AIEA anunţă explozii în apropierea centralei nucleare Zaporojie

L. G. | 27.01.2023

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunțat despre producerea unor puternice explozii lângă centrala nucleară Zaporojie, Rusia susținând însă ce e vorba de o provocare.

Pe aceeași temă

AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a informat joi despre producerea de noi explozii puternice în apropierea centralei nucleare Zaporojie (în sudul Ucrainei), ocupată de aproape un an de Rusia, reînnoindu-şi apelurile la crearea unei zone de securitate în jurul uzinei, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Opt detonări puternice au fost auzite ieri (joi – n.r.), în jurul orei locale 10:00, făcând să vibreze geamurile birourilor uzinei, iar astăzi se aud şi mai multe”, a afirmat într-un comunicat şeful AIEA, Rafaelo Grossi, care săptămâna trecută a efectuat o vizită în Ucraina.

Experţii AIEA comunică în mod regulat despre producerea unor explozii în apropierea centralei, indică Grossi.

Un responsabil rus a respins comentariile şefului AIEA, care – potrivit acestuia – sugerează că Moscova nu poate să asigure securitatea nucleară la acest obiectiv.

Forţele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, în martie anul trecut, la scurt timp după ce Rusia a declanşat invazia în Ucraina.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, aflată în apropiere de linia frontului, ceea ce a determinat AIEA să plaseze experţi ai săi la toate cele cinci centrale nucleare din Ucraina.

Dar Renat Karcea, un consilier al şefului Rosenergoatom, compania care operează centralele nucleare din Rusia, a spus că declaraţiile lui Grossi sunt nefondate.

„Nu le pot califica decât ca pe o provocare. Înainte de a furniza astfel de informaţii trebuie să le verificaţi şi să stabiliţi dacă nu cumva acestea se bazează pe zvonuri”, a spus Karcea, citat de TASS.

„Pe de o parte, ei vor să arate că fac ceva util. Pe de alta, seamănă din nou îndoială în rândul opiniei publice occidentale că, într-un fel, Rusia nu este capabilă să asigure securitatea nucleară”, a afirmat consilierul Rosenergoatom, care în 2014 se prezenta drept expert în „problemele Abhaziei şi Caucazului de Nord”, potrivit site-ului independent rusesc Zona.Media.

Tonul acerb al reacţiei lui Karcea a fost oarecum neobişnuit, comentează Reuters.

Oficialii ruşii încearcă să asigure ţările occidentale că Rusia menţine standardele de siguranţă la centrala Zaporojie şi continuă să colaboreze cu AIEA.

În comunicat, Rafaelo Grossi afirmă că a discutat despre înfiinţarea unei zone de securitate în jurul acestei centrale din sudul Ucrainei cu responsabili ai UE săptămâna aceasta la Bruxelles şi ar urma să aibă noi discuţii în această privinţă şi cu Moscova.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22