AFP:Rusia a ignorat aspectele regionale ale crizei din Siria, uitand de interesele Turciei

Paul Cristescu | 26.11.2015

AFP scrie ca, prin doborarea unui bombardier la granita Siriei cu Turcia, Rusia a suferit primul sau esec militar in Siria. Articolul arata ca Vladimir Putin ar fi ignorat complexitatea realitatii siriene, în special aspectele regionale ale acesteia.

Pe aceeași temă

 

Pana la doborarea bombardierului rus la granita Turciei, in 24 noiembrie, ministerul rus al apararii, sustinut de televiziunile rusesti de stat, oferea imaginea unei armate ruse cuceritoare care ducea un "razboi curat" gratie rachetelor trase de navele sale de razboi si a bombelor lansate de bombardiere, dar in special gratie zecilor de avioane de lupta amplasate in Siria. La bilantul din 17 noiembrie, statul major ar armatei ruse revendica 4.111 tinte lovite intr-un numar de 2.289 raiduri si distrugerea a 562 posturi de comanda, 64 de tabere de armament si 54 de ateliere de productie de munitie, relateaza Hotnews.


Dincolo de polemica legata de doborarea avionului Souhoi-24 de-a lungul granitei turco-siriene - a intrat sau nu avionul rus in spatiul aerian al Turciei - rezultatul este acesta: un avion rusesc doborat, un pilot ucis de rebelii sirieni cand cadea cu parasuta, apoi un soldat de infanterie marina ucis in timpul unei prime operatiuni de salvare, inainte de salvarea celui de-al doilea pilot, intr-o operatiune secunda a fortelor speciale.


Schimbari tactice

 

Rusia a inceput sa-si revizuiasca dispozitivul tactic in urma prabusirii bombardierului. Bombardierele rusesti au decat putine modalitati de a se proteja si  vor trebui de acum incolo sa zboare insotite de avioane de vanatoare. Crucisatorul lansator de rachete Moskva, nava amiral a flotei din Marea Neagra, pluteste acum in largul Latakia, in nord-vestul Siriei, pentru a intari apararea antiaeriana in apropiere de granita turco-siriana unde opereaza avioanele rusesti.
 

In fine, ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu, a anuntat amplasarea la baza aeriana din Hmeimim de rachete antiracheta de ultima generatie, S-400."Sper ca aceste echipamente, precum si alte masuri adoptate, vor fi suficiente pentru a asigura securitatea zborurilor" avioanelor rusesti, a declarat Vladimir Putin.
 

Oricum ar fi însă, strategia ruseasca in Siria s-a fragilizat. Inainte de a interveni militar in Siria, in septembrie, Rusia pleda pentru crearea unei coalitii internationale bazate pe armatele siriana si irakiana. Vladimir Putin dorea ca aceasta coalitie sa includa in special tarile din regiune precum Iranul, Arabia Saudita si Turcia.

Dupa atentatele din Paris, din 13 noiembrie, si implicarea in crestere a Frantei in dosarul sirian, presedintele rus a sperat ca ideea sa de coalitie are sanse tot mai mari. Dupa prabusirea avionului insa e greu de crezut ca Turcia si Rusia vor mai participa impreuna la o coalitie militara in Siria?
 

Exces de incredere
 

Pentru analistii interogati la Moscova, Vladimir Putin a pescuit in ape tulburi si a dat dovada de exces de incredere. Acum, i se reaminteste ca acest conflict din Siria, inainte de a fi o criza internationala, este o criza regionala in care Turcia, independent de marile puteri, joaca rolul sau.

Acesti experti noteaza ca Turcia era agasata de multa vreme de bombardamentele rusesti in nord-vestul Sirei, in apropiere de granita cu Turcia, acolo unde traiesc turcomanii din Siria, o minoritate turcofona."Caracterul riscant al ingerintei in afacerile siriene era evident de la inceput. Trebuie sa fii nebun sa iti imagineze ca a interveni intr-un razboi civil, dupa ceea ce s-a intamplat in Orientul Apropiat in ultimii 15 ani, se va dovedi usor", spune politologul Fedor Lukianov, presedintele Consiliului pentru pentru politica externa si aparare.
 

Expertul militar independent Pavel Felghenhauer se arata si mai critic. "Au fost subestimate si riscurile si dusmanul"."Este evident ca Rusia nu a luat in calcul nici interesele Turciei, nici situatia din Orientul Apropiat, nici complexitatea conflictului dintre suniti si siiti, nici faptul ca nu totul se decide Washington", concluzioneazaa el.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22