Pe aceeași temă
"Mulţumim autorităţilor ruse, în special preşedintelui (Vladimir) Putin. Am primit o susţinere necondiţionată din partea Rusiei, spre deosebire de alte ţări", a declarat, luni, Mevlüt Çavuşoğlu, ministru de Exterene, pentru Habertürk TV, conform news.ro. "Aşteptăm acelaşi lucru şi de la prietenii noştri", a adăugat el.
Turcia şi Rusia au pus capăt tensiunilor din ultimele opt luni la sfârşitul lui iunie, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan i-a trimis o scrisoare omologului său rus în care îşi exprima tristeţea profundă faţă de doborârea unui bombardier rus de tip Su-24, pe 24 noiembrie, la frontiera turco-siriană.
Rusia a fost una dintre primele ţări care au condamnat tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie şi şi-a exprimat susţinerea faţă de Guvernul turc democratic ales.
Erdogan şi Putin urmează să se întâlnească la Moscova la jumătatea lunii august, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale, a declarat Çavuşoğlu, precizând că cei doi miniştri turci cu atribuţii economice discută marţi cu omologii lor ruşi în vederea pregătirii întâlnirii. Vicepremierul Nurettin Canikli şi ministrul Economiei Nihat Zeybekçi au plecat luni seară de la Ankara către Rusia.
Moscova a ridicat recent toate sancţiunile economice şi turistice impuse Ankarei în urma incidentului de la 24 noiembrie.
Miniştrii vor discuta despre agenda reuniunii dintre Erdogan şi Putin, a precizat Çavuşoğlu. El a adăugat că cele două ţări se concentrează, de asemenea, asupra relansării unor mecanisme militare şi în domeniul informaţiilor, vizând o sporire a cooperării în Siria.
Avertisment
Çavuşoğlu a avertizat din nou Guvernul kîrgîz. El a catalogat această ţară drept "baza organizaţiei gulemiste în Asia Centrală".
"Ei (gulemiştii) s-au infiltrat, de asemenea, în administraţia kîrgîză. Ei pot da o lovitură de stat acolo", a declarat şeful diplomaţiei turce, subliniind că Kîrgîzstanul se află într-un grav pericol.
Ministrul a declarat că l-a informat pe omologul său kîrgîz despre membrii "organizaţiei teroriste" în această ţară.
Ankara îl acuză pe predicatorul moderat Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite din 1999, că este instigatorul puciului eşuat de la 15 iulie şi a trecut la o epurare masivă a instituţiilor statului de susţinători ai imamului pe care-i acuză că s-au infiltrat la aproape toate nivelurile.