Armata turcă se va subordona direct preşedintelui Erdogan

E.b. | 24.07.2016

Forţele armate turce vor înceta să mai depindă de Ministerul Apărării și se vor subordona direct Președinției, a anunțat premierul turc Binali Yildirim, într-un interviu acordat televiziunii turce ATV-A Habe, conform EFE. El nu a spus când anume se va întampla acest lucru.

Pe aceeași temă

 

 

"Statul Major al Forțelor Armate nu va mai depinde de Ministerul Apărării. Atunci când va intra în vigoare sistemul prezidențial, îl vom subordona Președinției", a spus Yildirim într-un interviu acordat televiziunii turce ATV-A Haber.

 

Șeful guvernului de la Ankara nu a precizat când anume armata turcă se va subordona preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. El a vorbit însă despre trecerea Turciei de la sistemul parlamentar actual, care prevede un rol mai degrabă ceremonial pentru președinte, la un sistem în care șeful statului dispune de întreaga putere executivă, așa cum reclamă cu insistență actualul președinte, transmite EFE.

 

Pentru a formaliza această schimbare care, potrivit unor înalte oficialități din guvern "a devenit deja un fapt", este nevoie şi de o reformă a Constituției care presupune obținerea unei majorități de două treimi în parlament. 

 

Binali Yildirim a anunţat fi desfiinţarea gărzii prezidențiale, conform Reuters. "Nu va mai fi nicio gardă prezidențială, ea nu are niciun motiv să existe, nu avem nevoie", a declarat Yildirim la canalul A Haber. 

 

Cel puțin 283 de membri ai gărzii prezidențiale, care numără 2.500 de oameni, au fost arestați după puciul eșuat, transmitea France Presse.

 

Un grup care făcea parte din garda prezidenţială a intrat, săptămâna trecută, în timpul desfăşurării puciului, în clădirile televiziunii publice TRT, susţine Yildirim. Acest grup ar fi forțat o prezentatoare să citească o declarație ce proclama legea marțială și introducerea restricțiilor de circulație.

 

Conform premierului Binali Yildirim, 13.002 persoane au fost arestate după lovitura de stat eșuată, dintre care care 1.329 de polițiști, 8.831 de soldați, 2.100 de judecători și procurori, dar şi 689 "civili". El a precizat că 5.837 de persoane au fost plasate în detenție, inclusiv 3.718 soldați și 123 de generali. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22