Pe aceeași temă
„Estimăm că Rusia are probabil 169.000-190.000 de militari în și lângă Ucraina, față de 100.000 cât avea pe 30 ianuarie”, a spus Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), la o reuniune privind criza din Ucraina, conform Reuters. La această întâlnire Rusia nu a participat.
La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus în cuvântul său de deschidere a Conferinței de Securitate de la Munchen că invadarea Ucrainei de către trupele ruse ar fi „catastrofală”. El a cerut continuarea eforturilor diplomatice pentru normalizarea situației din estul Ucrainei.
„Sunt profund îngrijorat de tensiunile crescute și de speculațiile sporite despre un conflict militar în Europa. Încă cred că nu se va întâmpla, dar, dacă s-ar întâmpla, ar fi catastrofal”, a spus Guterres.
„Nu există nicio alternativă la diplomație. Toate problemele, inclusiv cele mai dificile, trebuie abordate prin intermediul cadrelor diplomatice. Este timpul să detensionăm serios”, a adăugat el.
Secretarul general al ONU a remarcat, de asemenea, că „diviziunile geopolitice continuă să crească” și a cerut „continuarea dialogurilor serioase”.
La rândul său, Vladimir Putin, a declarat vineri în cadrul conferinței de presă comune cu președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, că guvernul de la Kiev trebuie să se angajeze în negocieri directe cu autoritățile din regiunile separatise.
Într-o abordare mai nuanțată, Putin a mai spus că Rusia vrea să continue negocierile pe marginea propunerilor de securitate cu SUA și NATO, cu condiția ca cererile sale în materie de securitate să nu mai fie ignorate.
Conform declarațiilor celor doi lideri, întâlnirea Putin – Lukașenko a consolidat bazele uniunii Rusia - Belarus. Discuțiile de la Kremlin au avut loc pe fondul desfășurării unor ample manevre militare comune în vecinătatea graniței cu Ucraina.