Pe aceeași temă
La alegerile de la mijlocul mandatului prezidențial, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților (camera inferioară a parlamentului) sunt disputate. Partidul președintelui, în cazul de față Partidul Democrat al lui Joe Biden, din punct de vedere istoric, pierde în medie 27 de locuri la alegerile de la jumătatea mandatului la jumătatea celui dintâi. Așa că datele istorice plus sondajele sugerează că republicanii sunt bine poziționați pentru a câștiga controlul Camerei Reprezentanților. Institutul de cercetare si sondare a opiniei publice Media Real Clear Politics arată că la alegerile pentru Congres republicanii îi conduc pe democrați cu trei puncte procentuale.
Pe baza sondajelor și a evaluărilor analiștilor politici independenți, cel mai probabil pare a fi o victorie a republicanilor cu 15 până la 25 de locuri în plus în Camera Reprezentanților. Aceasta le-ar aduce republicanilor o majoritate confortabilă în Camera Reprezentanților, democrații deținând în prezent o majoritate de doar șase locuri.
La Senat sunt disputate 35 de locuri din cele 100 (21 de locuri fiind deținute în prezent de republicani și 14 locuri deținute de democrați). Republicanii au nevoie de un câștig net de un singur loc pentru a prelua controlul Senatului, în timp ce democrații pot păstra majoritatea dacă își mențin actuala împărțire de 50-50.
De asemenea tot pe 8 noiembrie sunt alegeri pentru 36 de guvernatori ai statelor americane, trei guvernatori ai teritoriilor și pentru numeroase primării și consilii locale ale orașelor. În plus vor fi plebiscite pentru 129 de proiecte de lege în 36 de state incluzând legi privind avortul în California, Kentucky, Michigan, Montana și Vermont.
Președintele democrat Joe Biden se luptă pentru a preveni înfrângerea în alegerile de mijlocul mandatului, „midterm elections” în engleză, în timp ce republicanii se pregătesc să câștige majoritatea, în ambele camere ale Congresului SUA, după doi ani de opoziție.
Biden, a cărui popularitate se află la cote minime istorice, alături de fostul președinte Barack Obama, au străbătut întreaga Americă în turnee electorale încercând să convingă electoratul că o victorie democrată este esențială pentru salvarea democratiei, republicanii lui Donald Trump fiind de sorginte „semifascistă” după cum i-a etichetat Biden.
Însă tendința evidențiată în sondajele de opinie este favorabilă republicanilor care beneficiază de frustrarea americanilor care și-au văzut veniturile reale diminuate de cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani, imigrația ilegală scăpată de sub control și rata criminalității în creștere puternică. Analiștii politicii prognozează ca partidul fostului președinte Donald Trump va câstiga majoritatea în Camera Reprezentanților și, de asemenea, foarte probabil să preia și controlul asupra Senatului.
„Republicanii ating vârful popularității la momentul potrivit”, a spus Brendan Buck, fost consilier al președinților republicani ai Camerei Reprezentanților, Paul Ryan și John Boehner. „Democrații au făcut o treabă bună sfidând legea gravitației în politică pentru o lungă perioadă de timp, dar în final îi ajunge din urmă. Se simte că va fi o majoritate republicană confortabilă în Cameră și, dacă aș fi paria, aș miza că republicanii vor câștiga cel puțin locul în plus în Senat de care au nevoie.”
Alegerile de la mijlocul mandatului au loc o dată la patru ani, dar în 2022 sunt departe de a fi doar rutină înregistrându-se o creștere uriașă a prezenței la votul anticipat. Alegerile de marți reprezintă primul test la nivel național al democraților după ce susținătorii lui Trump au organizat o insurecție la Capitoliul SUA pe 6 ianuarie anul trecut.
O victorie surpriză a democraților în Cameră și Senat i-ar da lui Biden mandatul de a urma în următorii doi ani o agendă legislativă progresistă în problemele care divizează societatea americană precum dreptul la avort, reforma poliției și extinderea dreptului la vot la categorii marginalizate.
Însă controlul republican asupra oricărei camere ar fi suficient pentru a stopa astfel de inițiative progresiste și chiar să pună sub semnul întrebării ajutorul militar de zeci de miliarde dolari oferit necondiționat Ucrainei aflată în război cu Rusia. Totodată, după cum au promis republicanii, dacă vor recâștiga majoritatea parlamentară, vor demara investigații ale Congresului asupra mai multor probleme ale guvernării democrate, de la penibila retragere a armatei americane din Afganistan până la afacerile din străinătate ale fiului președintelui, Hunter Biden.
Michael Steele, fost președinte al Comitetului Național Republican, a spus că: „La sfârșitul zilei, nu contează, o cameră, două camere, dacă republicanii dețin controlul, următoarele 18 până la 24 de luni din această țară vor fi caracterizate de o mare înfruntare, cum nu s-a mai văzut vreodată.”
Odată cu intrarea în line dreaptă a campaniei electorale, ambele partide au cheltuit sute de milioane de dolari pe publicitate electorală la TV, pe platformele sociale, agenții electorali au mers din ușă în ușă pentru a-și prezenta programele și au organizat mari mitinguri la care au participat cele mai de seamă vedete ale lor. La finalul campaniei, Biden a adoptat o poziție defensivă în statele în care deja dețin controlul: California, Illinois și New Mexico – alături de Pennsylvania în care lupta încă se duce pentru victorie.
Midterm sunt privite în acest an ca un referendum al popularității președintelui în exercițiu. Din păcate pentru democrați, rata de aprobare a politicilor lui Joe Biden s-a situat în sondaje sub 50% în ultimul an, ajungând la un minim istoric de 40% în cel mai recent sondaj reuters/Ipsos. Același sondaj a arătat că 69% dintre americani cred că țara merge pe un drum greșit în timp ce doar 18% au spus că este pe drumul cel bun.
Partidul Democrat a cheltuit aproape 320 de milioane de dolari pe reclame TV axate pe dreptul la avort, a scris New York Times, ceea ce este de 10 ori mai mult decât au cheltuit pe spoturile publicitare în care au încercat să explice electoratului cauzele inflației, tradusă în creșterea costului alimentelor și carburanților. Dar sondajele de opinie au demonstrat că starea economiei preocupă în primul rând electoratul american, restul problemelor, privind dreptul la avort, politicile de gen și altele căzând în plan secund.
Elaine Kamarck, un fost oficial de la Casa Albă din vremea președinției lui Bill Clinton (democrat), a declarat într-un briefing de presă la think tank-ul Brookings Institution din Washington: „De câteva săptămâni a fost o întrecere între inflație și avort. La sfârșitul verii, am crezut că avortul va modifica cu adevărat votul popular în această cursă electorală.”
„Acum, preocuparea majoră a electoratului pare să fi devenit inflația și starea economiei. Totuși este o cursă electorală foarte strânsă. În marea majoritate a statelor, sondajele de opinie se încadrează în marja de eroare și va trebui să fim atenți la prezența la vot, deoarece aceasta va fi determinantă la aceste alegeri legislative,” a atras el atenția.
Statele unde se duce bătălia electorală
Şase state se vor afla în centrul alegerilor intermediare pentru Congres de marţi, 8 noiembrie, din Statele Unite: cele cinci pe care preşedintele Joe Biden „le-a întors” în 2020 faţă de votul la prezidenţialele din 2016 - Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin - plus Nevada, scrie CNN.
Toate aceste state au curse electorale extrem de strânse, care vor determina controlul Senatului, al Camerei şi al guvernelor locale. Ceea ce se va întâmpla în aceste state va avea un impact asupra unor chestiuni precum dreptul la avort, politica economică, educaţia şi criza climatică - şi nu doar în interiorul graniţelor lor, ci în întreaga ţară.
ARIZONA
În 2020, Joe Biden a devenit primul candidat prezidenţial democrat care a reuşit să câştige în Arizona de la Bill Clinton în 1996. De altfel, Biden şi Clinton sunt singurii candidaţi prezidenţiali democraţi care au câştigat în acest stat în mai bine de 70 de ani.
Acum, republicanii speră să recupereze însă Arizona, după ce democraţii au făcut progrese în acest stat în 2020, când Biden a câştigat statul, iar Mark Kelly a schimbat un loc în Senat în favoarea democraţilor.
Candidata republicană la postul de guvernator al statului este Kari Lake (care o are drept contracandidată pe democrata Katie Hobbs), iar candidatul republican la Senat este Blake Masters (care îl are contracandidat pe democratul Mark Kelly). Amândoi candidaţii republicani au fost susţinuţi de Donald Trump şi şi-au exprimat scepticismul că Joe Biden a câştigat în mod legitim în acest stat.
Latino-americanii, care au reprezentat 19% din electoratul Arizonei în 2020, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, ar putea avea şi acum un rol-cheie. Biden a obţinut 61% din voturile latino-americanilor, faţă de 37% acordate lui Trump. Statul este are 53 la sută populaţie albă, în timp ce populaţia de culoare reprezintă doar 5 la sută.
Democraţii ar trebui să obţină rezultate bune în comitatul Maricopa pentru a-şi păstra locul în Senat şi pentru a schimba guvernatorul. În acest comitat, care include oraşul Phoenix, se află majoritatea alegătorilor înregistraţi din Arizona. Sediu al unei economii considerabile de înaltă tehnologie, cu mulţi alegători din tagma „gulerelor albe”, acest comitat a înclinat istoric spre republicani, dar în ultimii ani pare să se orienteze către democraţi.
GEORGIA
Când Joe Biden a câştigat Georgia în alegerile prezidenţiale din 2020, a devenit primul democrat de la Bill Clinton, în 1992, care a obţinut voturile Colegiului electoral al acestui stat. Singurul candidat democrat la preşedinţie care mai câştigase în Georgia fusese Jimmy Carter, care s-a născut în acest stat.
Ultimele două cicluri electorale au dovedit cât de strânse pot fi alegerile în Georgia şi este puţin probabil ca acest lucru să se schimbe în acest an.
În precedentele alegeri, democraţii Jon Ossoff şi Raphael Warnock au câştigat locuri în Senat în Georgia aducând controlul camerei la democraţi. Warnock va concura acum pentru un mandat împotriva starului de fotbal american Herschel Walker, susţinut de Trump, care şi-a păstrat sprijinul republicanilor, în ciuda mai multor scandaluri în care a fost implicat.
Guvernatorul republican Brian Kemp a supravieţuit unui contracandidat susţinut de Trump în alegerile primare din cadrul partidului, după ce respinsese minciunile electorale ale lui Trump în 2020. El a câştigat primul său mandat în 2018, învingând-o pe democrata Stacey Abrams cu doar 55.000 de voturi. Acum cei doi se vor confrunta din nou, dar de data aceasta Kemp intră în cursă ca un republican care i-a ţinut piept lui Trump. Dacă Abrams va câştiga, ea va fi prima femeie de culoare guvernator din istoria SUA.
Georgia are 51 la sută din populaţie albă şi tot 51 la sută din populaţie sunt femei.
MICHIGAN
Joe Biden a recâştigat Michigan pentru democraţi în 2020, după ce Donald Trump devenise în 2016 primul republican care a ieşit victorios în acest stat de la George H.W. Bush în 1988. Biden a câştigat în Michigan la mai puţin de 155.000 de voturi diferenţă.
Stârneşte interes cursa pentru postul de guvernator al statului. Guvernatoarea democrată Gretchen Whitmer se va confrunta cu comentatorul conservator Tudor Dixon, care speră că sprijinul său pentru Trump va ajuta la întoarcerea statului către republicani.
Şi dreptul la avort va fi pe buletinul de vot, în cadrul unui referendum care se desfăşoară concomitent. Democraţii speră că această problemă va contribui la creşterea prezenţei la vot în rândul alegătorilor lor de bază.
Acest stat îşi va alege şi secretarul de stat. Democrata în funcţie Jocelyn Benson, se confruntă cu republicana Kristina Karamo, care a susţinut tezele false ale lui Trump cu privire la alegerile din 2020.
Pentru a menţine Michiganul albastru, democraţii vor trebui să se descurce bine în comitatele din zona Detroit şi să-şi crească scorul în părţi mai favorabile democraţilor din stat, cum ar fi Ann Arbor şi Lansing.
Republicanii se vor descurca probabil mai bine în părţile vestice şi nordice ale statului şi vor încerca să obţină mai mult sprijin în zona istoric conservatoare din jurul Grand Rapids.
Statul are populaţie albă în proporţie de 74 la sută.
PENNSYLVANIA
Biden a reîntors Pennsylvania la democraţi în 2020. Trump câştigase la limită în acest stat în 2016, dar înainte de asta, statul votase pentru democraţi în şase alegeri prezidenţiale consecutive.
Statul care l-a propulsat pe Biden în frunte, în alegerile din 2020, va găzdui acum una dintre cele mai importante curse pentru Senat, respectiv pentru guvernator din ţară în acest an.
Republicanii speră să-şi păstreze un loc în Senat propulsându-l în cursă pe Mehmet Oz, celebrul „Dr. Oz”, fostă personalitate TV, în timp ce John Fetterman, locţiitor al guvernatorului statului, cunoscut pentru carisma sa aparte, speră că le va „sufla” locul republicanilor în favoarea democraţilor.
De asemenea, procurorul general al statului, Josh Shapiro, încearcă să menţină controlul democrat asupra guvernării din Pennsylvania într-o cursă care a căpătat o importanţă sporită deoarece guvernatorul numeşte oficialul responsabil cu alegerile. Adversarul lui Shapiro este senatorul republican local Doug Mastriano, o figură centrală între cei care au susţinut eforturile lui Donald Trump de a anula alegerile din 2020.
Baza democrată din Pennsylvania se află în oraşele Philadelphia şi Pittsburgh, în timp ce republicanii fac performanţă în partea centrală, mai rurală, a statului. Suburbiile din Philadelphia s-au orientat spre democraţi, în timp ce republicanii şi-au îmbunătăţit scorul în părţile de vest şi nord-est ale statului.
WISCONSIN
În 2020, Biden a „colorat” în albastru Wisconsin cu mai puţin de un punct procentual avans, după ce Trump câştigase la limită în acest stat în 2016. Succesul de atunci al lui Trump a întrerupt seria de victorii pentru candidaţii democraţi la preşedinţie - aceştia câştigaseră precedentele şapte alegeri în acest stat.
Wisconsin este unul dintre cele mai divizate state din ţară, iar senatorul republican Ron Johnson şi guvernatorul democrat Tony Evers au avut de dus campanii pentru realegere extrem de disputate.
Ron Johnson, care are un istoric de declaraţii controversate cu privire la pandemie şi la atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu, se confruntă cu locţiitorul guvernatorului, democratul Mandela Barnes, care la un moment dat a semnalat că ar sprijini mişcarea „defund police”, care, după cazurile George Floyd şi Breonna Taylor (doi afroamericani care au fost ucişi de poliţie în circumstanţe discutabile, provocând mişcări de revoltă - n.r.) promovează idea de a tăia din finanţarea poliţiei şi a reorienta fondurile către alte servicii locale.
Guvernatorul democrat Tony Evers îl are ca adversar pe omul de afaceri republican Tim Michels, care a câştigat sprijinul lui Trump în alegerile primare susţinând agresiv teoriile electorale false ale fostului preşedinte.
Democraţii primesc cel mai mult sprijin în Milwaukee, tradiţional democrat, şi în capitala Madison. Baza republicană se găseşte în suburbiile mai bogate din nordul şi vestul Milwaukee, precum şi în comitatele mai puţin populate din centrul statului.
Populaţia statului este albă în proporţie de 80 la sută.
NEVADA
Nevada a votat pentru fiecare câştigător al alegerilor prezidenţiale din 1980 până în 2012. Această serie s-a încheiat când Hillary Clinton a câştigat aici în 2016, dar a pierdut cursa prezidenţială în faţa lui Donald Trump. În 2020, tradiţia acestui stat de a face „predicţia” câştigătorului cursei pentru Casa Albă a fost reînnodată, votând pentru Joe Biden, însă actualul preşedinte a câştigat cu o marjă uşor mai mică decât Clinton. Şi deşi democraţii au câştigat statul la fiecare scrutin prezidenţial începând cu 2008, marja lor s-a redus de fiecare dată.
Nevada încearcă să-şi revină după o recesiune cauzată de pandemie care a afectat în special industria turismului, iar senatoarea Catherine Cortez Masto şi guvernatorul Steve Sisolak se numără printre cei mai vulnerabili candidaţi ai Partidului Democrat.
Şi democraţia în sine este, cumva, pe buletinul de vot, deoarece republicanul Jim Marchant, care a pus sub semnul întrebării alegerile din 2020, încearcă să câştige alegerile din Nevada în calitate de secretar de stat.
Candidaţii republicani se descurcă de obicei cel mai bine în comitatele rurale, mai puţin populate, ale statului. Cu toate acestea, cursele la nivel de stat sunt de obicei câştigate sau pierdute în Las Vegas, care are înclinaţii democrate, şi în comunităţile din jurul comitatului Clark.
În Nevada, structura populaţiei este mai eterogenă - albi - 47 la sută, latino - 30 la sută, populaţie de culoare - 11 la sută, asiatici - 9 la sută.