Pe aceeași temă
Astfel, el a reacționat la declarația senatorului Lindsey Graham, care, după incidentul cu drona MQ-9 Reaper, a cerut atacarea avioanelor Forțelor Aeriene ruse în cazul unei amenințări la adresa aeronavelor americane, relatează BBC.
„Atacarea intenționată a unei aeronave rusești în spațiul aerian neutru nu este doar o crimă în conformitate cu dreptul internațional, ci și o declarație deschisă de război împotriva celei mai mari puteri nucleare”, a declarat Antonov, citat de agenția de presă TASS.
Marți seară, Graham (un membru puternic al Partidului Republican, care adoptă o poziție dură față de Rusia și condamnă ferm agresiunea împotriva Ucrainei) a cerut ca Kremlinul să fie tras la răspundere pentru doborârea dronei americane.
În același timp, el l-a criticat pe președintele american Joe Biden pentru că, în opinia sa, a avut un răspuns insuficient de decisiv la ceea ce s-a întâmplat cu MQ-9 Reaper.
„Dacă te apropii vreodată de o țintă americană care zboară în ape neutre, avionul tău ar trebui să fie doborât”, a declarat Graham pentru FoxNews marți seară. „Ce ar face acum [președintele american] Ronald Reagan? El ar doborî avioanele rusești dacă ni le-ar amenința pe ale noastre. Politica externă americană a căzut prin podea”.
„Slăbiciunea duce la provocare”, a adăugat Graham. „Ei știu că pot scăpa nepedepsiți”.
Context
Un avion de luptă rusesc a provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre. Drona Reaper și două avioane rusești SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre.
Comandamentul European al SUA a transmis într-un comunicat că două avioane ruseşti Su-27 au efectuat o „interceptare nesigură şi neprofesionistă” a unui avion fără pilot MQ-9 Reaper al Forţelor aeriene ale SUA care opera în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre.
„În jurul orei 07:03, unul dintre avioanele ruseşti Su-27 a lovit elicea unui MQ-9, determinând forţele americane să fie nevoite să doboare MQ-9 în apele internaţionale. De mai multe ori înainte de coliziune, Su-27 a aruncat combustibil şi a zburat în faţa MQ-9 într-un mod nesăbuit şi neprofesionist”, a arătat sursa citată.
Ministerul rus al Apărării a dat vina însă pe „manevrele bruşte” ale dronei pentru prăbuşire şi a susținut că aeronavele sale nu au intrat în contact cu drona.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a susținut miercuri, într-o discuție telefonică cu omologul său american Lloyd Austin, că intensificarea operaţiunilor de spionaj desfăşurate de Statele Unite a fost una din cauzele incidentului din Marea Neagră dintre aviaţia rusă şi o dronă americană.
„Cauzele incidentului sunt nerespectarea de către Statele Unite a zonei de zbor restricţionate (...) din cauza desfăşurării operaţiunii militare speciale (în Ucraina), precum şi a intensificării activităţilor de informaţii împotriva intereselor Rusiei”, a spus Serghei Şoigu, citat într-un comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării, asigurând că Moscova „va reacţiona proporţional” la viitoarele „provocării” americane.
„S-a remarcat că zboruri ale unor drone americane strategice letale în apropierea coastei Crimeei aveau o natură provocatoare şi au creat precondiţii pentru o escaladare a situaţiei din zona Mării Negre”, potrivit comunicatului, citat de agențiile AFP, Reuters și Agerpres.