Pe aceeași temă
Serviciul de informații al apărării din Ucraina a anunțat că „un lot de peste 200 de drone de luptă Shahed-136, Mohajer-6 și Arash-2 este planificat să fie trimis din Iran în Federația Rusă la începutul lunii noiembrie”.
Din raportul Institutului American pentru Studiul Războiului rezultă că forțele de ocupație nu au putut obține succese deosebite pe câmpul de luptă cu ajutorul Shahed-136. Din 13 septembrie, forțele de apărare aeriană ale Ucrainei spun că au doborât peste 300 de drone de atac – doar câteva zeci au reușit să își atingă țintele și să distrugă infrastructura energetică vitală.
În acest sens, Kremlinul a solicitat drone Arash-2 de la Teheran. Ele pot fi folosite pentru a ataca sistemele de apărare aeriană și radarele.
Se presupune că contractul de furnizare a acestora a fost deja semnat. Astfel, în viitorul apropiat, rolul Iranului în confruntarea militară ruso-ucraineană va crește și mai mult.
Armata rusă nu este mulțumită de eficacitatea dronelor Shahed-136. Chiar și după instalarea modulelor de orientare GLONASS în drone, acestea pot fi folosite pentru a lovi doar ținte statice. Din cauza motorului prea zgomotos, avionul fără pilot se aude de departe, astfel că 85% dintre dronele iraniene sunt interceptate de Forțele Armate ale Ucrainei în apropierea țintelor.
Spre deosebire de Shahed-136, dronele Arash-2 sunt echipate cu camere optice și termice. De asemenea ele pot comuta între diferite ținte în timpul zborului.
Jurnaliștii publicației franceze La Croix notează că există foarte puține date despre caracteristicile tehnice ale noilor drone iraniene. În același timp, datele sunt destul de contradictorii. Generalii iranieni susțin că Arash-2 are o autonomie de 2.000 km. Site-ul american 19fortyfive susține că aceasta nu depășește 1.000 km. Astfel, Shahed-136 și Arash-2 ar avea aproximativ aceeași rază de acțiune.
Autoritățile iraniene spun că Arash-2 este echipat cu un sistem de propulsie cu reacție. Cu toate acestea, fotografiile a ceea ce a fost descris ca fiind un Arash-2 de către presa de stat iraniană arată clar că acesta are o elice în spate. Este posibil însă ca Arash-2 să fie produs în două versiuni: cu elice sau cu reacție. Viteza unei drone cu elice este de 200 km/h, iar a unei drone cu reacție este de 400 km/h.
Anvergura aripilor Shahed-136 este de 2,5 m. La Arash-2 este cu 1,5 m mai mare. Drona Arash-2 este capabilă să transporte la bord 272 kg de explozibili, față de doar 40 kg în cazul „Shakhed” utilizate în prezent de armata rusă. Astfel, dronele Arash-2 sunt mult mai distructive decât Shahed-136.
Serviciul ucrainean a precizat într-o postare pe Telegram că vehiculele aeriene fără pilot „vor fi livrate pe Marea Caspică în portul Astrahan”.
Potrivit sursei citate, dronele vor fi transportate dezasamblate și, odată intrate pe teritoriul rus, „vor fi colectate, vopsite și aplicate cu marcaje rusești”.
Agenția de informații nu a precizat cum a obținut informațiile despre transporturi, iar CNN nu poate verifica independent detaliile.
CNN a transmis ieri, citând oficiali dintr-o țară occidentală care monitorizează îndeaproape programul de armament al Iranului, că Teheranul pregătea un transport important de drone și rachete balistice către Rusia.