Pe aceeași temă
Pe locul secund s-a situat actualul președinte, Petro Poroșenko, care a într-un 17,8% din sufragii, conform exit poll-urilor. Fostul premier, Iulia Timoșenko, fosta regină a gazelor naturale, este cotată cu doar 14,2% dintre voturi, fiind eliminată din turul al doilea.
Cel de al doilea tur de scrutin se va desfășura pe 21 aprilie între primii doi clasați, favorit fiind actorul de comedie, sondajele de dinaintea alegerilor cotându-l la 54% în față lui Peetroșenko.
”Sunt foarte fericit dar acesta nu este rezultatul final”, a declarat Zelenski corespondentului BBC la câteva minute după ce a fost anunțat rezultatul exit poll – urilor.
Porosenko a descris poziționarea sa pe locul doi drept ”o lecție dură”.
Ministerul de interne a anunțat sute de încălcări ale legii electorale, însă observatorii străini susțin că votul a decurs fără incidente majore.
În total s-au înscris în cursă 39 de candidați, însă nici unul nu a obținut peste 50% din voturi, prin urmare primii doi clasați se vor înfrunta în turul decisiv pe 21 aprilie.
Președintele Ucrainei are puteri însemnate în ce privește securitatea, apărarea și politica externă, fosta republică sovietică fiind descrisă drept un regim semi – prezidențial.
Potrivit BBC, Zelenski dorește să transforme show-ul său TV – în care joacă rolul unui profesor de istorie care ajunge președinte după ce luptă împotriva corupției – în realitate.
El a sfidat toate regulile de campanie electorală, refuzând să participe la mitinguri și să acorde interviuri, și pare să nu fi avut nici o viziune politică în afară de dorința de a fi nou și diferit.
Prin utilizarea masivă a rețelelor sociale a ajuns la alegătorii tineri.
Disponibilitatea lui Zelenski de a vorbi atât rusa cât și ucraineană, într-o perioadă când drepturile lingvistice sunt un subiect sensibil, l-au făcut popular în estul Ucrainei, zonă vorbitoare de rusă.
Poroshenko, magnatul ciocolatei și unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, a fost ales după ce fostul președinte pro-rus Viktor Ianukovici a fost dat jos din funcție în februarie 2014 în urma Revoluției Maidan, care a urmat anexării Crimeei de către insurgenții sprijiniți de către Rusia.