Analiză CNN: Cum a reușit Putin să creeze haos în rândul membrilor NATO și UE cu Nord Stream 2

Redactia | 26.01.2022

SUA, Marea Britanie, Ucraina și alte state europene s-au opus cu înverșunare proiectului Nord Stream 2 și au avertizat că Europa va deveni și mai dependentă de Moscova după deschiderea gazoductului.

Pe aceeași temă

Acum, conducta subacvatică este pregătită să trimită gaze naturale din Rusia în Germania și a ajuns exact ceea ce țările care au construit-o au insistat de la bun început că nu va deveni: o armă geopolitică, scrie CNN.

SUA, Marea Britanie, Ucraina și câteva state membre ale Uniunii Europene s-au opus categoric construcției conductei încă de când a fost anunțată în 2015 și au avertizat că proiectul Nord Stream 2 va spori influența Moscovei în Europa.

Gazoductul de 1.200 de kilometri a fost terminat în septembrie și așteaptă acum certificarea finală. Dar, cu toate că Nord Stream 2 nu este încă operațională, a devenit deja un subiect controversat pentru aliații tradiționali transatlantici într-un moment tensionat între Rusia și Occident.

Potrivit experților, faptul că problema gazoductului a creat atât de multe discuții aprinse între membrii coaliției NATO reprezintă un câștig pentru Vladimir Putin. „Tot ceea ce ținte de Nord Stream 2 a fost o victorie pentru Rusia”, a spus pentru CNN Kristine Berzina, asociat de top al unui centru nonpartizan de cercetare din SUA.

„Având în vedere că obiectivul Rusiei este să dividă pe toată lumea, dacă vor să distrugă unitatea NATO și a Uniunii Europene, această conductă este canalul perfect.” Timp de ani de zile, atât Rusia, cât și Germania au susținut că gazoductul este doar un proiect de afaceri și că nu are nimic de-a face cu politica.

Pregătiri SUA-UE: Americanii măresc producția de gaze lichefiate pentru a aproviziona Europa în cazul unei invazii rusești în Ucraina

Pe de altă parte, în Europa Centrală și de Est, unde livrările de gaze rusești joacă un rol esențial în generarea electricității și în alimentarea centralelor de încălzire, foarte puține subiecte sunt mai „politice” decât securitatea în domeniul energiei.

Pe măsură ce prețul gazelor naturale se apropie de un record absolut, mulți se tem că exacerbarea tensiunilor politice ar putea cauza și mai multe dureri de cap pentru consumatorii europeni.

Și, în timp ce Rusia nu recunoaște că ar folosi energia pentru a pune presiune pe Europa, Agenția Internațională a Energiei a dat vina pe Moscova pentru că a limitat furnizarea de gaze către Europa, ceea ce a dus la instensificarea crizei prețurilor.

SUA și Europa se pregătesc pentru posibilitatea în care Rusia ar transforma exporturile de gaze spre Europa într-o armă pentru a retalia împotriva unor posibile sancțiuni.

Administrația Biden a purtat discuții repetate cu mai multe țări europene și din Orientul Mijlociu și Asia despre mărirea producției de gaze naturale lichefiate destinate Europei, pentru eventualitatea în care invazia rusească a Ucrainei va duce la reducerea rezervelor de gaze, au declarat mai mulți oficiali americani pentru CNN.

 Germania și SUA, rezervate în privința Nord Stream 2: „Dacă proiectul este distrus, Putin va avea un motiv mai puțin pentru a nu invada Ucraina”

Germania, cel mai mare consumator de gaze rusești, a fost foarte rezervată în atitudinea ei față de Rusia și de a se folosi de gazoduct pentru a pune presiune pe Moscova. Acum două săptămâni, ministrul de apărare german Christine Lambrecht s-a arătat împotriva menționării proiectului Nord Stream 2 în contextul conflictului de la granița de est a Ucrainei.

Dar, pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și Occident cresc, Germania și-a schimbat retorica. Săptămâna trecută, ministrul de externe german Annalena Baerbock a admis că gazoductul ar putea fi inclus în pachetul de sancțiuni pregătit pentru eventualitatea în care Rusia invadează Ucraina.

De cealaltă parte a Atlanticului, Statele Unite s-au arătat mai îngăduitoare față de noua conductă de gaze ruso-germană decât în trecut. Senatul american a votat împotriva proiectului de lege propus de republicanul Ted Cruz de a sancționa mai multe entități asociate cu Nord Stream 2.

Principalul argument al administrației Biden a fost că sancțiunile ar fi în dezavantajul Statelor Unite și al Occidentului pentru că ar afecta negativ eforturile de descurajare a agresivității Rusiei.

„Putin vrea să vadă Nord Stream 2 finalizat. Dacă [proiectul] este distrus înainte de o potențială invazie, Putin va avea un motiv în minus să nu invadeze Ucraina”, a afirmat secretarul pentru relații externe al Senatului american.

  Ucraina primește armament din Occident. Germania, refuză să înarmeze trupele ucrainene

Ucraina și alte state est-europene au spus că regiunea Europei de Est ar putea deveni mult mai vulnerabilă în fața Rusiei din cauza noului gazoduct.

 La momentul actual, Rusia are nevoie de Ucraina pentru că o mare parte din gazul pe care rușii îl vând Europei trebuie în continuare să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge la ceilalți consumatori europeni.

 Prin ocolirea Ucrainei, Nord Stream 2 ar face munca mai ușoară pentru Rusia în încercarea de a izola Ucraina. Situația este complicată și mai mult de decizia Germaniei de a nu livra armament ucrainenilor.

 În timp ce mai multe state NATO, printre care SUA, Marea Britanie și Cehia, au spus că vor trimite arme în Ucraina, până acum, germanii au refuzat – o decizie care a atras critici din partea oficialilor ucraineni.

 Remarcile controversate ale șefului marinei germane, vice-admiralul Kay-Achim Schönbach, nu au făcut decât să crească tensiunile dintre Germania și aliații europeni. Acesta a spus că Putin merită să fie respectat și că Ucraina a pierdut definitiv peninsula Crimeea.

 Admiralul german și-a prezentat demisia între timp, dar ambasadorul ucrainean din Germania a declarat că guvernul german „trebuie să își schimbe poziția față de Kiev” înainte ca „încrederea completă în politica Germaniei să fie restaurată”.

 40% din veniturile Rusiei țin de exporturile de gaze și petrol. Gazprom a investit deja 11 miliarde de dolari în Nord Stream 2

Gazoductul Nord Stream 2 este cu atât mai valoros pentru Rusia cu cât aceasta își completeză mai bine de 40% din bugetul de stat cu veniturile care țin de exporturile de gaz și petrol. Dacă va fi pornită, conducta cea nouă va livra 55 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe an.

 Gazprom, compania rusească ce deține gazoductul, a spus că prețul mediu al exporturilor din 2021 a fost de 280 de dolari pentru 1.000 metri cubi de gaz, ceea ce înseamnă că noua conductă ar putea valora mai mult de 15 miliarde de dolari pe an.

 Gazprom a investit deja 11 miliarde de dolari în proiectul Nord Stream 2. Potrivit analistului american Berzina, „ambițiile Rusiei acum sunt imense, iar cerințele pe care le-a expus Occidentului despre retragerea trupelor NATO pe pozițiile ocupate la începutul anilor '90 și oprirea expansiunii coaliției, nu se aliniază la valorile Vestului, ceea ce înseamnă că Occidentul nu poate să îi ofere Rusiei ce dorește.”

 „Dacă proiectul Nord Stream 2 se duce de râpă, ceea ce e posibil, ar servi ca o confirmare a percepției [Rusiei] că Europa nu este un partener de încredere și că nu se poate lucra cu Uniunea Europeană întrucât nu pot cădea de acord pe nicio temă și nu pot lua nicio decizie”, a spus directorul-general al Consililului Rusesc pentru Relații Internaționale, Andrei Kortunov.

 „Așadar, dacă vrei să obții ceva, trebuie să discuți cu Washingtonul”, a conchis Kortunov.

Care este obiectivul final al lui Putin: Este sau nu dispus să plătească prețul dezintegrării relației economice cu Europa?

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus că încercările de a politiza problema Nord Stream 2 sunt „neproductive”. Cu toate că gazoductul este extrem de valoros pentru Putin, este puțin probabil că va juca un rol decisiv în a-l determina pe președintele Rusiei să nu mai treacă granița cu Ucraina.

„Dacă pică, o să fie o mare pierdere pentru Gazprom și economia Rusiei, dar nu e ca și când rușii o să spună: Bine, mergeți mai departe cu extinderea NATO; atâta timp cât Nord Stream 2 funcționează, totul e în regulă”, a spus Kortunov.

„Întrebarea este care e obiectivul final al lui Putin”, a spus Kortunov. „Are fondurile necesare, rezervele de valută pe care Rusia și le-a pus deoparte, și își permite să piardă niște bani acum. Însă, este relația economică, gazoductul, un preț pe care Vladimir Putin este dispus să îl plătească?”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22