Alexei Goncearenko: În această lume bolnavă a lui Putin, ar trebui să se refacă Uniunea Sovietică

Redactia | 07.04.2022

Deputatul ucrainean Alexei Goncearenko a acordat un interviu în exclusivitate pentru PressHUB, în care a povestit ce a văzut în Bucea, Irpin și în alte zone de unde s-au retras trupele ruse.

Pe aceeași temă

Acesta avertizează că dacă întreaga lume nu se va mobiliza pentru a opri Rusia acum, planurile ofensive ale lui Putin vor prinde contur nu doar în Odesa, Transnistria și Republica Moldova, dar și în țările fostului Tratat de la Varșovia – România, Polonia, Țările Baltice.

Iar mijloacele prin care va face acest lucru ar putea depăși orice imaginație bolnavă, avertizează Alexei Goncearenko. 


Alexei Goncearenko este membru al delegației Ucrainei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, deputat în Rada Supremă de la Kiev, membru al fracțiunii Solidaritatea Europeană (al fostului președinte Petro Poroșenko), grup parlamentar de opoziție față de partidul actualului președinte ucrainean, Volodimir Zelenski. În trecut, Goncearenko a fost adjunctul președintelui Consiliului regional Odesa. În 2014, când Rusia a organizat în Crimeea referendumul pentru anexare, Alexei Goncearenko a fost în peninsulă organizând public evenimente împotriva anexării.

Acum, Goncearenko este prezent și relatează activ din zonele fierbinți din Ucraina pe pagina sa de Facebook, pe Twitter și Telegram. Acum câteva zile, Goncearenko a intrat împreună cu armata ucraineană în localitățile eliberate din apropierea Kievului din Bucea, Irpin, Gostomel și a relatat despre atrocitățile comise de armata rusă.


Deputatul ucrainean Alexei Goncearenko anunță că Rusia a instalat crematorii mobile în Mariupol pentru a ascunde urmele crimelor comise în orașul asediat și distrus aproape complet de trupele ruse.

„După ecoul pe care le-au avut relatările despre genocidul din Bucea, conducerea de vârf a Rusiei a ordonat distrugerea oricăror probe ale crimelor comise în Mariupol”, scrie deputatul pe canalul său de Telegram. „În urmă cu o săptămână, scrie Goncearenko, estimări prudente vorbeau despre 5000 de morți. Dar având în vedere dimensiunea orașului (450 de mii de locuitori), distrugerile catastrofale, durata blocadei și rezistența acerbă, zeci de mii de civili din Mariupol ar putea cădea victime ocupanților”. 

Deputatul ucrainean îi citează în postarea sa pe primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko.

„Lumea nu a văzut amploarea tragediei de la Mariupol de la lagărele de concentrare naziste. Rușii au transformat tot oraşul într-un lagăr de moarte. Nu mai este Cecenia sau Alep – este noul Auschwitz și Maidanek. Lumea ar trebui să ajute la pedepsirea ticăloșilor lui Putin”, a spus primarul de Mariupol, Vadim Boicenko.  

PressHUB: Alexei Goncearenko, cum a fost să trăiești în Ucraina în aceste 40 de zile? V-ați gândit la începutul acestui an că poate fi posibil un război de o asemenea amploare în țara Dvs? În afară de avertismentele venite de la nivel internațional, ați avut semnale interne care să confirme că este posibil un război? 

Alexei Goncearenko: Noi ne-am obișnuit cumva cu idea că Rusia poată un război cu Ucraina de nouă ani, dar că lucrurile pot căpăta asemenea proporții – cu o invazie pe scară largă, bombardamente și tiruri de rachete – nu mi-am putut imagina până în seara zilei de 22 februarie. Eram convins că este un șantaj. Dar pe 22 februarie seara, când Putin și-a ținut discursul legat de recunoașterea așa-numitelor republici Donețk și Luhansk, atunci am înțeles că, din păcate, va fi război. Pentru că s-a văzut clar că omul este total inadecvat, că el trăiește într-o lume a lui, în propria lui imaginație despre istorie și despre lume, iar Ucraina nu are loc în acest construct. 

Și pot să vă asigur că nu doar Ucraina nu are loc. În această lume bolnavă a lui Putin ar trebui să se refacă Uniunea Sovietică și Tratatul de la Varșovia. Adică nu au loc nici Țările Baltice independente, nici Republica Moldova, nici Belarus, nici Georgia, iar Polonia, România și alte țări trebuie să devină vasali ai Rusiei. Și el va încerca să facă acest lucru. 

„Eu nu văd încă finalul acestui război…”

PressHUB: Afirmați că Putin va insista să realizeze acest plan. Dar o lume întreagă urmărește retragerea trupelor ruse și speră că acest război se apropie de final. Dvs. spuneți că Putin nu va renunța la planurile ofensive. Nu este un pronostic foarte optimist. 

Alexei Goncearenko: Eu nu văd încă finalul acestui război. În primul rând, repet, războiul merge al 9-lea an. De nouă ani în fiecare lună aveam un anumit număr de soldați, ofițeri și civili care își pierdeau viața. Iar acum, eu nu văd semne că Putin ar intenționa să se oprească. 

Armata rusă a avut pierderi foarte mari la care nu s-a așteptat, ei nu s-au așteptat la o asemenea ripostă, au subapreciat armata ucraineană și au supraapreciat-o pe cea rusească – în care, teoretic, s-a investit mult, dar care a fost măcinată de corupție.

Așa că eu mă aștept ca peste ceva timp, dar nu acum, ci mai târziu, va fi o de-escaladare, după care vor urma noi atacuri. Planurile lui Putin nu au dispărut nicăieri. Putin nu a dispărut nicăieri, el nu are nici 70 de ani și va conduce Rusia până la moarte. Nu știm când îi va veni moartea, tare am vrea mai repede.

Dar poate fi vorba și despre încă 5-10 ani. Și în toți acești ani Rusia va fi o țară-agresor, care își va ataca vecinii – în primul rând Ucraina, dar nu numai. Sunt absolut convins că dacă ar fi reușit că avanseze către Odesa și să o ocupe, Putin ar fi ocupat imediat și Republica Moldova.

Înțelegem foarte bine că Republica Moldova este o țară mică care, la fel ca și Ucraina, nu este apărată nici de NATO, nici de vreo altă umbrelă de securitate. Forțele armate ale Republicii Moldova înțelegem foarte bine că nu ar fi fost în stare să opună rezistență, având în vedere numărul redus de militari și lipsa oricărei experiențe de luptă. Așa că Putin nu degeaba își dorea atât de mult să ajungă în Odesa și în Transnistria ocupată.   

interviul integral pe PRESSHUB.RO

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22