Alegeri în Ungaria: Premierul Viktor Orban și Fidesz contra frontului opoziției unite

L. G. | 03.04.2022

Alegerile parlamentare din Ungaria de duminică pun față în față pentru prima dată partidul premierului populist Viktor Orban și o opoziție unită cu scopul de a-l schimba pe campionul iliberalismului din UE

Pe aceeași temă

Viktor Orban, cel mai longeviv premier din Uniunea Europeană aflat la putere din 2010, se confruntă în alegerile generale de duminică, 3 aprilie, cu un front comun al opoziției care include de la partidele de stânga din Coaliția Democratică, Partidul Socialist Maghiar (MSZP), LMP (Politica poate fi şi Altfel), Párbeszéd (Dialog pentru Ungaria),  liberalii de la Mișcarea Momentum, până la partidul Jobbik, fost extremă dreapta, repoziționat ca o formațiune centristă.

Alături de aceste două blocuri de partide, mai merită menționate alte două formațiuni care au intrat în competiție: Partidul Mi Hazánk (Patria Noastră) și Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi).

Viktor Orban, liderul Fidesz, se prezintă ca un campion al democrației iliberale, conservator, apărător al valorilor tradiționale europene: creștinismul, statul național, familia, guvernarea pentru mase, nu elite politice.

De cealaltă parte, criticii săi consideră că a impus o conducere nedemocratică, un lider populist care se agață de putere pentru a își satisface doar propriile interese și ale clanului său, un pericol penru societate care a făcut din Ungaria un paria în Europa.

Liderul opoziției unite și propunerea de premier este primarul orașului Hódmezővásárhely, Péter Márki-Zay, reprezentat al coaliției democratice, de stânga.

Vineri, Péter Márki-Zay a descris cursa electorală ca pe o bătălie între David și Goliat, acuzând armata de troli și mașinăria de propagandă a lui Orban, susținută cu resurse financiare nelimitate.

„Să nu uităm: în bătălia dintre David și Goliat, David a triumfat. Acum, după 12 ani, 12 ani de manipulare și spălarea pe creier, avem șansa reală de a-l schimba pe Viktor Orban și sistemul lui”, a spus liderul opoziției.

De partea cealaltă a baricadei, la ultimul său miting electoral, Orban, 58 de ani, s-a folosit de războiul din Ucraina pentru a argumenta că o schimbare de regim în acest context nu este indicată. De altfel, Orban a evitat să condamne războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, invocând interese economice.

După ani de zile în care Orban a marșat pe valorile tradiționale, s-a opus drepturilor și libertăților minorităților sexuale, a controlat administrația și a suprimat libertatea presei, opoziția a marșat pe capitalizarea nemulțumirilor populației, criticând corupția sistemică care i-a îmbogățit pe oligarhii apropiați de Fidesz, notează Reuters.

În paralel cu alegerile parlamentare, ungurii vor vota și la referendumul privind prezentarea minorității LGBTQ în programele școlare. Uniunea Europeană l-a criticat dur pe premierul Orban și partidul Fidesz de guvernământ pentru legea care interzice difuzarea în rândul minorilor a informațiilor despre homosexualitate și a discuțiilor care includ teoriile de gen.

Parlamentul din Ungaria are 199 de deputați, 106 aleși în sistem uninominal, într-un singur tur, și  93 aleși pe liste naționale.

Fidesz dispune din 2011 se un sistem electoral care avantajează partidul de guvernământ, care deformează orice competiție electorală, participanții neavând șanse egale. Acest avantaj enorm rezultă din:

  • legea electorală din 2011, care ajută și acum mai mult FIDESZ, obligând partidele de opoziție să se constituie într-o coaliție forțată, de conveniență. Pentru ca un partid să aibă dreptul de a avea listă electorală națională, trebuie să aibă candidați uninominali în cel puțin 71 de circumscripții electorale uninominale, spre deosebire de 2011, când obligația privea 27 de circumscripții electorale uninominale.

  • De asemenea, prin legea electorală în speță desenarea circumscripțiilor electorale uninominale se realizează după interesele FIDESZ, urmărind ca electoratul acestuia să domine circumscripția în speță.

  • votanții care nu au domiciliul stabil în Ungaria, care trăiesc în străinătate, au dreptul să voteze prin corespondență, pe când cei care au domiciliul stabil în Ungaria, dar trăiesc în străinătate, nu au această posibilitate, aceștia pot vota doar la o reprezentanță diplomatică a Ungariei. FIDESZ mizează pe aproximativ 300 de mii de voturi din diaspora, voturi ale maghiarilor din România, Slovacia și Serbia, care ar contribui la obținerea a 2 mandate pe listă. Maghiarii care nu au domiciliul în Ungaria nu votează candidații uninominali.

  • Maghiarii cu domiciliul din Ungaria și care trăiesc în Occident sunt în marea lor majoritate votanți ai coaliției de opoziție, ei votează atât pe liste, cât și pe candidați uninominali.

  • sistemul de compensare prin vot al câștigătorului circumscripției uninominale este tot în favoarea FIDESZ.

  • FIDESZ dispune de resurse materiale și umane incomparabil mai mari decât coaliția de opoziție.

  • FIDESZ are o echipă extrem de profesionalistă în campania electorală, atât experți interni, cât și externi. Și în această campanie a fost un meci doar într-o direcție, la o singură poartă.

  • întregul sistem de stat a făcut campanie pentru FIDESZ.

  • întreaga mass-media de stat a făcut campanie pentru FIDESZ. Ca exemplu, candidatul coaliției de opoziție a avut în întreaga campanie 5 minute timp de dezbatere la televiziunea națională de știri M1.

  • instituțiile publice care au atribuții în aplicarea legii au fost pro FIDESZ în campanie.

Toate aceste realități au oferit FIDESZ un avantaj foarte mare în campania electorală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22