Pe aceeași temă
Armistițiul vine după 11 zile de confruntări armate sângeroase, cele mai grave din ultimii ani.
Bombardamentele au ucis cel puțin 230 de palestinieni - dintre care 65 de copii - și 12 israelieni, între care doi copii.
La ora intrării în vigoare a armistițiului, mulți locuitori din Gaza au ieșit pe străzi să sărbătorească iar teroriștii Hamas și-au lansat deja amenințările de încălcare a armistițiului.
Acordul de încetare a focului a fost posibil după eforturi diplomatice internaționale și datorită medierii Egiptului.
Ambele părți combatante, Israelul și Hamas, gruparea care guvernează în Gaza, au revendicat victoria.
La scurt timp după încetarea focului, un număr mare de palestinieni a ieșit pe străzile din Gaza, cu mașinile și pe jos, pentru a sărbători. Difuzoarele de la moschei anunțau victoria.
Însă Basem Naim, de la Consiliul Hamas pentru relații internaționale, a declarat pentru BBC că este sceptic că armistițiul va dura.
"Fără dreptate pentru palestinieni, fără oprirea agresiunii israeliene și a atrocităților israeliene împotriva poporului nostru din Ierusalim, încetarea focului va continua să fie fragilă", a spus el.
Ezzat El-Reshiq, oficial Hamas: "Este adevărat că bătălia se termină astăzi, dar Netanyahu și întreaga lume trebuie să știe că mâinile noastre sunt pe trăgaci și vom continua să întărim capacitățile rezistenței. Și îi transmitem lui Netanyahu și armatei sale, dacă te întorci, ne vom întoarce!"
Joe Biden consideră armistiţiul dintre Israel şi Hamas o oportunitate în direcţia păcii
Joe Biden a declarat că încetarea focului între Israel şi Hamas, intrată în vigoare vineri, reprezintă "o adevărată oportunitate" pentru a avansa în direcţia păcii.
Joe Biden, președintele SUA: "Statele Unite susțin pe deplin dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete ale Hamas și ale altor grupuri teroriste din Gaza, care au luat viața civililor nevinovați din Israel.
Transmit sincere condoleanțe tuturor familiilor, israeliene și palestiniene, care i-au pierdut pe cei dragi.
Statele Unite s-au angajat să colaboreze cu Organizația Națiunilor Unite și cu alte țări interesate pentru a oferi asistență umanitară rapidă și pentru a susține sprijinul internațional pentru poporul din Gaza și pentru eforturile de reconstrucție din Gaza. Vom face acest lucru în parteneriat cu Autoritatea Palestiniană, nu cu Hamas, astfel încât să nu permitem Hamas să-și refacă arsenalul militar. Cred că palestinienii și israelienii merită în egală măsură să trăiască în siguranță și să se bucure de măsuri egale de libertate, prosperitate și democrație".
La rândul său, Antonio Guterres, secretarul general al ONU a declarat că "liderii israelieni și palestinieni au responsabilitatea, dincolo de restabilirea calmului, de a iniția un dialog serios pentru a aborda cauzele profunde ale conflictelor".
Hamas a început ostilitățile pe 10 mai. A lansat rachete asupra Israelului, după ce sute de palestinieni au fost răniți în confruntările cu poliția israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim. După aceste atacuri, Israelul a lansat o operațiune menită să decimeze capacitățile militare ale militanților.
Gaza a suferit distrugeri masive, în vreme ce israelienii au fost în bună parte apărați de un sistem performant anti-rachetă.