Alerte, incidente si amenintari teroriste in mai multe state din Europa

Iulian Popescu | 14.11.2015

Mai multe incidente au avut loc sâmbătă în câteva țări din Europa,după atentatele din Paris, autoritățile din statele respective reacționând rapid teama unor atacuri teroriste similare celor ce au avut loc vineri seara ân Paris.

Pe aceeași temă

 

Un avion de tip Airbus 321 având ca destinație Franța a fost evacuat pentru a fi verificat pe aeroportul din Amsterdam-Schiphol, din Olanda, din cauza unei "amenințări" transmise pe Twitter.

 

"Luăm întotdeauna amenințările foarte în serios și am decis să evacuăm pasagerii și să verificăm aparatul", a declarat pentru agenția de presă franceză Dennis Muller, purtător de cuvânt al jandarmeriei olandeze, care nu a făcut totuși o legătură între acest incident și atentatele de vineri seară din Paris, soldate cu cel puțin 128 de morți și 300 de răniți.

 

Potrivit Reuters, avionul era operat de compania franco-olandeză Air France-KLM și trebuia să decoleze din Amsterdam la orele 13:45 GMT.

 

Tot sâmbătă, premierul olandez Mark Rutte a anunțat sporirea măsurilor de securitate în aeroporturi și gări pentru a controla traficul dinspre sau către Franța. "Controlul frontierelor se va intensifica, îndeosebi în ceea ce privește traficul care are legătură cu Franța", a declarat premierul Rutte. Cu același prilej, Rutte a mai spus că dușmanul este Statul Islamic, nu islamul. "ISIS este dușmanul, suntem în război cu ISIS. Nu cu islamul sau cu o religie", a insistat șeful executivului olandez.

 

Un francez arestat pe aeroportul Gatwick

 

Un francez având asupra lui o armă a fost arestat sâmbătă pe aeroportul londonez din Gatwick.

 

"Ceea ce părea a fi o armă de foc a fost recuperată dintre bagajele bărbatului", un francez în vârstă de 41 de ani, originar din Vendome, a adăugat poliția, care a mai anunțat că verifică "starea de funcționare a armei".

 

Anterior, Agerpres a transmis că unul dintre terminalele aeroportului londonez Gatwick a fost evacuat, sâmbătă, în urma descoperirii unui 'pachet suspect'.

 

„Din cauza acestui incident, terminalul de nord a fost evacuat, ca măsură de precauție”, au anunțat autoritățile aeroportuare pe contul oficial de Twitter. Între timp, autoritățile aeroportuare au anunțat că terminalul a fost redeschis.

 

Aeroportul Gatwick este al doilea din Marea Britanie, ca număr de călători, și se află la circa 50 de kilometri sud de Londra.

 

Rusia s-a speriat și ea

 

Rusia a anunțat că-și sporește măsurile de securitate, ca urmare a atentatelor de vineri seară de la Paris, plasându-și serviciile de securitate în alertă, cerându-le cetățenilor să dea dovadă de vigilență și promițând măsuri pentru siguranța transportului. Scrie Agerpres.

 

Stat Islamic a amenințat de curând că un val de sânge va curge în Rusia, acuzând Kremlinul pentru că s-a implicat în conflictul din Siria și desfășoară lovituri aeriene asupra grupării teroriste.

 

Reacții extremiste în Spania

 

O moschee din orașul spaniol Don Benito a fost incendiată sâmbătă dimineața, într-un atac despre care primarul localității spune că ar fi fost comis ca răzbunare pentru atentatele care au avut loc vineri seară la Paris, soldate cu cel puțin 128 de morți și 300 de răniți și care au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

 

Primarul Jose Luis Quintana a declarat că nu exclude posibilitatea ca focul să fi fost pus intenționat. Pompierii au reușit să stingă rapid incendiul. Intrarea în moschee a fost afectată, dar nu s-au înregistrat victime.

 

"Cine a făcut asta, și-a ales prost ținta", a declarat Mohammed Kattabi, figură proeminentă a comunității musulmane. El a adăugat că în orașul Don Benito, cu o populație de 40.000 de locuitori, trăiesc 500 de musulmani care sunt foarte bine integrați.

 

***

 

Autorităţile franceze au centralizat 128 de morţi în urma atentatelor comise vineri seară la Paris, conform unui bilanţ provizoriu, care precizează că 200 de persoane sunt rănite, 99 fiind în stare critică.

 

 

CITIȚI ȘI: Cum se va schimba Europa după atentatele de la Paris

 

"Atentatele comise la Paris sunt un miracol", a transmis Centrul media Al-Hayat, agenţia de propagandă a reţelei teroriste Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant), revendicând atacurile teroriste de la Paris.

 

Centrul de propagandă teroristă a anunţat că va difuza în scurt timp o înregistrare video.

 

Simpatizanții ISIS au susținut acest lucru în mesajele lor de pe rețelele de socializare, imediat după comiterea atentatelor.

 

Aceștia au postat numeroase mesaje în care își exprimau satisfacția față de atentate. “Mulțumesc Domnului pentru aceste atentate. Cel puțin 100 de morți și numărătoare continuă", scrie unul dintre susținătorii ISIS pe Twitter și care locuiește în Kuweit. Un altul a spus: “arde Parisul așa cum au ars musulmanii în Mali, Africa, Irak și Palestina”, potrivit publicației Express. Mai mulți simpatizanți ISIS au scris: “următoarele ținte teroriste sunt Londra, Roma și Washington”.

 

CITIȚI ȘI: Hollande: Atacurile sunt un act de razboi. Franta va fi nemiloasa cu barbarii din ISIS

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22