Anexarea ilegală la Rusia a patru regiuni din Ucraina duce războiul lui Putin în altă etapă

L. G. | 30.09.2022

Vineri, Putin va anunța anexarea a 4 regiuni ucrainene – Herson, Zaporijia, Donețk și Lugansk – în care separatiștii ruși au organizat „referendumuri” în ultima săptămână pentru aderarea la Rusia.

SHARE 2

Pe aceeași temă

Decretele de joi seară, făcute publice de Kremlin, arată că Putin a recunoscut Herson și Zaporojia ca teritorii independente. Acesta era un pas necesar, înainte ca Putin să poată continua cu declararea unilaterală a apartenenței acestora la Rusia. În februarie, Putin a recunoscut independența autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk (împreună formează Donbas).

Anexarea de către Putin a unor părți ale Ucrainei este un moment critic pentru geopolitica mondială, se arată într-o analiză din The Guardian

Semnarea, programată pentru vineri la ora 15:00, a tratatelor de anexare a teritoriilor ocupate din Ucraina va marca o escaladare majoră a războiului care durează deja de șapte luni declanșat de Rusia. Putin a spus că este gata să apere aceste noi teritorii înglobate în Federația Rusă folosind toate mijloacele disponibile, subliniind că ar fi dispus să recurgă inclusiv la armele nucleare pentru a împiedica Ucrainei să-și mai revendice fostele regiuni din estul și sudul țării.

Zero șanse de negociere

Astfel, Putin a intrat pe o cale fără întoarcere care va prelungi războiul și anulează orice șansă de negociere, obligând Rusia să continue luptele pentru întregirea teritoriului celor patru regiuni pe care nu le controlează în prezent.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat după recunoașterea independenței Herson și Zaporojia că Rusia se anexează la o „catastrofă” și a promis că Moscova nu va mai primi noi teritorii. „Știm cum să reacționăm la orice acțiuni rusești”, a scris președintele ucrainean pe Telegram.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că semnarea „tratatelor privind aderarea teritoriilor în Federația Rusă” va avea loc la ora 15:00, ora locală, în Sala Sf. Gheorghe de la Palatul Kremlin, adăugând că Putin va ține un discurs „major” la ceremonie.

Aderări sărbătorite la Moscova, condamnate internațional

Anunțul a declanșat o nouă rundă de condamnare internațională. „Orice decizie de a continua cu anexarea regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporizhzhia din Ucraina nu are valoare juridică și trebuie să fie condamnată”, a declarat reporterilor secretarul general al ONU, António Guterres.

Președintele american Joe Biden a spus că SUA nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra unor părți ale teritoriului Ucrainei și a denunțat referendumurile false drept o „farsă absolută”, spunând: „Rezultatele au fost fabricate la Moscova”.

„Putin ridică miza”, a spus Tatiana Stanovaya, analist politic și fondator al R.Politik. „Este o demonstrație de forță că Rusia nu este pregătită să negocieze, nu este pregătită să facă nicio concesiune și este gata să folosească orice mijloace pe care le are la dispoziție pentru a-și atinge obiectivele strategice. Inclusiv armele nucleare. Conducerea rusă a spus acest lucru direct, fără nicio ezitare.”

Noile teritorii nu au fost denumite în mod oficial, însă reporterii acreditați la Kremlin au spus că vor fi semnate patru tratate, corespunzătoare celor patru regiuni pe care Rusia intenționează să le anexeze.

Putin este așteptat să țină un discurs în fața membrilor Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, în cadrul ceremoniei. Prin lege, Consiliul Federației Ruse trebuie să aprobe tratatele înainte ca acestea să fie semnate de Putin, dar nu era clar când era programat să se întrunească consiliul.

Oficialii de la Moscova au început, de asemenea, pregătirile pentru organizarea vineri seara a unui concert în Piața Roșie, care să marcheze alipirea celor patru noi teritorii. „Împreună pentru totdeauna”, scrie pe un banner mare atârnat deasupra unei scene și pe care se pot citi numele celor patru regiuni ucrainene. Canalele de televiziune afișează și o numărătoare inversă până la evenimentul de vineri de la Kremlin.

Rusia revendică întregul teritoriu al regiunilor separatiste

Analiștii politici consideră că decizia lui Putin este o încercare a opri contraatacul ucrainean care a forțat Rusia să se retragă în mare parte din regiunea Harkov din nord și acum amenință că va „elibera” tot teritoriul Donețk. El speră că amenințarea cu declanșarea unui război total și șantajul cu folosirea armelor nucleare va reduce din sprijinul occidental pentru ofensiva ucraineană.

Ucraina și susținătorii săi au condamnat amenințările lui Putin ca fiind „șantaj nuclear”. În declarațiile de la începutul acestei săptămâni, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promis că va apăra și elibera ucrainenii din teritoriile ocupate, în ciuda amenințărilor Moscovei.

„Această farsă din teritoriile ocupate nici măcar nu poate fi numită un simulacru de referendumuri”, a spus Zelenski marți într-un videoclip postat pe Telegram. „Vom acționa pentru a ne proteja poporul: atât în ​​regiunile Herson și Zaporijia, în Donbas, în zonele ocupate în prezent din regiunea Harkov, cât și în Crimeea.”

Președinția Ucrainei a anunțat că Zelenski a vorbit joi cu omologul său polonez, Andrzej Duda, despre reacția internațională la referendumurile ilegale ale Rusiei. „Am discutat despre pașii și măsurile specifice la care vom lucra în acest context, cooperarea militară și de apărare”, a scris Zelenski pe Telegram.

Cei doi lideri „au convenit asupra necesității unei reacții mondiale puternice și consolidate la acțiunile ilegale ale Federației Ruse, care distrug fundamentele dreptului internațional”, se arată în comunicatul biroului de presă al lui Zelenski. „Au fost discutați pașii și măsurile specifice la care vor lucra părțile în acest context”.

Zelenski a avut, de asemenea, o convorbire cu premierul italian, Mario Draghi, joi după-amiază. Potrivit biroului lui Zelenskiy, subiectul principal al discuției lor a fost necesitatea unei reacții ferme la referendumurile false.

„Nu au valoare (referendumurile) și nu schimbă realitatea. Integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită. Iar reacția noastră la recunoașterea de către Rusia a rezultatelor (referendumurilor) va fi foarte dură”, a spus Zelenski.

Zelenski a mai spus că convoacă vineri o ședință „urgentă” a consiliului de securitate națională, fără a prezenta alte detalii.

Federația Rusă intră într-o fază „gri” a existenței sale

Kremlinul nu deține controlul deplin asupra teritoriilor pe care încearcă să le anexeze. Este de așteptat ca Moscova să revendice în întregime, toate cele patru regiuni ucrainene inclusiv câteva orașe de dimensiuni medii care nu sunt încă sub controlul Rusiei. De exemplu, în regiunea Zaporijia, oficialii locali ruși au susținut că recentul „referendum” a inclus întreaga regiune, inclusiv orașul Zaporijia, care avea o populație înainte de război de 750.000 de locuitori.

Asta însemnă că Kremlinul obligă țara la un lung război pentru a apăra teritorii și să facă progrese chiar și atunci când se află în defensivă pe câmpul de luptă.

Kremlinul ar putea dezvălui mai multe detalii ale planului său referitor la teritoriile pe care vrea să le anexeze, în timpul ceremoniei pentru semnarea documentelor de aderare la Rusia. Proiectul de buget de stat prezentat joi arată că Rusia a alocat 3,3 miliarde de ruble (56,3 milioane de dolari) pentru reconstruirea regiunilor distruse de război. Însă doar pagubele aduse orașului Mariupol au fost estimate de primarul său la 14 miliarde de dolari.

Oficializarea anexării teritoriilor la Federația Rusă face ca șansele demarării unor negocieri care să pună punct războiului sunt practic zero. Rusia și-a modificat Constituția în 2022 prin care interzice cedarea în viitor a teritoriilor pe care le-a anexat oficial.

Inițial a fost văzută ca o modalitate de a împiedica un viitor lider rus să cedeze Crimeea, care a fost anexată în 2014. Dar legea fundamentală interzice de asemenea Rusiei să cedeze teritoriile din Ucraina ocupate în timpul invaziei declanșate pe 24 februarie sau cele care nu se află în prezent sub controlul Kremlinului, dar sunt revendicate ca aparținând Rusiei.

Ekaterina Schulmann, politolog rus, a scris că, după anexare, „Federația Rusă așa cum o știam noi va trece într-o nouă fază a existenței sale, devenind un stat cu o graniță delegitimată, incluzând teritorii care nu numai că nu vor fi recunoscute de către orice alt stat sau organizație internațională de drept, dar nu vor putea fi controlate de facto de către administrația centrală”.

Comentarii 2

bunul samaritean - 09-30-2022

Razboiul devine , conform deciziilor presedintelui Rusiei, un razboi de aparare .Intreaga actiune ce se incheie prin recunosterea ilegala a independentei celor doua regiuni(Herson și Zaporizhzhia ) ce sunt cucerite partial de catre Rusia ,se inscrie in aceasta formula, declarativ politico - militara, ce se numeste „ Apararea patriei ”.Mobilizarea partiala ( O imensa greseala de abordare, Trebuia declansata o mobilizare generala ) ,nu are ca scop decit sa elimine faptic categorii de cetateni ce fac parte din asa zisa mobilizare partiala . Cetateni pucariasi sau fosti puscariasi ,ce sunt acum parte recidivisti parte reabilitati , diferitele categorii de cetateni ,non etnici rusi sau cetateni ce nu isi doresc razboiul si se situeaza importiva deciziilor sefului statului , cetateni ce sunt identificati ca fugari si care sunt opriti spre a iesi din tara si altii asemenea vor fi trimisi „preferential” in linia intii .In paralel Rusia isi creeza o armata formata de rezervisti ce vor fi pregatiti, pe masura ce militari care fac parte din categoria celor enumerati mai sus vor disparea in lupta si care va avea si sarcina de a mentine ordinea militara in rindul noilor recruti .Ceea ce Rusia are de gind sa faca stim . Nu stim ce au de gind sa faca Ucraina si Occidentul atunci cind Rusia se va prevala de dreptul ei de aparare a regiunilor devenite parte a Rusiei .Aici e aici .Ce va face NATO (SUA) si Occidentul in acel moment .Nu exista multe alegeri .Dincolo de declaratiile de nerecunostere a alipirii celor doua regiuni si a nerecunoasterii alipirii celorlate trei regiuni din Ucraina ce poate face Alianta Nord Atlantica si aliatii ei ? Ucraina poate declara in mod unilateral ca va raspunde tuturor atacurilor cu masura de forta egala sau simtitor egala daca Ucraina are acceptul occidentului in a face asta si i se ofera armament pe masura . Asta ar implica aducerea in Ucraina a unor arme ce pot produce efecte similiare unei lovituri nuclare(sau a mai multor lovituri nucleare tactice ) tactice sau chiar mai mult de atit .Fiecare parte isi va revendica aceste teritorii si este evident ca acum nu se mai pot prevala de existenta unor actiuni militare ce ies din formula numita razboi . Totul intra in regim de razboi si este posibil sa vedem aparitia unei astfel de situatii juridic exprimata .Exista si posibilitatea de a opri totul daca Ucraina isi retrage armata si se pozitioneaza pe un aliniament de aparare cerind NATO sa aduca alaturi trupe si capabilitati militare .Rusia nu mai are cum contracara aparitia NATO la granite decit daca ar lovi nuclear trupele aduse dar evident nu va face asta si pentru o vreme se va multumi cu a ocupa cele doua regiuni .Apare astfel o pauza de decenii asta daca nu cumva SUA si Ucraina au deja un raspuns militar de descurajare totala .

Răspunde

Ion - 09-30-2022

Urmeaza etapa recunoasterii tacite camuflata de noi sanctiuni precum si dupa anexarea Crimeei.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22