Alegeri anticipate, Grecia: Syriza si Tsipras castiga scrutinul (rezultate partiale)

Tudor Despina | 20.09.2015

Dupa tensiunile din interiorul Uniunii Europene ce au avut loc vara trecuta, grecii voteaza duminica in cadrul unor alegeri legislative anticipate. Sondajele arata o cursa stransa la Atena, insa exista sanse pentru un nou blocaj politic.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Primele date centralizate de Ministerul de Interne de la Atena indica o noua victorie pentru Syriza si liderul sau Alexis Tsipras.

In ciuda prognozelor date de sondaje, care aratau o lupta stransa intre Syriza si formatiunea de centru-dreapta Noua Democratie, se pare ca partidul de stanga radicala al lui Tsipras a iesit pe primul loc in preferintele alegatorilor, arata Agerpres. Rezultatele partiale indica un procent de aproximativ 35% pentru Syriza, in timpt ce Noua Democratie a atras in jur de 28% din voturile exprimate, dupa centralizarea a putin peste 10% din buletinele de vot valabil exprimate.

Primele rezultate oficiale complete sunt asteptate in dimineata zilei de luni, 21 septembrie.

---

Alegerea de astazi a grecilor vizeaza si cine va implementa noile masuri de austeritate prevazute in recentul acord convenit cu creditorii internationali, potrivit Associated Press, citata de Mediafax.

 

Alta data avand o pozitie politica asigurata de un sprijin public larg, Syriza – formatiunea de stanga radicala a fostului premier Alexis Tsipras – a promis ca va aplica masurile in schimbul asistentei financiare asigurate de creditori (FMI-CE-BCE).

 

Totusi, potrivit ultimelor sondaje de opinie realizate premergator scrutinului legislativ anticipat din aceasta duminica, formatiunea elena ce nu de mult se bucura de o larga incredere in randul opiniei publice grecesti acum pare sa fi pierdut din sustinere.

 

Ultimele cifre arata ca partidul de stanga radicala condus de Alexis Tsipras dispune de un avans usor in fata formatiunii de centru-dreapta Noua Democratie.

 

Atat Syriza, cat si Noua Democratie, ar putea obtine putin peste 25% din voturi in cadrul alegerilor de duminica, releva sase sondaje de opinie.

 

Totusi, atmosfera in peninsula elena este marcata de incertitudine, in conditiile in care sondajele arata ca multi dintre cei 9,9 milioane de alegatori sunt indecisi sau chiar ar putea lipsi de la vot, sansele ca niciun partid sa nu dispuna de o majoritate parlamentara pentru a guverna singur fiind ridicate.

 

Aceste alegeri parlamentare anticipate au fost declansate de Alexis Tsipras, fostul premier demisionand din functie dupa sapte luni de mandat, in urma tensiunilor din propriul partid pe fondul incheierii unui nou acord de austeritate cu creditorii.

 

Anterior, Tsipras a castigat alegerile cu promisiunea ca va anula politicile de austeritate din tara sa.

 

De cealalata parte, principalii oponenti sunt cei de la partidul de centru-dreapta Noua Democratie, al carui lider (Vangelis Meimarakis, 61 de ani) a pledat pentru stabilitate. El l-a caracterizat pe Tsipras drept un politician fata experienta si nesabuit.

 

Votul se va desfasura pana la ora 19:00, ora Romaniei, cand vor fi inchie sectiile de vot, iar rezulatele finale urmand a fi asteptate pana luni dimineata.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22