Pe aceeași temă
Pe baza magnitudinii seismului, explozia a fost estimata la 120 de kilotone de TNT, a transmis NORSAR, care a adaugat ca bomba nucleara lansata in 1945 de americani asupra orasului nipon Hiroshima a avut 15 kilotone.
NORSAR - care monitorizeaza cutremure si explozii nucleare - a declarat ca a inregistrat semnale la situl sau din sudul tarii, la Hedmark, care au provenit de la un test nuclear subteran realizat la situl de testare nord-coreean din Punggye-ri.
Coreea de Nord a efectuat duminica al saselea - si cel mai puternic - test nuclear al sau, efectuat la cateva ore dupa ce Phenianul anuntase ca a dezvoltat o avansata bomba cu hidrogen, cu o "mare putere distructiva". Seismul de magnitudine 6,3 ce a avut loc aproape de zona de teste a Nordului a fost de circa zece ori mai puternic decat in cazul testelor anterioare. A fost primul test nuclear de cand Trump a devenit presedinte si o provocare directa la adresa presedintelui american, care vorbise cu cateva ore inainte cu premierul japonez despre “escaladarea” crizei nucleare din regiune.
Phenianul a anuntat oficial ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen dezvoltata pentru a fi pusa pe o nou realizata racheta balistica intercontinentala. Testul cu bomba nucleara ordonat de liderul Kim Jong Un a fost “un succes perfect” si un pas “semnificativ” in realizarea programului nuclear al tarii, a transmis televiziunea de stat.
Noul test nucler facut de Coreea de Nord a provocat reactii internationale dure.
Presedintele francez Emmanuel Macron a spus ca intreaga comunitate internationala si Consiliul de Securitate al ONU trebuie sa reactioneze rapid si ferm. O pozitie similara a avut si cancelarul Angela Merkel care a cerut UE sanctiuni mai dure.
Presedintele american Donald Trump a declarat ca actiunile Coreii de Nord continua sa fie ” foarte periculoase pentru SUA” si ”o rusine si o amenintare pentru China”
Autoritatile de la Tokio au anuntat ca a fost cu certitudine o explozie nucleara. “Dupa ce am examinat datele am ajuns la concluzia ca a fost un test nuclear”, a spus ministrul de externe Taro Kano intr-o conferinta de presa transmisa de televiziunea nationala dupa o intrunire a Consiliului National de Securitate din Japonia. Ministrul aparariia spus ca a trimis trei avioane care sa masoare nivelurile de radiatie.
Cutremurul a avut loc la 75 km la nord-nord-vest de Kimchaek. Seismele recente din regiune au fost cauzate pana acum de teste nucleare.
Acest nou test inseamna ca tensiunile vor creste din nou in regiune. Donald Trump si premierul japonez Shinzo Abe au discutat la telefon despre criza nucleara ce “escaladeaza”.
Cutremurul a avut loc la doar 10 km adancime, a anuntat US Geological Survey.
Martori din orasul chinez Yanji, aflat la granita cu Coreea de Nord au spus ca au simtit un cutremur ce a durat circa 10 secunde, urmat de o replica seisemica. Autoritatile chineze au spus ca primul a fost provocat probabil o explozie, iar replica de "un colaps".
Cu doar cateva ore inainte, agentia de presa oficiala a regimului scrisese ca Kim Jong Un a studiat o bomba cu hidrogen ce poate fi pusa pe o racheta balistica intercontinentala (ICBM).
Anuntul vine in conditiile unor tensiuni tot mai mari in Peninsula Coreea din cauza testelor Phenianului din iulie, cu rachete ce pot zbura 10.000 de km, ceea ce inseamna ca parti din Statele Unite sunt in raza de actiune.
Sub regimul Kim Jong Un, Coreea de Nord a cautat sa dezvolte un dispozitiv nuclear destul de mic si de usor incat sa fie pus pe o racheta cu raza lunga fara sa ii afecteze raza de actiune, racheta care sa fie capabila sa reintre in atmosfera Pamantului.
Coreea de Nord, care isi desfasoara programele nuclear si de rachete sfidand Consiliul de Securitate ONU a anuntat duminica, prin agentia KCNA, ca “a reusit recent” sa realizeze o bomba mai avansata cu hidrogen ce va fi incarcata pe o ICBM.
“Bomba cu hidrogen, a carei putere exploziva este ajustabila de la 10 la 100 de kilotone este o bomba termonucleara multifunctionala cu o mare putere distructiva ce poate fi detonata chiar si la altitudini mari pentru un atac cu un super- puternic EMP (puls electromagnetic), potrivit obiectivelor strategice.
Cutremurele provocate de testele nucleare ale Coreii de nord au crescut tot mai mult in magnitudine de la primul test, din 2006, indicand ca Phenianul isi imbunatateste constant puterea distructiva a tehnologiei sale nucleare.
Cutremurul ce a urmat celui de-al cincilea test, cel din septembrie 2016, a avut o magnitudine de 5,3, potrivit US Geological Survey.