Alegeri cruciale în SUA care ar putea schimba majoritățile din Congres în favoarea republicanilor

L. G. | 08.11.2022

Americanii votează marți, la jumătatea mandatului președintelui, pentru toate locurile din Camera Reprezentanților și o treime din Senat, plus mai multe funcții de guvernatori, primari și consilii locale.

Pe aceeași temă

Americanii sunt chemați la vot marți pentru a reînnoi întreaga Cameră a Reprezentanților și o treime din Senat. Multe funcții de guvernatori și alți aleși locali sunt, de asemenea, în joc.

Alegerile sunt cunoscute ca „miterms” pentru că au loc la jumătatea mandatului prezidențial de patru ani. Potrivit sondajelor, republicanii se pregătesc să câștige majoritatea în camera inferioară a Congresului SUA, având șanse ca să preia controlul și în Senat, unde democrații speră să păstreze majoritatea fragilă de un singur loc în plus.

Președintele Joe Biden s-a implicat activ în campania electorală a democraților făcând un ultim apel la propriul electorat ca să apere democrația americană pusă în pericol, în viziunea lui, de o victorie a republicanilor fostului președinte Donald Trump. Însă sondajele sunt potrivnice celor din tabăra democrată, anticipând o schimbare de putere în Congres, transmit agențiile de presă.

Cu republicanii bine plasaţi pentru a câştiga cel puţin controlul în Camera Reprezentanților şi cu Trump care vorbește de o nouă candidatură la Casa Albă în 2024 la mitingul de luni al republicanilor, democraţii s-au pregătit pentru ce e mai rău.

Chiar dacă republicanii vor câştiga doar Camera Reprezentanţilor, acest lucru ar da peste cap agenda legislativă a lui Biden pentru ultimii doi ani ai primului său mandat şi ar putea duce la o slăbire a sprijinului SUA pentru rezistenţa Ucrainei împotriva Rusiei.

„Puterea este în mâinile voastre", le-a spus el electoratului. „Aşa că votaţi, ieşiţi la vot". Un aflux de susţinători de extremă-dreapta ai lui Trump în Congres ar accelera, de asemenea, schimbarea care a avut loc în interiorul Partidului Republican de când fostul magnat al imobiliarelor a uimit lumea învingând-o pe Hillary Clinton la preşedinţie în 2016.

În ciuda faptului că se confruntă cu anchete penale pentru că a luat documente strict secrete de la Casa Albă şi nu și-a recunoscut în alegerile prezidențiale din 2020, Trump foloseşte acum alegerile parţiale pentru a-şi consolida statutul de lider republican de facto şi de prezumtiv candidat prezidenţial.

Într-un discurs tipic adresat fanilor din Dayton, Ohio, Trump a spus: „dacă susţineţi declinul şi căderea Americii, atunci trebuie, trebuie neapărat să votaţi pentru stânga radicală, pentru nebuni".

Despre posibilul anunț al intrării în cursa prezidențială, Donald Trump a spus: „Voi face un anunţ foarte important marţi, 15 noiembrie, la Mar-a-Lago", reşedinţa sa din statul Florida.

Până în ultimul moment, Donald Trump a lăsat să plutească incertitudinea asupra unui posibil anunţ al candidaturii sale. A dat însă asigurări că nu vrea să umbrească vizibilitatea candidaţilor republicani pe care îi susţine în aceste alegeri. În faţa unei mulţimi de susţinători cu şepci roşii (MAGA – Make America Great Again), culoarea republicanilor, fostul preşedinte în vârstă de 76 de ani a descris luni seară în culori extrem de sumbre America sub administraţia Joe Biden: o ţară în care creşterea preţurilor „sugrumă gospodăriile", unde „criminalitatea violentă este scăpată de sub control" şi în care extrema stângă „ne îndoctrinează copiii".


Ce aleg americanii pe 8 noiembrie

La acest scrutin, alegătorii îi vor desemna pe congresmenii din legislativul de la Washington şi practic din toate legislativele locale, precum şi guvernatorii a 36 din cele 50 de state.

Organizate la doi ani după alegerile prezidenţiale, aceste alegeri de la jumătatea mandatului, „midterms", sunt de fapt transformate într-un referendum asupra ocupantului Casei Albe.

Preşedintele SUA nu se va afla pe buletinele de vot în această toamnă. Aşa cum este cazul la fiecare doi ani, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor a SUA sunt puse în joc.

În Senat, care are 100 de membri aleşi, mandatele durează şase ani. Mai mult de o treime vor fi reînnoite pe 8 noiembrie: 35 de locuri.

Noii aleşi îşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023.

De asemenea, americanii vor alege o parte din guvernatori şi o serie întreagă de aleşi locali, care decid politicile din statul lor privind avortul, reglementările de mediu şi aşa mai departe.

Miza alegerilor din 2022 este imensă

Joe Biden îi imploră pe americani să-i încredinţeze majorităţi suficiente pentru a ocoli regulile parlamentare care în prezent îl împiedică să legalizeze avortul la nivel naţional sau să interzică armele de asalt, subiecte care au făcut capul de afiș al campaniei democrate.

„Americanii sunt cei care aleg", a spus preşedintele într-un discurs recent. Avortul, armele, sistemul de sănătate, sunt toate pe buletinul de vot", a subliniat el.

Biden și-a repetat promisiunea de a susține drepturile la avort dacă democrații își extind majoritățile în Congres, dar sondaje recente sugerează că americanii sunt în prezent mai concentrați pe problemele economice, unde republicanii dețin în mod tradițional un avantaj față de alegători. În ultimele zile de campanie, unii democrați și-au exprimat nemulțumirea la adresa propriilor candidați că nu au făcut suficient pentru a aborda nemulțumirea cu privire la starea economiei, lăsând partidul vulnerabil în fața scrutinului de marți, scrie The Guradian.

În fața unei inflații record al ultimilor 40 de ani și a temerilor de o potențială recesiune, Biden a vorbit în schimb despre alte date pozitive ale economiei – și anume rata scăzută a șomajului și cele 10 milioane de locuri de muncă create de când a preluat mandatul – pentru a apăra agenda economică a administrației sale. Menționând că Donald Trump a fost primul președinte care a dus o politică de reducere a locurilor de muncă de la Herbert Hoover încoace, Biden a susținut că republicanii nu au niciun program pentru a îmbunătăți economia.

„Amintiți-vă, aceștia sunt oamenii care au decis reducerea impozitelor cu 2 miliarde de dolari în beneficiul marilor corporații și care nu au plătit niciun impozit la stat”, a spus Biden, referindu-se la Tax Cuts and Jobs Act din 2017 pe care Trump a semnat-o în lege. „Noi suntem cei care reducem deficitul, permițându-ne să oferim americanilor obișnuiți și muncitori o mică pauză.”

Totuși, economia este cea care contează

La rândul lor, republicanii promit să ducă o luptă acerbă împotriva inflaţiei şi a crizei provocate de consum în creștere al drogurilor şi să nu permită foștilor bărbați transgender să participe în competițiile sportive feminine

Candidaţii „Grand Old Party" (GOP) au promis, de asemenea, că vor lansa o serie de anchete parlamentare asupra lui Joe Biden, a consilierului său pentru pandemie Anthony Fauci şi a ministrului justiţiei, Merrick Garland, dacă vor obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Totodată, ei plănuiesc să pună capăt activităţii comisiei care investighează atacul asupra Congresului SUA desfăşurat de susţinători ai lui Donald Trump în 6 ianuarie 2021.

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, opoziţia republicană are şanse mari de a obţine în plus cel puţin 10 până la 20 de locuri în camera inferioară - suficient pentru a-şi asigura o majoritate.

Sondajele sunt mai amestecate în ceea ce priveşte soarta Senatului, unde democraţii speră să-şi păstreze majoritatea.

Deşi numele lui Joe Biden nu apare pe buletinele de vot, mulţi americani văd aceste alegeri ca pe un referendum asupra preşedintelui.

Dar aceste alegeri sunt şi un adevărat test pentru viitorul politic al lui Donald Trump, care s-a implicat intens în campanie, organizând mitinguri în toată ţara.

Pentru cei doi, care au în vedere o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2024, rezultatul "midterms" ar putea fi un moment decisiv, oprind avântul unuia dintre ei sau, dimpotrivă, accelerându-l pe al celuilalt.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22