Al doilea picaj al bursei de pe Wall Street. Și cele din Asia au deschis pe scădere

Dora Vulcan | 09.02.2018

Bursa din New York s-a prăbuşit dramatic, joi, pentru a doua oară în ultima săptămână. Indicele de reper al bursei, Dow Jones, a încheiat şedinţa de tranzacţionare cu o pierdere de 4,15 la sută. Şi indicii Nasdaq şi Standard and Poors 500 au fost pe minus, cu aproape 4%.

Pe aceeași temă

 

 

 

 6:30 - Scăderile de la bursă i-au costat pe cei mai bogaţi 500 de oameni din lume în total peste 90 de miliarde de dolari. Cel mai bogat om al planetei și-a văzut averea diminuată cu peste 5 miliarde de dolari, transmite Digi 24. 

 

 

 Dupa ce bursa din New York a inchis din nou in scadere joi, cei mai bogati 500 de oameni din lume au pierdut, in total, 93 de miliarde de dolari. 20 dintre ei au pierdut cel putin un miliard fiecare, scrie Bloomberg.

 

 

Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, a pierdut 5,3 miliarde de dolari si acum are o avere estimata la 113,2 miliarde, potrivit indexului miliardarilor realizat de Bloomberg și citat de ziare.com. Afaceristul Warren Buffett, CEO al Berkshire Hathway, a pierdut 3,5 miliarde de dolari, iar Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a pierdut 3,4 miliarde de dolari. Dupa ce a inregistrat un succes fantastic lansand cea mai puternica racheta din lume, Elon Musk a perdut 1,1 miliarde de dolari, iar actiunile Tesla au scazut cu 8,6%.

 

 

6:00 - După picajul de pe Wall Street, a venit rândul principalelor burse din Asia. Acestea au înregistrat deja pierderi de la deschidere, la fel cum s-a întâmplat şi la începutul săptămânii. La TokYo, indicele Nikkei a scăzut cu aproape 3 procente, iar principalul indice al bursei din Hong Kong a coborat cu 3,3 la sută. Şi la Seul s-a înregistrat o scădere în jur de două procente.

 

Şi bursele europene au închis joi în scădere, e drept, mai moderată.

 

Marţi a fost singura zi de uşoară creştere a bursei americane din această săptămână, după ce luni a suferit cea mai mare scădere într-o singură zi din istorie. Experţii financiari estimează fluctuaţii ale pieţei în perioada următoare, până se va ajunge la o stabilizare. Asta după ce indicele Dow Jones a crescut anul trecut cu 37%.

 

 

Indicele Dow Jones a încheiat joi cu o pierdere de peste 1.000 de puncte, pentru a doua oară în această săptămână, relatează CNN.  În timpul ședinței de tranzacționare, indicele a ajuns la a doua cea mai mare scădere din istoria sa, de 4,2%, în timp ce randamentele obligaţiunilor au crescut, potrivit MarketWatch.

 

Indicele S&P 500 a încheiat tranzacţiile în coborâre cu 3,8%, iar Nasdaq Composite în scădere cu 3,9%, după o nouă şedinţă marcată de fluctuaţii mari ale cotaţiilor acţiunilor. Prin aceste evoluţii, Dow Jones şi S&P 500 au intrat pe o tendinţă de corecţie, evoluţie definită printr-o scădere de 10% faţă de un maxim atins în ianuarie. Volatilitatea din piaţă s-a menţinut ridicată, iar investitorii nu au putut să constate că piaţa ar atins nivelul minim. Piaţa a fost dominată de temerile legate de inflaţie, iar randamentele obligaţiunilor au crescut.

 

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 a închis în declin cu 1,6%, iar indicele britanic FTSE 100 a coborât cu 1,5%. Indicele MSCI Emerging Market a pierdut 1,2%, scrie News.ro.

 

Indicele Dow Jones, care urmărește evoluția celor mai performante 30 companii din Statele Unite, a înregistrat săptămâna aceasta cele mai scăderi din istoria sa, după o perioadă de creştere constantă care îl dusese la niveluri record. Faţă de vârful atins la sfârşitul lui ianuarie, căderea este de peste 10 la sută. Această evoluţie este definită drept o corecţie. În aceeaşi situaţie este şi indicele Standard and Poor 500, ce urmăreşte 500 de companii mari.

 

 

 

Ce spun specialiștii

 

Stelian Muscalu, jurnalist Digi24, realizatorul emisiunii „Business Club”:  „Ceea ce se întâmplă face parte din corecția necesară. Rămâne de văzut dacă e corecție sau prăbușire. Poate fi momentul în care foarte mulți investitori să considere oportun să între în piață și atunci s-ar produce o revenire prin investiții. (...) Dacă ne uităm la ce se întâmplă în economie, lucrurile arată destul de bine, deși statele sunt îndatorate, inclusiv SUA. Indicatorii macroeconomici arată destul de bine. O parte din explicațiile pentru aceste scăderi sunt și acești indicatori. Unul dintre ei a apărut înaintea primei scăderi, o creștere a salariilor în SUA, care aduce după ea efecte nu tocmai dorite. Înseamnă creșterea consumului, a inflației, o scumpire a banilor. (...) Vestea că banii s-ar putea scumpi poate produce nervozitate. (...) Probabil mâine (vineri - n.r.) și bursele europene vor avea de suferit”.

 

 

Ciprian Bârsan, analist economic: „S-ar părea că investitorii sunt stăpâniți de frica creșterii dobânzilor și de aici vedem aceste reacții nervoase ale pieței și aceste scăderi. Piețele la nivel internațional vor fi contaminate de evoluțiile din SUA. Prima zonă va fi cea din Asia, urmând ca dimineață să vedem Europa. Cred că și ea va fi contaminată de ce s-a întâmplat. Cât va mai dura această fluctuaţie? Greu de anticipat. Cert e că informațiile, circulând atât de repede, nu cred că va mai dura această perioadă de incertitudine foarte mult. Lucrurile se vor clarifica, piața se va rebalansa. Atunci, lucrurile vor reintra într-un firesc de care am avut parte atâta timp”.

 

 

Richard Quest, jurnalist CNN: „Acesta este indicele Dow 30. A închis în scădere cu 1033 de puncte. Aproape toate companiile majore au închis în jos cu cel puţin 3 la sută. Indicii Dow Jones şi S&P au o evoluţie definită drept corecţie. Şi indicele Nasdaq este tot pe acolo, vreo 9 procente (faţă de nivelul maxim din ianuarie, n. red.). Toate acţiunile urmărite de Dow Jones, din toate sectoarele, sunt pe roşu. 24 dintre ele sunt clasificate drept corecţii, adică o cădere de 10 la sută sau mai mult. Să vă arăt cât de brutală a fost ziua. Aveţi Intel, Caterpillar, în jos cu 5 procente. Boeing, care a avut o creştere fenomenală, acum e jos cu 4,5 la sută”.

 

 

O corecţie puternică a preţului acţiunilor poate speria, dar nivelul rămâne încă foarte sus prin comparaţie cu anul trecut, iar economia americană are semnale pozitive.

 

 

Jaime Desmond, Ladenburg Thalmann Asset Management:Volatilitatea de pe piaţă din ultima săptămână a fost cu siguranţă mai dramatică decât ceea ce obişnuia să fie 200 sau 300 de puncte de creştere sau scădere într-o zi. Și credem că aceasta se datorează în principal algoritmilor și tranzacţiilor tehnice. (...) În fond, economia este încă foarte puternică. Vedem că PIB-ul crescând de la trimestru la trimestru, deşi nu la fel de repede cum ne-am dori. FMI tocmai a venit cu previziunile potrivit cărora ne putem aștepta la un avans de 3,9%. Cu siguranţă este un semn pozitiv”.

 

 

Christine Romano, jurnalist CNN Money:Ce a provocat tumultul de la bursă? Cel mai mare motiv este frica de inflaţie. Priviţi piaţa muncii. Creşterea numărului locurilor de muncă este solidă, iar rata şomajului este la minime istorice, companiile fac eforturi să găsească şi să-şi păstreze angajaţii. Asta înseamnă că trebuie să îi plătească mai bine. Salariile cresc în sfârşit, ceea ce este foarte bine, dar pe Wall Street a apărut îngrijorarea. Ani de zile, creşterea stabilă a economiei şi inflaţia scăzută erau minunate pentru acţiuni, profiturile companiilor au crescut, Rezerva Federală a ţinut dobânzile mici, dar dacă va creşte inflaţia, Rezerva Federală ar putea fi nevoită să crească rata dobânzii mai agresiv, făcând să fie mai scump pentru companii să se împumute pentru a investi şi a creşte. Nu mă înţelegeţi greşit, inflaţia este încă la un minim istoric. Experţii Rezervei Federale estimează că tendinţa va continua, previziunea este sub 2 la sută anul acesta, dar investitorii nu sunt atât de siguri. Deocamdată este prea devreme să ne dăm seama dacă piaţa s-a supraîncălzit sau doar ia o pauză de creştere”.

 

 

Background

 

Undă de șoc pe bursele din lume, după prăbușirea indicelui Dow Jones.Cea mai grea zi după Brexit

 

 

Bursele din Asia au înregistrat marţi o nouă zi de scădere, după ce pieţele din Statele Unite au înregistrat luni cea mai mare contracţie din 2011, informează Agerpres și Digi 24, care citează Bloomberg, Reuters și Financial Times. Se scumpesc banii, cresc creditele, pentru că se scumpesc dobânzile, a spus Mircea Coșea la Digi 24, cu privire la efectele acestei crize.

 

 

 

Explicații pentru scăderea burselor în întreaga lume. Cât de afectată va fi România

 

 

Cosmin Gheorghiu, consultant în investiții, a spus la Digi24 că investitorii sunt speriați de evoluțiile optimiste. Sună paradoxal, însă răspunsul este frica de a pierde câștigurile acumulate deja.

 

 

„Economia americană a avut o evoluție foarte bună, însă bursa a crescut foarte mult, iar investitorii din piață, de un an-doi, au profituri bune pe portofoliu. Se vorbește tot mai mult de o nouă criză. Pe acest fundament investitorii au o mare panică. Frica de a pierde câștiguri i-a făcut să vândă”, a spus Cosmin Gheorghiu.

 

 

„Mai sunt și mașinile care au început să tranzacționeze, care nu pot fi oprite. Varsă în piață foarte multe acțiuni indiferent de ce e la cumpărare și nu așteaptă, cum ar face un trader uman, vor accentua creșterile și scăderile indicelui bursier”, a adăugat consultantul.

 

 

El a adăugat că și România va fi afectată.

 

 

„Toate investițiile sunt globalizate. Cei care au acțiuni în SUA au și în Londra. De aceea și România va fi puternic afectată, însă nu cred că e o situație care trebuie să ne sperie. Nu trebuie să vindem în panică, trebuie să urmărim, pot apărea oportunități de cumpărare până la sfârșitul anului. Nu există un motiv fundamental ca piața să se facă praf și să fie o criza ca în 2007”, a subliniat Cosmin Gheorghiu.

 

 

În plus, el a afirmat că nu ar fi motive ca bursa de la București să scadă mai mult decât cea de la New York: „Problema la București e lipsa lichidității, dacă un investitor cu portofoliu mare vrea să iasă azi va împinge prețurile în jos până găsește pe cineva să-i cumpere”.

 

 

În ceea ce privește o nouă criză, Cosmin Gheorghiu a precizat că nu se poate vorbi despre așa ceva dacă economiile mari merg foarte bine.

 

 

Pieţele bursiere europene au înregistrat cea mai defavorabilă zi de tranzacţionare după votul Brexit (iunie 2016), după ce vânzările masive de active s-au extins pe plan global pentru a treia zi, transmit Reuters şi Financial Times, preluate de Agerpres.

 

 

 

Turbulenţele din SUA şi Asia s-au extins şi pe pieţele europene

 

 

Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut marţi dimineaţă cu 2,2%, a şaptea zi de declin consecutiv şi cea mai defavorabilă zi de după 27 iunie 2016.

 

Bursa de la Londra a deschis şedinţa de marţi în scădere cu 3%, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt înregistra un declin de 3,60%, în timp ce indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris a scăzut cu 3,10%. Cel mai semnificativ declin, de 5,2%, l-a înregistrat grupul bancar elveţian Credit Suisse la Bursa de la Zurich.

 

Indicele FTSE MIB al Bursei italiene a scăzut cu 3,6%, iar indicele Ibex al Bursei spaniole înregistra un declin de 3,36%.

 

Richard Jerram, economist şef la Bank of Singapore, a afirmat: "În ultimul timp pieţele financiare s-au concentrat pe politica monetară a Rezervei Federale a SUA (Fed) şi pe creşterea randamentelor obligaţiunilor, astfel încât reacţia negativă la majorarea solidă a salariilor nu este surprinzătoare".

 

Principalii indici ai bursei de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 Index, au înregistrat în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni cel mai semnificativ declin începând din 2011, în condiţiile în care investitorii estimează că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile după ce randamentul la obligaţiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani.

 

Indicele Dow Jones s-a depreciat până la finalul şedinţei de luni cu 4,60%, ajungând la valoarea de 24.345,75 puncte, în scădere cu 1.175,21 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 4,10%, la 2.648,94 puncte, iar indicele Nasdaq Composite Index a înregistrat un declin de 3,78%, la 6.967,53 puncte.

 

Turbulenţele de luni au coincis cu instalarea noului preşedinte ale Fed, Jerome Powell, care a dat asigurări că sistemul financiar american este "mai solid şi mai rezistent" decât înainte de criza financiară globală.

 

Volatilitatea s-a extins şi pe pieţele din Asia, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong şi indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai înregistrau marţi un declin de 3,24% şi, respectiv, de 2%, în timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a scăzut cu 5,26%, la 21.487,87 puncte. În Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 2,74% în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de marţi.

 

Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un declin de 2%, cel mai semnificativ începând din 2016.

 

"Este o îndelung aşteptată corecţie, determinată de temerile investitorilor că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile. Declinul ar putea continua o perioadă, până când valoarea acţiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv", a afirmat Ben Kwong, analist în Hong Kong.

 

"Apreciem ca normală valoarea vânzărilor la burse, dar viteza cu care se realizează nu este normală", a apreciat Michael Purves, analist la Weeden & Co în New York.

 

 

 De asemenea, marți, și bursele europene au deschis pe pierdere.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22