Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Favorit este actualul președinte Igor Dodon „Kremlinovici”

Laurentiu Gheorghe | 01.11.2020

Peste 3,2 milioane de cetățeni sunt așteptați la alegerile prezidențiale de duminică pentru a-și alege președintele dintre cei opt candidați înscriși în cursa electorală.

Pe aceeași temă

Ordinea în care candidaţii apar pe buletinele de vot este următoarea: Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), Andrei Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr"), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor"), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Acţiune şi Solidaritate), Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale") şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea).

Potrivit Constituţiei, câştigător este desemnat candidatul care întruneşte voturile a 50% + 1 dintre alegătorii prezenţi la urne. Dacă în primul tur niciun candidat nu va obţine majoritatea simplă, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul preşedintelui Republicii Moldova este de patru ani.

Validarea alegerilor este condiţionată de prezenţa la urne a cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale (3.287.140 cetăţeni cu drept de vot) .

La alegerile prezidenţiale anterioare, din 2016, preşedinte a fost desemnat socialistul Igor Dodon, care a învins-o în turul al doilea pe pro-europeana Maia Sandu, care a candidat din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate. În primul tur, din 30 octombrie, 2016, Dodon a obţinut 47,98% din voturi, în timp ce Maia Sandu a fost votată de 38,71% dintre alegători. În turul al doilea, din 13 noiembrie, Dodon a avut susţinerea a 52,11% dintre cetăţenii care au mers la vot, iar Maia Sandu a fost votat de 47,89% dintre alegători. Prezenţa la vot a fost în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2015 de 50,95%, iar în turul al doilea de 53,45%.

Ultimul sondaj de opinie, dat publicității vinerea trecută arată că în primul tur al scrutinului de duminică, actualul președinte, Igor Dodon, ar acumula 23% din voturi, iar Maia Sandu, aproape 20%, potrivit Barometrului Opiniei Publice.

Ei ar fi urmați de Renato Usatîi – 11%, Violeta Ivanov – 5%, Octavian Țîcu – 1,6%, Andrei Năstase – 1,3%, Dorin Chirtoacă – 0,9% și Tudor Deliu – 0,6%, potrivit sondajului.

36% dintre respondenți nu au exprimat o opțiune de vot.

Sondajul mai arată că dacă în turul doi ar ajunge Igor Dodon și Maia Sandu, actualul șef al statului ar obține mai multe voturi și ar câștiga al doilea mandat la șefia statului.

Favorit al sondajelor, Dodon a refuzat să participe la orice fel de dezbatere electorală cu contracandidaţii săi la alegerile prezidenţiale.

Asta, în ciuda tuturor acuzaţiilor din ultima perioadă despre actualul preşedinte al Moldovei, legate de banii primiţi în sacoşă de la oligarhul Vlad Plahotniuc sau banii veniţi direct din Rusia.

Şi în ciuda ultimelor anchete de presă, conform cărora Dodon era numit „Kremlinovici” de reprezentanţii serviciilor secrete ale Rusiei.

Votul de duminică are loc în condiţii speciale, în contextul epidemiei de COVID-19, organizatorii alegerilor stabilind un set de reguli care trebuie respectate la intrarea în secţiile de votare. Pandemia de coronavirus nu a făcut decât să adâncească şi mai mult criza economică din această ţară: alegerile se desfăşoară astfel într-o plină criză economică şi socială, cu un deficit bugetar estimat a ajunge la un prag record de 8%.

Pe acest fond social, economic şi sanitar, Republica Moldova pare a se afla din nou la o răscruce de drumuri, având de ales între un candidat care să bătătorească şi mai bine drumul spre Moscova sau unul care să deschidă mai larg calea care să lege mai bine ţara de Bruxelles.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22