Pe aceeași temă
Navalnîi ispășește deja o pedeapsă de doi ani și jumătate într-o tabără penitenciară la est de Moscova pentru încălcarea condițiilor de eliberare condiționată, scrie Reuters.
El este acuzat că a furat 4,7 milioane de dolari din donațiile făcute către fundația sa anticorupție, acum interzisă în Rusia.
Pronunțându-și verdictul, judecătoarea Margarita Kotova a declarat că „Navalnîi a comis o fraudă, furtul proprietății altora de către un grup organizat”.
Navalnîi, parcă tot mai slab fizic, a stat alături de avocații săi într-o cameră plină de ofițeri de securitate ai sistemului penitenciar, în timp ce judecătorul citea acuzațiile care i se aduc. El a părut imperturbabil, privind în jos în timp ce răsfoia documentele instanței.
Procurorii au cerut instanței să-l trimită într-o colonie penală de maximă securitate pentru 13 ani, sub acuzația de fraudă și sfidare a instanței, în final fiind condamnat la nouă ani de închisoare.
Navalnîi a fost încarcerat anul trecut, când s-a întors în Rusia după ce a primit tratament medical în Germania în urma unui atac toxicologic cu un agent neurotoxic din epoca sovietică în timpul unei vizite în Siberia în 2020. Navalnîi l-a acuzat pe Putin pentru atac.
Kremlinul a susținut că nu a văzut nicio dovadă că Navalnîi a fost otrăvit și a negat orice rol al Rusiei.
După ultima audiere în instanță în cazul său, la 15 martie, Navalnîi și-a menținut atitudinea sfidătoare, scriind pe Instagram: "Dacă pedeapsa cu închisoarea este prețul dreptului meu uman de a spune lucruri care trebuie spuse ... atunci pot cere 113 ani. Nu voi renunța la cuvintele și faptele mele".
Autoritățile ruse i-au catalogat pe Navalnîi și pe susținătorii săi drept subversivi, hotărâți să destabilizeze Rusia cu sprijinul Occidentului. Mulți dintre aliații opozantului au fugit din Rusia mai degrabă decât să se confrunte cu restricții sau cu închisoarea în țara lor.
Mișcarea de opoziție a lui Navalnîi a fost etichetată drept „extremistă” și desființată, deși susținătorii săi continuă să își exprime opiniile politice, inclusiv opoziția față de intervenția militară a Moscovei în Ucraina, pe rețelele de socializare.