Pe aceeași temă
Alegerile parlamentare din Bulgaria nu aduc clarificarea așteptată a scenei politice, formarea unui nou guvern fiind deosebit de dificilă în condițiile unui legislativ fragmentat.
Partidul GERB al fostului premier conservator Boiko Borisov a câștigat alegerile parlamentare din Bulgaria cu 25,4% din voturi, urmat de cel al lui Kiril Petkov, cu 20,2%, după numărarea a 99% din voturi.
Rezultatele finale ale alegerilor de duminică vor include şi voturile din străinătate şi sunt aşteptate joi.
Bulgaria este afectată din vara anului 2020 de instabilitatea declanşată de demonstraţiile masive împotriva premierului conservator Boiko Borisov, aflat pe atunci la putere aproape permanent din 2009.
În luna iunie, guvernul condus de Kiril Petkov, aflat în fruntea unui partid reformist, a fost înlăturat prin moţiune de cenzură, Executivul fiind condus în prezent de Galab Donev, consilierul preşedintelui Rumen Radev pentru demografie şi politică socială.
Într-un parlament fragmentat, nu se conturează o coaliție clară.
„Situația este aceeași, dacă nu chiar mai complicată decât după ultimele alegeri", a declarat pentru bTV Daniel Smilov, politolog la think tank-ul Centrul pentru Strategii Liberale.
A fost pentru a patra oară în 18 luni când bulgarii au fost chemați să își aleagă parlamentul - o perioadă de instabilitate politică fără precedent după căderea comunismului.
Au făcut-o fără convingere, cu o prezență la urne la minime istorice și într-un climat sumbru, cu apropierea unei ierni marcate de creșterea prețurilor și de războiul din Ucraina.
Dacă la ultimele runde de alegeri dezbaterea a fost dominată de tema corupției endemice, de data aceasta în primplan a fost situația economică, inflația apropiindu-se de 20% în această țară balcanică, cea mai săracă din Uniunea Europeană.
Cinci partide politice se pare că vor intra în următorul parlament, conform rezultatelor parțiale. Rezultatele oficiale finale sunt așteptate joi.
Eforturile de a forma o coaliție funcțională sunt complicate de faptul că mulți dintre adversarii politici ai lui Borisov îl acuză pe acesta că a permis corupției generalizate să se agraveze în timpul guvernării sale de zece ani, care s-a încheiat anul trecut.
Unii alegători din cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene spun că Borisov oferă stabilitate și are experiența diplomatică necesară pentru a gestiona relația complexă a Bulgariei cu Rusia.
Borisov nu a comentat încă rezultatele alegerilor. Înainte de vot, el a indicat că va fi deschis la discuții cu toate partidele politice și a făcut apel la rivalii săi să dea dovadă de „rațiune" înainte de iarna dificilă.
Partidul „Noi continuăm schimbarea" și-a recunoscut înfrângerea și a declarat că va rămâne în opoziție.
„Ne-am angajat că nu vom intra în coaliție cu GERB și vom rămâne fideli promisiunii noastre", a declarat luni Petkov, adăugând că partidul său a rămas ferm în ceea ce privește combaterea corupției endemice.