Pe aceeași temă
Suedezii votează duminică pentru a alege membrii parlamentului (Riksdag), care la rândul lui va desemna prin vot premierul. Comentatorii politici numesc aceste alegeri parlamentare ca „cele mai importante alegeri din Sudia ultimelor decenii”. Sondajele de opinie arată o susținere slabă pentru blocul partidelor de centru-stânga, iar Democrații Suediei de extremă dreaptă ar putea să obțină chiar cele mai multe locuri din Riksdag, transmite RFI.
Democratii Suedezi (SD) este numele partidului nationalist care este creditat cu 20% din simpatia populara, fapt care l-ar putea plasa pe al doilea loc ca numar de parlamentari, dar unele sodaje îl cotează la 25% din opțiunile de vot ceea ce l-ar putea propulsa pe primul loc. SD a obținut 14% din voturi în 2014 fapt care i-a permis să-și dubleze numărul de parlamentari, iar acum este anticipată ascensiunea meteorică a naționaliștilor.
Nici social-democatii aflati la guvernare, nici principalul partid de centru dreapta din opozitie nu au sanse sa castige majoritatea.
După cum reamintește Reuters, democrații din Suedia tind să devină cel mai mare partid populist din regiunea nordică, depășind Partidului Popular Danez, care a câștigat 21% din voturi în 2015, și a lăsat mult în urmă cele 12,6% ale Alternativei pentru Germania de extremă dreapta, de anul trecut. Suedia a avut cei mai mulți solicitanți de azil pe cap de locuitor comparativ cu orice altă țară din Europa în 2015, mărind îngrijorările legate de sustenabilitatea sistemului de asistență socială pe care mulți alegători deja îl văd deja că se află în criză.
Și cu ochii la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, responsabilii politici de la Bruxelles urmăresc îndeaproape votul suedez, preocupați de faptul că o națiune cu acreditare democratică impecabilă ar putea contribui la numărul vocilor în creștere al euroscepticismului în UE.
"Forte intunecate se ridica in Suedia," a spus premierul Lofven in timpul ultimului miting electoral de sambata. "Fortele urii se mobilizeaza acum in Suedia pentru a-i starni pe oameni unii impotriva celorlalti."
Liderul SD Jimmie Akesson a contraatacat spunand ca Suedia a fost "o tara extrem de permisiva in multe domenii, nu doar cel al imigratiei", iar planul sau de a reduce numarul migrantilor ar fi privit drept "politica absolut normala in restul Europei ".
Motivul îngrijorării Bruxelles-ului constă în faptul că fenomenul imigrației și dificultățile economice persistente de după criza financiară au alimentat mișcările populiste chiar și într-o țară bogată și egalitaristă precum Suedia.
Amenințarea pentru establishment-ul politic vine de la valul surprizelor electorale din întreaga lume, cum ar fi votul pentru Brexit, precum creșterea încrederii în liderii populiști din țări ca Italia și Ungaria și, desigur SUA.
Așa cum Deutsche Bank a remarcat recent, "ordinea mondială liberală este în pericol", pe măsură ce populismul global s-a ridicat la niveluri nemaivăzute după cel de al Doilea Război Mondial.
Dincolo de electoratul sau traditional - barbati, muncitori cu venituri mici si medii -, partidul SD vrea sa atraga si voturile femeilor si a celor cu venituri mari.
Akesson, lider al SD din 2005, sustine ca a introdus in partid toleranta zero la rasism, ocazie cu care mai multi membri au fost dati afara.
In ciuda acestor declaratii, partidul a fost implicat in scandaluri cu tenta rasista in ultima perioada. Un candidat SD la alegerile locale a postat pe Facebook o melodie cu versurile "Suedezii sunt albi, iar tara ne apartine noua", sustine ziarul Aftonbladet.
Anul trecul, unii din fostii membrii SD au fondat miscarea de extrema dreapta Alternativa pentru Suedia (AfS, inspirat de succesul AfD in Germania).
Multi votanti sunt preocupati de cresterea numarului de infractiuni cu violenta. SD a reclamat deja ca numarul de incidente cu folosirea armelor de foc este legat de cresterea numarului de imigranti, desi statisticile oficiale nu sustin aceasta corelatie.
SD propune chiar si un "Swexit", un referendum pentru parasirea Uniunii Europene, insa cum partidele moderate se opun in bloc acestei idei, probabil ca referendumul nu va fi initiat in viitorul imediat.
Al doilea subiect care ii preocupa pe suedezi, dupa imigratie, este reprezentat de schimbarile climatice. In acest an, Suedia a avut parte de o vara lunga si foarte fierbinte, cu masive incendii de vegetatie. Aproape 25 000 de hectare de padure au ars, iar crescatorii de animale au avut pierderi masive ca urmare a uscarii pasunilor.