Angela Merkel - Scadere a popularitatii, tensiuni in partid, pe fondul crizei refugiatilor

Paul Cristescu | 19.11.2015

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, aflata de 10 ani la putere, intampina cea mai serioasa criza a mandatelor sale in urma deciziei de deschide granitele tarii sale in fata refugiatilor care au inceput sa intre in Europa acum cateva luni.

Pe aceeași temă

 

Politica Angelei Merkel in aceasta privinta pare sa ridice numeroase semne de intrebare atat in Germania cat si in Europa, in special după atentatele de vinerea trecută de la Paris, informează AFP, conform Agerpres.

 

Aflată pe un val de popularitate datorită bunelor rezultate economice și clasată cu regularitate de Forbes în topul celor mai puternici lideri ai planetei, Merkel își imagina, în urmă cu numai câteva luni, că va sărbători în cu totul altă atmosferă, duminică, un deceniu de putere, la care a ajuns la 22 noiembrie 2005. 'Începutul sfârșitului', scrie Die Zeit. 'Cancelarul izolat: cea care trecea în urmă cu puțin timp drept cea mai puternică femeie din Europa s-a pomenit acum în defensivă', notează și Der Spiegel. 

 

Sondajele de opinie dezvăluie o susținere în puternică scădere pentru 'familia' sa conservatoare, uniunile creștine CDU și CSU (34% intenții de vot, comparativ cu 41,5% în alegerile din 2013), în condițiile în care electoratul său se simte trădat în așteptările sale. Partidul de dreapta populist anti-refugiați Alternativă pentru Germania (AfD) profită de situație, pentru a înregistra o creștere de 10%. 'Nu există nicio îndoială, aceasta este cea mai mare sfidare a mandatului său', recunoaște unul dintre consilierii apropiați ai Angelei Merkel, sub protecția anonimatului. 

 

În cadrul partidului său, Merkel este nevoită să înfrunte o rebeliune fără precedent, de jos până la vârf. Filiala bavareză a CSU se află în opoziție fățișă și doi piloni importanți ai CDU din guvern, ministrul de interne Thomas De Maiziere și cel al finanțelor Wolfgang Schaeuble, nu mai ezită să-și afișeze dezacordul, pledând pentru reînchiderea frontierelor. 

 

 

În fața nemulțumirilor, Merkel a fost nevoită să-și modifice politica în ultimele săptămâni: să înăsprească dreptul de azil, să revină la controlul de la frontiere, la expulzările accelerate și, de curând, la retrimiterea de cetățeni sirieni în țările pe unde au intrat în UE, cu excepția cazurilor în care aceștia au intrat prin Grecia. 

 

Iar susținătorii unei linii ferme au devenit și mai vocali după atentatele de la Paris, confirmare, în opinia lor, a riscului ca printre refugiați să se infiltreze și jihadiști. 'Parisul schimbă totul. Imigrația necontrolată și ilegală nu poate continua în acest mod', a declarat un responsabil al CSU, Markus Soeder. 


'Ea are valori extrem de ferme și crede că nu există decât o singură opțiune posibilă în această problemă', estimează Constanze Stelzenmueller, analist la Brookings Institution, specializată în problemele Germaniei. Altfel spus, criza migrației 'este cumva felul ei de a da jos (încă o dată) Zidul' Berlinului, explică aceasta. 


Cancelarul are puțini rivali serioși în CDU, iar partidul social-democrat nu profită de pe urma eșecurilor sale, pentru că popularitatea pe care o pierde în tabăra sa, Merkel o recâștigă în cea de stânga. Astfel, filosoful Juergen Habermas, de obicei unul dintre principalii săi contestatari, nu contenește acum cu laudele: 'Cine s-ar fi putut aștepta la așa ceva din partea Angelei Merkel?', se entuziasmează el. 
 

'Merkel are opozanți în propria tabără, dar și mulți susținători în altă parte, în societatea civilă, printre cei de stânga în special', subliniază istoricul Paul Nolte, potrivit căruia 'ea are un mandat din partea societății civile și din acest motiv nu va putea fi înlăturată ușor'

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22