Alegeri în R. Moldova: Prezență mare la urne - LIVE

Laurentiu Gheorghe | 15.11.2020

Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorala Centrala a Republicii Moldova prezența la urne este semnficativ mai mare decât cea din primul tur de scrutin.

Pe aceeași temă

Ora 17:25 - Până la această oră, au votat 46% dintre cetățenii drept de vot pentru alegerile prezidentiale din Republica Moldova. In turul 2 din 2016, au votat 53,45% dintre cetateni pana la inchiderea urnelor, la ora 21.00.

Ora 14:30 – Comisia Electorală Centrală (CEC) a condamnat acţiunile violente care au loc în localitatea Varniţa din raionul Anenii Noi, acolo unde locuitorii din zonă încearcă să blocheze accesul alegătorilor din Transnistria la secţiile de votare amenajate pe raza localităţii, iar forţele speciale ale Poliţiei au fost nevoite să intervină.

CEC a precizat, printr-un comunicat de presă, că în „acţiunile violente” „sunt implicate persoane din rândul localnicilor şi al forţei veteranilor, care încearcă să pericliteze desfăşurarea procesului electoral”.

„Regretăm faptul că a fost blocat accesul către secţia de votare, iar pentru aplanarea conflictului a fost necesară intervenţia colaboratorilor organelor de drept în vederea asigurării exercitării dreptului la vot pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului. Chemăm la calm şi toleranţă şi atenţionăm că orice acţiune de îngrădire a libertăţilor şi a drepturilor altor persoane este contrară legislaţiei Republicii Moldova. Obstrucţionarea dreptului la vot poate fi sancţionată contravenţional şi penal”, se arată în documentul transmis de CEC.

Ora 13.15 – Zeci de mascați au fost dislocați la Varnița, acolo unde zeci de alegători din regiunea transnistreană continuă să vină la secțiile de vot. Mascații au îmbrâncit mai mulți veterani care protestează acolo pentru a debloca carosabilul și pentru a face drum vehiculelor și microbuzelor care transportă alegători din stânga Nistrului la secțiile de votare din Varnița, potrivit publicației locale Ziarul de Gardă.

Ora 13:10 – Numărul cetăţenilor din Republica Moldova care au votat, duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la secţiile de votare din străinătate era, la ora 12.00, de aproape trei ori mai mare decât în primul tur desfăşurat în urmă cu două săptămâni.

Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban, a declarat, într-o conferinţă de presă, că la cele 139 de secţii din străinătate au votat, până la ora 12.00, peste 78.000 de alegători, în condiţiile în care în primul tur până la aceeaşi oră votaseră 28.000 de persoane.

„În străinătate este o mobilizare în partea de Vest, în Europa mă refer. Avem state unde sunt înregistrate aglomeraţii la unele secţii de votare, cum ar fi Belgia, Cehia, Elveţia, Franţa, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Israel. (…) Avem rânduri destul de mari în Bruxelles, Paris, Berlin, Frankfurt, Londra, dar se atestă o prezenţă masivă şi în celelalte secţii de votare şi, de asemenea, în Federaţia Rusă”, a afirmat Şarban.

În acelaşi timp, la cele 42 de secţii de votare constituite pentru cetăţenii din Transnistria au votat, până la 12.00, peste 13.000 de persoane, dublu faţă de aceeaşi oră a primului tur, când au fost 6.400 de alegători.

Oficialul CEC a precizat că, până la ora 12.00, au fost exprimate în total peste 655.000 de voturi, din care peste 578.000 pe teritoriul Republicii Moldova.

Ora 12:00 – Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSDR), Zinaida Greceanîi, care este şi preşedintele Parlamentului, a declarat că a votat, duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pentru un „conducător care trebuie să fie un statalist” şi care „nu vrea să o închine altui stat”, transmite Agerpres.

„Este o zi foarte importantă pentru Republica Moldova pentru că astăzi poporul ţării îşi alege conducătorul, un conducător care trebuie să fie un statalist, care ştie să apere Republica Moldova, să se mândrească cu propria ţară şi niciodată în viaţă să nu vrea să o închine altui stat. Pentru asta am votat, pentru stabilitate şi pace în Republica Moldova, pentru ţara noastră micuţă, dar foarte, foarte importantă pentru poporul nostru moldovenesc, indiferent de naţionalitatea care locuieşte aici”, a afirmat Greceanîi.

La rândul său, primarul Chişinăului, socialistul Ion Ceban, a afirmat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru stabilitate, precizând că nu îşi doreşte ca Republica Moldova să ajungă „într-o situaţie de incertitudine sau haos”.

„Astăzi puterea e a fiecărui cetăţean şi viitorul Republicii Moldova stă în votul fiecărui cetăţean. Eu am votat pentru a continua lucrurile frumoase în Capitală, a avea stabilitate în ţară, a avea un curs de dezvoltare în care absolut toată lumea poate munci unit. În acest an am înţeles, o dată în plus, că doar prin eforturi comune, cot la cot, putem schimba lucrurile spre bine şi eu cred că Republica Moldova merită dezvoltare, merită linişte şi cel mai puţin mi-aş dori ca eventual să ajungem într-o situaţie de incertitudine sau haos”, a precizat Ceban.

De asemenea, liderul partidului politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, care este şi primar al municipiului Bălţi şi care s-a clasat al treilea în primul tur al alegerilor prezidenţiale, a spus că a votat împotriva corupţiei şi că îşi doreşte alegeri parlamentare anticipate.

„Am votat împotriva corupţiei, pentru alegeri anticipate parlamentare, pentru o schimbare”, a afirmat Usatîi.

Ora 11:15 – Prezența la urne în Chișinău era de 14.84% 11:00, cu aproape cinci puncte peste cea din turul 1 la aceeași oră. În primul tur, Maia Sandu a câștigat detașat în Chișinău.

Ora 10:35 – Reprezentanţii CEC au transmis că, până la ora 10.00, s-au prezentat la vot, atât în secţiile de votare din Republica Moldova, cât şi în secţiile de votare deschise în străinătate, 348.436 alegători, cea ce înseamnă 10,60% din totalul celor 3.287.140 cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova.

Prezenţa la vot este cu 2,4% mai mare decât în primul tur desfăşurat în urmă cu două săptămâni. Pe 1 noiembrie, la ora 10.00, la urne se prezentaseră doar 7,06% dintre cetăţenii cu drept de vot.

Cu toate acestea, responsabilii de la Comisia Electorala Centrala nu au inclus diaspora in prezenta totala la vot in statistica din 1 noiembrie, scrie agora.md.

Prezenta este usor mai mare decat in turul doi de scrutin al alegerilor prezidentiale din 2016, cand s-au confruntat aceiasi candidati: Igor Dodon si Maia Sandu.

In graficul de mai jos se regaseste o analiza prezenta la vot pe varste. Potrivit datelor CEC, la ora 10:00, cea mai activa categorie de varsta a fost cea de 56-70 de ani, chiar intr-o masura mai mare decat in turul doi al anului 2016.

Primele trei categorii de varsta - 18-25, 26-40 si 41-55 - participa intr-o masura mai mica la vot decat acum patru ani. Mai activi ca in 2016 sunt si pensionarii trecuti de 71 de ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22