Pe aceeași temă
UDATE Atacul a fost lansat de Israel din spațiul aerian al Libanului
Armata rusă a declarat luni că două avioane de război israeliene F-15 au efectuat loviturile asupra bazei aeriene a regimului sirian T-4 situată între Homs şi Palmyra, informează agenţia de presă Interfax, preluată de Reuters, France Presse.
Interfax a citat Ministerul rus al Apărării declarând că "două avioane F-15 ale armatei israeliene au lovit aerodromul între 3.25 şi 3.53 ora Moscovei (0.25 şi 0.53 GMT) cu opt rachete teleghidate din teritoriul libanez, fără a intra în spaţiul aerian sirian", potrivit ministerului rus, adăugând că sistemele de apărare aeriană siriană au doborât cinci din cele opt rachete lansate.
Întrebat despre declaraţia ministerului rus, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a afirmat că nu are de făcut niciun comentariu imediat.
Pînă acum nu este clar cine a lansat atacul supra aeroportului militar Tayfur sau baza militară T4 din centrul Siriei. Pentagonul a negat orice implicare în organizarea loviturilor aeriene, purtătorul de cuvânt adăugând doar că „SUA urmăresc îndeaproape situația”. Franța care a promis că își va coordona acțiunile împreună cu SUA pentru un răspuns dur împotriva forțelor armate ale lui Assad a negat la rândul ei că ar fi participat la atac.
Siria a anunțat că a doborât opt rachete în atacul de luni dimineață, mai spune agenția oficială SANA, adăugând că loviturile aeriene s-au soldat cu morți și răniți.
Cel puțin 14 militari ar fi fost omorâți, inclusiv cetățeni iranieni, transmite Sky News Arabia, citând organizația de opoziție, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.
Trump a scris pe Twitter: "Mulți morți, inclusiv femei și copii, într-un atac CHIMIC nesăbuit în Siria. Președintele Putin, Rusia și Iranul sunt răspunzători de sprijinul pentru 'Animal Assad'. Preț mare de plătit.". "Deschideți imediat zona pentru ajutoare medicale și verificare. În niciun caz un alt dezastru umanitar.", a cerut el.
În aprilie anul trecut, Trump a ordonat lovituri aeriene asupra bazei militare siriene Shayrat, de unde se presupune că a decolat avionul care a lansat muniție chimică asupra orașului Khan Shaykhun, remintește DPA. În atacul din 2017, pus pe seama forțelor guvernamentale siriene și soldat cu peste 80 de morți s-a folosit gaz neurotoxic sarin, au conchis anchetatori ai ONU și ai Organizației pentru Interdicția Armelor Chimice.
După informațiile unor organizații neguvernamentale, difuzate sâmbătă, despre un atac chimic asupra orașului Douma din enclava rebelă Ghouta de est, de lângă Damasc, și Franța a promis, prin ministrul de externe Jean-Yves Le Drian că "își va asuma toate responsabilitățile", a relatat duminică AFP. În februarie, președintele francez, Emmanuel Macron, avertizase că forțele franceze vor lovi Siria în caz că regimul de la Damasc, condus de președintele Bashar al Assad, recurge din nou la atacuri chimice.
Anterior loviturilor asupra aeroportului Tayfur, un comunicat al Casei Albe arăta că Trump și Macron se pronunță pentru "un răspuns comun puternic" la atac și intenționează să facă răspunzător regimul de la Damasc pentru "încălcarea continuă a drepturilor omului".
Atât Damascul, cât și Moscova au dezmințit, duminică, informațiile despre atacul chimic de la Douma, transmit agențiile de presă internaționale. Rusia și Iranul au insistat că SUA nu trebuie să atace Siria în urma acuzațiilor nefondate.
Israelul, în luna februarie, a declarat că Iranul și că o unitate specială a Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene " operează de ceva timp de la Baza Aeriană T-4 din Siria de lângă Palmyra, cu sprijinul militarilor sirieni și cu permisiunea regimului sirian”, a scris Times of Israel la acea vreme.
În timp ce Israelul a efectuat în ultimele luni mai multe raiduri în Siria împotriva unor baze ale regimului Assad şi aliaţilor săi, armata israeliană contactată de France Presse "a refuzat să facă orice comentariu" luni.