Pe aceeași temă
Presa americană vorbește despre un posibil acord dintre SUA și Polonia pentru sprijinirea Ucrainei.
Oficialii SUA iau în considerare trimiterea de avioane în Polonia dacă Varșovia ar ajuta Ucraina cu aeronave de luptă de fabricație sovietică în Ucraina. Declarația îi aparține secretarul de stat al SUA Antony Blinken lua fost făcută astăzi, 6 martie, în cadrul vizitei sale în Republica Moldova.
„Ne uităm în mod activ la problema avioanelor pe care Polonia le-ar putea furniza Ucrainei și ne uităm la modul în care am putea umple golul în cazul în care Polonia decide să furnizeze acele avioane. Nu pot vorbi despre o cronologie, dar pot spune doar că o privim foarte, foarte activ”, a precizat Blinken, potrivit digi24.
Presa americană scrie că este posibilă încheierea unui acord între Statele Unite și Polonia pentru ca Varşovia să furnizeze Ucrainei avioane de război din epoca sovietică în schimbul avioanelor de luptă americane F-16, aminteşte AFP.
Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, Volodimir Zelensky și-a repetat, duminică, pledoaria către liderii mondiali pentru ”no flight zone” (interdicție de zbor) deasupra Ucrainei, transmite BBC.
„Suntem oameni și este datoria voastră umanitară să ne protejați, să protejați oamenii. Și puteți face asta”, spune el.
„Dacă nu faceți asta, dacă măcar nu ne dați avioane pentru ca noi să ne putem proteja, nu poate fi decât o singură concluzie: vreți să fim și uciși încet”.
Țările NATO au respins până acum ideea de a stabili o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Asta ar însemna interceptarea oricăror avioane rusești intră în no flight zone și doborârea lor dacă este necesar.
Acest lucru ar declanșa un conflict mai larg cu Rusia.
****
Mai mulţi membri republicani ai Congresului, între care senatorii Marco Rubio şi Lindsey Graham, şi-au transmis pe Twitter sprijinul pentru Zelenski în timpul şi după intyervenția directă a președintelui Zelenski în fața Senatului SUA.
„Există avioane disponibile în unele ţări NATO pe care ucrainenii ştiu să le piloteze, dar se pare că SUA sunt parte a problemei şi nu parte a soluţiei”, a declarat Lindsey Graham într-o înregistrare video postată pe Twitter. „Să le dăm avioanele şi dronele de care au nevoie”, a îndemnat el, fără a detalia.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat duminica trecută că state UE erau dispuse să livreze avioane de luptă MiG, pe care piloţii ucraineni ştiu să le piloteze, dar ţările în cauză, printre care Bulgaria, Polonia şi Slovacia, au arătat apoi mai multă reţinere în această privință, menționează AFP.
Ucraina ar vrea zonă de interdicție aeriană, dar SUA și NATO resping ideea
Pe de altă parte, președintele Zelenski a cerut în repetate rânduri Occidentului să instituie o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, dar SUA şi aliaţii din NATO au respins aceste apeluri, temându-se de o confruntare directă cu Moscova. În schimb, SUA i-au promis lui Zelenski ajutor militar.
SUA și NATO se opun creării unei zone de interdicție aeriană în Ucraina, pentru că o astfel de măsură ar putea duce la „un război în toată regula în Europa”. De altfel, președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că țările care ar impune o astfel de zonă de interdicție aeriană vor fi considerate ca direct participante la conflict.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a acuzat sâmbătă Alianţa că a cedat în faţa presiunilor ruseşti, după ce membrii NATO au refuzat să instituie o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei. NATO nu este forţa pe care și-o imaginau ucrainenii, a spus Kuleba, potrivit Reuters.