Apel la memorie pentru victimele Holocaustului: “Europa nu uită așa ceva!”

Tudor Despina | 27.01.2016

În 27 Ianuarie este comemorată Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului, moment semnalat de Comisia și Parlamentul European. La București, Guvernul României a transmis un mesaj în context.

SHARE 1

Pe aceeași temă

 

Europa nu va mai accepta așa ceva”, spune președintele Comisiei Europene. “Europa a asistat la cele mai cumplite orori pe care oamenii le pot aplica unii altora. Această tragedie rămâne adânc în sufletele noastre, acum când comemorăm moartea a șase milioane de evrei”, arată Jean-Claude Juncker în mesajul adresat comunității evreiești.

 

Șeful Comisiei Europene a numit recent un coordonator în combaterea antisemitismului. Însă, în ciuda eforturilor Bruxellesului de a asigura aplicarea corectă a legislației, 15 state UE continuă să aibă deficiențe în aplicarea consecventă a legii, fiind întâlnite negări ale Holocaustului, fapt interzis prin lege.

 

Și Parlamentul European semnalează un trend ascendent privind antisemitismul. Incidente și atacuri direcționate asupra comunității de evrei în mai multe orașe europene cer măsuri adiționale.

 

Cu secole în urmă, evreii erau persecutați ca religie minoritară, iar secolul trecut credința că evreii erau inamici și o amenințare asupra statului reprezenta forța din spatele Holocaustului. Astăzi, evreii sunt țintiți în principal din cauza evenimentelor din Orientul Mijlociu, deși anumite sentimente antisemite gravitează în jurul Holocaustului”, argumentează Parlamentul European.

 

Evenimentul a fost semnalat și la București. De la Palatul Victoria, premierul Dacian Cioloș a făcut apel la memorie.

 

Astăzi se împlinesc 71 de ani de la eliberarea prizonierilor închiși la Auschwitz-Birkenau. Îmi exprim compasiunea pentru pierderile și suferința poporului evreu din acele vremuri. Nu putem da uitării aceste atrocități ce nu mai trebuie repetate. Aceasta este semnificația comemorării internaționale a acestei zile, de a păstra peste timp și spațiu memoria Holocaustului, astfel încât să nu mai fie acceptate expresii ale intoleranței care l-au făcut posibil, în special antisemitismul și xenofobia.

 

România este parte activă a colaborării internaționale pentru combaterea antisemitismului și a oricărei forme de rasism, pentru apărarea demnității umane și a tuturor drepturilor înscrise în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

 

Țara noastră va prelua în martie, anul acesta, președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Sperăm ca, și cu această ocazie, să ne facem datoria cu onoare față de victimele Holocaustului și de memoria pe care acestea o merită, întru binele, pe termen lung, al întregii umanități”,  arată un comunicat al Guvernului. 

Comentarii 0

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22