Alegeri istorice in Arabia Saudita: Femeile au avut dreptul sa voteze si sa candideze

Iulian Popescu | 13.12.2015

Cel puțin patru femei au câștigat la alegerile municipale din Arabia Saudită, primul scrutin din această țară musulmană în care femeile au avut dreptul să voteze și să candideze, scrie Al Jazeera. Arabia Saudită este ultima țară din lume care acordă femeilor dreptul la vot.

Pe aceeași temă

 

Au fost alese femei în trei consilii – două într-un consiliu din regiunea Ihsaa și câte una în Tobouk și Mecca, potrivit voturilor numărate până în acest moment.

 

S-au înregistrat pe listele electorare 119.000 de femei, din totalul de aproape 1,5 milioane de alegători, numărul mic fiind explicat de multele inetrdicții pe care le au femeile în societatea saudită, printre altele ele neavând drept să șofeze.

 

Salma bint Hizab Al- Oteibi a fost aleasă în Consiliul din Madrakah, o regiune din Mecca, conform agenției oficiale de știri saudite SPA, preluată de Al Jazeera.

 

Participarea la aceste alegeri istorice a fost de numai 25%.

 

Este pentru a treia oară când cetățenii saudiți votează la alegeri, primul scrutin  având loc 2005, iar al doilea în 2011, astfel încât nu au foarte multă experiență, consideră analiștii.

 

La cele două alegeri anterioare, femeile au fost excluse de la vot.

 

În Arabia Saudită, una dintre cele mai conservatoare țări musulmane, femeile nu au dreptul să șofeze și trebuie să se acopere atunci când ies în public.

 

De altfel, aceasta este ultima țară din lume care le recunoaște femeilor dreptul la vot.

 

Au candidat peste 900 de femei, care au concurat cu aproape 6.000 de bărbți pentru locurile din cele 284 consilii, consilii care au atribuții limitate la afacerile locale, având în responsabilitate străzile, grădinile publice și colectarea gunoiului.

 

Din cauza interdicțiilor din această țară conservatoare, candidatele femei nu s-au putut întâlni direct cu electoratul în timpul campaniei.

 

De asemenea, niciun candidat nu a putut folosi fotografii, măsură introdusă pentru ca bărbații să nu fie avantajați în comparație cu femeile, cele pentru care se aplică în mod normal interdicția.

 

Mona Abu Suliman, o personalitate media și consultant în Riad, a explicat că participarea femeilor este foarte importantă, chiar dacă nu vor câștiga decât câteva locuri.

"Este un pas spre egalitatea" de gen, a spus ea, citată de Al Jazeera.

 

Potrivit acesteia, cei care consideră un lucru rău și un pas spre occidentalizare dreptul la vot al femeilor nu sunt majoritari.

 

Sursă foto: Al Jazeera

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22