Alături de macedoneană, albaneza a devenit limbă oficială în Macedonia

Redactia | 19.01.2019

Alături de limba macedoneană şi cea albaneză a devenit, de marţi, limbă oficială pe întregul teritoriu al Macedoniei, după ce legea care prevede acest lucru a apărut în Monitorul Oficial al ţării.

Pe aceeași temă

Potrivit presei de la Skopje, citată de MTI, în acest caz, legea nu a fost semnată de către şeful statului şi trimisă spre publicare, cum se obişnuieşte, ci de către preşedintele Parlamentului Macedoniei, transmite Rador.

Talat Xhaferi a anunţat luni în presa de stat că a semnat legea privind recunoaşterea limbii albaneze ca limbă oficială de stat şi a trimis-o spre publicare Monitorului Oficial. După apariţia textului în MO, limba albaneză poate fi folosită, oficial, în toată Macedonia.

Presa a atras atenţia că, pe viitor, preşedintele minoritar (albanez) al legislativului de la Skopje poate conduce şedinţele chiar şi în limba sa maternă. Talat Xhaferi nu şi-a exprimat încă intenţia de a se folosi de acest drept.

Legea privind dreptul lingvistic a fost adoptată pentru prima oară anul trecut în ianuarie, dar preşedintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, a refuzat să o semneze şi a retrimis-o în parlament. Ulterior, opoziţia a depus un record de 36 de mii de amendamente la lege.

Anul trecut, în martie, parlamentarii au votat legea fără dezbaterea acestora şi le-au respins, motivând că pun sub semnul întrebării constituţionalitatea legii, ceea ce nu este sarcina legislativului, ci a Curţii Constituţionale.

Preşedintele macedonean a anunţat însă, că nu va semna nici de data aceasta legea pe care, în opinia sa, Parlamentul Macedoniei a adoptat-o în mod ilegal. Curtea Constituţională a Macedoniei nu s-a pronunţat nici de atunci pe lege şi până în prezent nu se ştia cum poate ea intra în vigoare, deoarece legea fundamentală a Macedoniei nu prevede asemenea situaţii.

Opoziţia de dreapta a anunţat acum că, atât preşedintele Parlamentului Macedoniei, cât şi Monitorul Oficial au comis infracţiuni, deoarece au publicat o lege fără semnătura şefului statului, ceea ce “reprezintă o infracţiune care nu se prescrie şi atrage pedeapsa cu închisoarea”.

O lege asemănătoare, privind drepturile lingvistice ale minorităţii albaneze, a fost adoptată în 2001, după un conflict armat izbucnit între insurgenţii albanezi şi forţele guvernamentale. Acea lege prevedea că în toate localităţile, unde ponderea populaţiei albaneze depăşete 20%, limba albaneză poate fi folosită ca limbă oficială.

O treime din populaţia de 2,1 milioane de locuitori a Macedoniei aparţine minorităţii albaneze. Potrivit noii legi, publicată marţi, limba albaneză poate fi folosită în mod oficial peste tot, indiferent de ponderea populaţiei albaneze.

Gjorge Ivanov nu a semnat nici legea privind schimbarea denumirii republicii, deoarece o consideră neconstituţională, iar acordul greco-macedonean, ratificat în baza acesteia, îl consideră inacceptabil şi ilegal.

În pofida acestei atitudini, parlamentarii au votat deja modificările Constituţiei şi se aşteaptă ca în scurt timp republica slavonă să se numească Macedonia de Nord. În lipsa semnăturii şefului statului, care provine din rândurile opoziţiei de dreapta, şi acest act legislativ va fi semnat tot de către preşedintele Parlamentului Macedoniei, care îl va trimite spre publicare în Monitorul Oficial.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22