Ancheta Rusiei privind uciderea lui Nemțov este contestată de familia acestuia

Iulian Popescu | 31.01.2016

Comisia care a investigat moartea opozantului rus Boris Nemţov a anunţat că a finalizat ancheta – executanții sunt cinci bărbaţi din Cecenia, deja arestaţi, care ar fi acționat la ordinul unui membru al forţelor de securitate ale unui lider cecen. Fmilia și prietenii lui Nemțov contestă concluzia.

Pe aceeași temă

 

Familia lui Boris Nemţov, opozantul rus asasinat lângă Kremlin în februarie anul trecut, respinge concluzia anchetatorilor despre moartea disidentului. Rudele şi prietenii politicianului spun că cei desemnaţi să facă dreptate nu au avut niciun interes să scoată adevărul la lumină şi acuză un asasinat comandat politic chiar de la Kremlin.

 

Fiica lui Nemtov, Jana Nemtova, a respins concluziile, acuzand Comitetul ca nu a fost "interesat sa rezolve pana la capat" cazul.

 

Nemtov a fost impuscat mortal pe 27 februarie, in timp ce se plimba pe un pod alaturi de prietena sa ucraineana, foarte aproape de Kremlin. Uciderea sa a provocat speculatii cu privire la informatiile de care dispunea in privinta conflictului separatist din Ucraina, multi acuzan ca acesta a fost ucis la comanda Kremlinului si pentru a opri acest raport.

 

Anchetatorii asasinarii sale au confiscat de la domiciliul politicianului documente, caiete si computer, dar apropiatii sau au continuat munca.

 

Documentul, publicat după moartea lui Nemțov, conține o estimare a costului financiar provocat de razboi, fiind vorba de peste un miliard de dolari, bani furnizati din bugetul de stat al Federatiei Ruse. Pe langa aceasta suma, alte 1,5 miliarde de dolari au fost cheltuite de autoritatile regionale cu refugiatii din regiunile Donetk si Lugansk.

 

Agresiunea militara si popularitatea lui Putin

 

Raportul incearca sa explice posibilele motive care au stat la baza deciziei de a incepe un conflict armat in Ucraina. Boris Nemtov era de parere ca totul avea legatura cu popularitatea (in scadere) presedintelui Vladimir Putin.

 

La sfarsitul lui 2011, popularitatea lui Putin a inceput sa scada semnificativ si victoria sa electorala s-a datorat doar "fraudarii alegerilor", sustine raportul. Popularitatea sa a continuat insa sa scada, asa ca, in 2014, dupa revolutia sangeroasa EuroMaidan din Ucraina, Putin a activat agresiunea militara a statului rus. Kremlinul a anexat peninsula Crimeea – aflata in componenta Ucrainei – si a incercat sa procedeze in acelasi mod si in estul Ucrainei.

 

Raportul arata ca toate aceste actiuni au construit starea necesara ca Putin sa pastreze puterea in Rusia.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22