Pe aceeași temă
S-a votat in 4 tururi, Antonio Tajani clasandu-se deja pe primul loc dupa primul tur, cu 274 de voturi, urmat de Gianni Pittella cu 183, Helga Stevens cu 77, Jean Lambert cu 56 de voturi, Eleonora Forenza cu 50 de voturi si Laurențiu Rebega cu 43 de voturi.
In turul al patrulea au ramas Antonio Tajani si Gianni Pittella, turul fiind castigat de Tajani cu 351 de voturi la 282.
Tajani a fost considerat de la bun inceput favorit in aceasta cursa, in special dupa ce Guy Verhofstadt, candidatul Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor Europeni s-a retras din cursa anuntand ca il sustine pe Tajani, acesta fiind votat, dincolo de membrii PPE, de liberalii si de conservatorii europeni.
In cursa pentru aceasta functie s-au inscris 7 candidati:
Eleonora Forenza, Stanga Unita Europeana-Stanga Verde Nordica (Italia)
Jean Lambert, Grupul Verzilor / Alianța Libera Europeana (Marea Britanie)
Gianni Pittella, Grupul Aliantei Progresive a Socialistilor si Democratilor (Italia)
Laurentiu Rebega, Grupul Europa Natiunilor si Libertatii (Romania)
Helga Stevens, Grupul Conservatorii si Reformistilor Europeni (Belgia)
Antonio Tajani, Grupul Partidul Popular European (Italia)
Guy Verhofstadt, Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor Europeni (Belgia)
Parlamentarii europeni sunt alesi pe 5 ani dar presedintele, vice-presedintii, chestorii, si liderii comisiilor sunt alesi pe doi ani si jumatate. Pentru aceste functii au loc alegeri la inceputul si la mijlocul unui ciclu parlamentar.
In cursa pentru functia de presedinte se poate inscrie orice parlamentar european, daca e sustinut de grupul sau politic, sau de minim 5% din toti membrii Parlamentului.
Functia de presedinte este castigata de cel care obtine majoritatea absoluta a voturilor exprimate.