Americanii caută un plan B pentru Siria. Moscova: “Nu va exista așa ceva”

Tudor Despina | 25.02.2016

Nu există un plan B pentru Siria, susține ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Pe aceeași temă

 

“Am spus deja tot ce e de spus pe tema planului B – nu a existat și nici nu va exista unul”, a spus Lavrov, joi, potrivit agenției TASS.

 

Reacția diplomației ruse vine după ce, marți, Secretarul de stat american John Kerry a precizat că Washingtonul și aliații săi discută opțiuni alternative dacă acordul de încetare a focului în Siria nu e aplicat și procesul politic nu e lansat în țara din Orientul Mijlociu.

 

Există o discuție semnificativă acum cu privire la un plan B în cazul în care nu reușim la masa negocierilor”, a spus Kerry.

 

Încetarea ostilităților în Siria ar putea fi o chestiune de zile. Potrivit unor surse citate de Reuters, data de 27 Februarie e avută în vedere. Cei de la Reuters citează două surse diplomatice occidentale care au spus că un draft al acordului ruso-american menționează data de 27 Februarie pentru încetarea ostilităților în Siria. Totuși, măsura va exclude militanții Statului Islamic și ai Frontului Nusra (având legături cu al-Qaeda).

 

Kerry şi Lavrov, care au avut şi sâmbătă o discuţie telefonică pe acest subiect, sunt principalii artizani ai acordului obţinut recent la Munchen în cadrul Grupului internaţional de sprijin pentru Siria (ISSG).

 

Cele 17 ţări membre ale acestui grup, între care SUA, Rusia, Iran, Arabia Saudită, Turcia, dar şi organizaţii precum Uniunea Europeană şi ONU au convenit la Munchen asupra unei încetări a ostilităţilor în Siria, care teoretic ar fi trebuit să intre în vigoare vineri, 19 februarie.

 

Acordul are în vedere asigurarea accesului umanitar rapid în orașele siriene aflate sub asediu pentru o lungă perioadă. Totuși, discuțiile nu au atins un numitor comun în privința încetării complete a focului sau a bombardamentelor lansate de aviația rusă.

 

Într-o conferință de presă, ministrul rus de Externe a punctat că încetarea ostilităților nu se aplică Statului Islamic și Frontului al Nusrah, organizație afiliată Al Qaeda. “Forțele noastre aeriene vor continua să lucreze împotriva acestor organizații”, a spus Serghei Lavrov.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22