu.
"Întotdeauna am lăsat de la noi să fie cum zic ei — ca să zic așa—dar acum suntem puși la zid. Diplomația maghiară ar putea fi criticată eventual pentru că nu a dat cu pumnul în masă mai devreme," a mai spus vicepremierul.
Conform index.hu, vicepremierul a mai acuzat statul român că supune liderii comunității maghiare din România unor presiuni politice, "prin proceduri mascate în justiție".