Agentia de Paza Europeana a Frontierelor va putea interveni in situatii de urgenta

Iulian Popescu | 15.12.2015

Comisia Europeană a propus marți înființarea noii agenții responsabile cu paza de coastă și supravegherea frontierelor externe ale Uniunii, agenție care va putea interveni la frontierele unui stat membru atunci când acesta nu face față sau nu este dispus să ia măsurile necesare.

Pe aceeași temă

 

Comisia a propus instituirea unui corp de pază europeană a frontierelor și a coastelor pentru a asigura o gestionare riguroasă și partajată a frontierelor externe.

 

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat: „Într-un spațiu de liberă circulație fără frontiere interne, gestionarea frontierelor externe ale Europei trebuie să fie o responsabilitate partajată. Criza a scos la lumină deficiențe și lacune clare în mecanismele existente care vizează garantarea faptului că standardele UE sunt respectate. Prin urmare, acum este momentul să trecem la un sistem cu adevărat integrat de gestionare a frontierelor. Corpul de pază europeană a frontierelor și a coastelor va reuni o agenție consolidată, care va putea recurge la o rezervă de personal și de echipamente, și autoritățile din statele membre, care vor continua să asigure gestionarea de zi cu zi a frontierelor. Sistemul pe care îl propunem va permite o identificare a oricăror deficiențe în timp real, astfel încât acestea să poată fi remediate rapid, îmbunătățind totodată capacitatea noastră colectivă de a răspunde în mod eficace situațiilor de criză, în care o secțiune a frontierei externe este supusă unei presiuni puternice.”

 

Atribuțiile noii Agenții

 

Agenția de Pază Europeană a Frontierelor și a Coastelor, constituită din actualul Frontext, va putea recurge la cel puțin 1.500 de experți care pot fi mobilizați pe teren în mai puțin de 3 zile.

 

Potrivit propunerii Comisiei, în cazul în care deficiențele persistă sau un stat membru se află sub o presiune semnificativă a migrației care pune în pericol spațiul Schengen și în lipsa unor acțiuni la nivel național sau în cazul în care aceste acțiuni sunt insuficiente, Comisia va putea adopta o decizie de punere în aplicare stabilind faptul că situația de pe o anumită secțiune a frontierelor externe necesită măsuri urgente la nivel european.

 

Aceasta îi va permite agenției să intervină și să detașeze echipele de pază europeană a frontierelor și a coastelor, pentru a garanta că se iau măsuri pe teren, chiar și atunci când un stat membru nu este în măsură sau nu este dispus să ia măsurile necesare.

 

Până în 2020, resursele umane ale noii agenții vor fi de peste două ori mai mari decât cele de care dispune Frontex, ajungând la 1 000 de angajați permanenți, inclusiv agenți care își desfășoară activitatea pe teren.

 

De asemenea, mai spune documentul Comisiei, în cadrul agenției va fi creat un Birou european de returnare pentru a permite desfășurarea echipelor europene de intervenție pentru returnare, formate din escorte, observatori și specialiști în materie de returnare, care vor lucra pentru a asigura returnarea efectivă a resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală.

 

Agenția va fi în măsură să evalueze capacitatea operațională, echipamentele tehnice și resursele de care dispun statele membre pentru a face față provocărilor de la frontierele lor externe și să solicite statelor membre să ia măsuri pentru a remedia situația într-un termen stabilit în cazul unor vulnerabilități.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22