Atac cu rachete în Odesa. Ucraina recucerește poziții în Severodonețk. Victime civile

Redactia | 04.06.2022

Ucraina avansează spre „familia europeană”, în timp ce Rusia „se apropie de o viaţă în spatele Cortinei de fier”, a spus premierul ucrainean Denis Şmigal.

Pe aceeași temă

După 100 de zile de război, rușii nu au cucerit Kievul, iar acum se confruntă cu nemulțumiri inclusiv în rândul armatei. Cu toate acestea, continuă atacurile în Donbas. Ucrainenii spun că acolo este iadul pe pământ. Aproximativ 100 de militari ai Kievului mor în fiecare zi. Și nu sunt singurele victime ale războiului. Doi jurnaliști Reuters au fost răniți, iar șoferul lor ucis în apropiere de Severodonețk, în momentul în care mașina lor a fost atacată.

Atac cu rachete de croazieră în regiunea Odesa

Forțele rusești au lansat sâmbătă dimineață un atac cu rachete asupra unui complex agricol din regiunea Odesa, scrie BBC.

Potrivit informațiilor inițiale, doi oameni au fost răniți, a arătat Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al administrației militare a regiunii Odesa, într-o postare pe Telegram, preluată de agenția Interfax.

Sprijinul aerian rusesc, explicația succeselor recente din Donbas

Ministerul britanic al Apăr ării a anunţat sâmbătă că activitatea aeriană rusă continuă să fie ridicată deasupra regiunii Donbas, din estul Ucrainei, iar avioanele ruse efectuează atacuri în care folosesc deopotrivă muniţie ghidată şi neghidată.

„Creşterea utilizării muniţiilor neghidate a dus la distrugerea la scară largă a zonelor construite din Donbas şi a provocat cu siguranţă pagube colaterale substanţiale şi victime în rândul civililor”, a anunţat ministerul britanic într-un tweet.

Ministerul citat a mai informat că Rusia şi-a intensificat utilizarea combinată a loviturilor aeriene şi de artilerie, ceea ce ar fi explicația succeselor recente din regiunea Donbas. 

Consilierul lui Zelenski: Războiul ar mai putea dura între două şi şase luni

Războiul cu Rusia ar mai putea dura între 2 și 6 luni, anticipează consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, unul dintre apropiații președintelui Volodimir Zelenski.

Războiul „s-ar putea prelungi între două şi până la şase luni”, a declarat Mihailo Podoliak vineri seară, într-un interviu pentru portalul rus de opoziţie Medusa, preluat de dpa și Agerpres.

În opinia sa, unul dintre principalii factori îl reprezintă capacitatea stocurilor de armament. Un alt factor hotărâtor este felul în care dispoziţia s-ar putea schimba în Europa, Ucraina şi Rusia.

Serviciile de informaţii ucrainene sunt în legătură cu luptătorii capturaţi de la Azovstal

Serviciile ucrainene de informații sunt în legătură cu luptătorii capturați de la Azovstal, iar Kievul face tot posibilul pentru a asigura eliberarea lor, a spus ministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski.

Soarta sutelor de luptători care au ajuns pe mâinile ruşilor este neclară de la mijlocul lunii mai, după ce li s-a ordonat să se predea, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Prin intermediul lor (al serviciilor de informaţii) aflăm despre condiţiile de detenţie, de hrană şi despre posibilitatea eliberării lor. Ştim cu toţii că vor ajunge toţi aici, la Kiev, şi facem tot posibilul pentru a realiza acest lucru”, a spus Monastirski la televiziunea ucraineană.

Ucraina recucerește poziții în Severodonețk. Mamă și copil, uciși în bombardamente

Ucraina afirmă că a recucerit o parte a orașului industrial Severodonețk, principala țintă a ofensivei ruse în Donbas, și susține că poate menține pozițiile pentru două săptămâni, scrie Reuters, citând un oficial ucrainean.

Serhii haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat vineri la televiziunea națională că trupele ucrainene au recucerit 20% din teritoriul pe care îl pierduseră în Severodonețk.

Este „nerealist” ca orașul să cadă în urmăroarele două săptămâni, chiar dacă Rusia își întărește trupele din zonă, a mai adăugat el.

„Imediat ce vom avea destule arme cu rază lungă de acțiune din Occident, vom alunga artileria lor de pe pozițiile noastre. Și apoi, credeți-mă, infanteria rusă o s-o ia la fugă”, a afirmat Haidai, potrivit Reuters.

Afirmațiile sale privind recucerirea unor părți din oraș nu au putut fi verificate, însă reporterii Reuters, care au ajuns joi în Severodonețk, au putut confirmă că ucrainenii dețin încă părți din oraș.

Serhii Haidai a mai declarat că patru oameni au fost uciși în atacurile de sâmbătă din regiune, în orașul Hirsche, inclusiv o mamă și un copil.

Zelenski: Suntem toți aici

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recreat, în ziua 100 a războiului, unul dintre clipurile memorabile de la începutul invaziei.

„Liderul partidului este aici, șeful de cabinet al președintelui este aici, premierul Ucrainei, Șmigal, este aici. Podoliak este aici. Președintele este aici”, a spus el.

„Cel mai important lucru, poporul nostru, este aici. Apărăm Ucraina de 100 de zile. Victoria este în fața noastră. Slavă Ucrainei!”, a adăugat Zelenski

Rușii pregătesc un nou asalt la Sloviansk, spune armata ucraineană

Armata ucraineană spune că unitățile ruse primesc întăriri în apropiere de Sloviansk și că se pregătesc să reia ofensiva spre acest oraș, relatează CNN.

Orașul Kramatorsk, aflat în apropiere, este cea mai mare zonă urbană din Donețk aflată încă sub controlul ucrainean.

Statul Major General a declarat vineri că rușii concentrează o forță de până la 20 de grupuri tactice de batalion în zonă. Rușii au încercat să lanseze un atac asupra a două orașe aflate la nord și nord-vest de Sloviansk – Barvinkove și Sviatohirsk – dar nu au reușit, a spus Statul Major. Nu este clar dacă rușii au ocupat un alt teritoriu la est de Sloviansk, după ce au câștigat controlul asupra orașului Lîman la sfârșitul lunii trecute.

La Severodonețk, Statul Major General a spus că luptele continuă: „Sub acoperirea focului de artilerie, rușii au luat cu asalt zonele rezidențiale din partea de est a orașului. Inamicul are un succes parțial”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22